Mit tud az OTP csodafegyvere?

Mit tud az OTP csodafegyvere?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-11-02
 

Az elmúlt időszak egyik legkedveltebb lakossági banki terméke az OTP Simple számlacsomag. De vajon minek köszönheti a népszerűségét? Utánanéztünk.

A Simple weboldalát felkeresve az az első benyomásunk, hogy az alapcsomagban sok minden díjmentes:

  • díjmentes a számlanyitás
  • díjmentes a számlavezetés
  • díjmentes az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő PayPass kártya az első évben
  • nem kell fizetnünk az internetbankért, de akár
  • díjmentes euró számlánk is lehet

De ne hagyjuk, hogy a szirénhangok elcsábítsanak bennünket! Vizsgáljuk meg alaposan milyen feltételek rejlenek az ingyenesség mögött! A legfontosabb, hogy a számlavezetést csak akkor adják ingyen, ha 35 év alatt a minimálbérnek megfelelő, 35 év felett pedig minimum 150 ezer forint havi jövedelem érkezik a számlánkra. A Simple bankkártya is csak az első évben díjmentes, ezért koncentráljunk arra, hogy egy év elteltével mennyit kell fizetni érte? A kártya éves díja 35 év alatt 2.310 forint, míg 4.055 forint, ha idősebbek vagyunk. Ez egyébként piaci viszonylatban még abszolút elfogadható.

A számlán végzett műveleteknek is értelemszerűen van díja. Szerencsére, ezek igencsak alacsonynak számítanak. A netbanki utalás díja csupán 0,3% maximum 6.000 Ft, míg a csoportos beszedési megbízás díja 24 forint, az állandó átutalásé pedig 38 forint. Viszont rosszul járunk, ha telefonon vagy a bankfiókban adunk ezekre megbízást, mert ilyenkor 249 illetve 499 forintot kell fizetni az ügyintézésért.

Ezt követően jön azonban csak az igazi különlegesség: magunk válogathatjuk össze, milyen szolgáltatásra van szükségünk és mire nem. Ennek köszönhetően nem kell megelégednünk a fenti díjakkal, mert mód van azok lefaragására. A Simple egyik legnagyobb előnye éppen abban rejlik, hogyha pontosan ismerjük bankhasználati szokásainkat, akkor komoly megtakarítást érhetünk el!

  • Sokszor van szükségünk készpénzre?
    Havi 599 forintért 5 alkalommal ingyen vehetünk fel pénzt az OTP Bank saját ATM-jeiből, a törvény által biztosított 2 készpénzfelvételen felül.
  • Szeretnénk szemmel tartani a pénzmozgásokat a számlán?
    Havi 299 forintért mindenről tudni fogunk, mert a bank mindenről SMS-ben értesít bennünket.
  • Sokat utalunk?
    35 éves korig 199, afelett 349 forintért minden internetes és okostelefonos utalás (eseti, állandó, és csoportos beszedés) ingyenes.

Tévedés ne essék, azért ennek a számlacsomagnak is vannak hátrányai. Vegyük ezeket is sorra! A legfontosabb, hogy a régi, megszokott banki ügyintézési megoldásokat (telefon, bankfiók) előnyben részesítők számára ez a számlacsomag nem lesz jó. A telefonos ügyintézés díja alkalmanként naponta 299 forint, a bankfiókban ugyanez 499 forint.

A Simple megtakarítási célokra nem igazán alkalmas, ha a klasszikus megtakarítási termékeket (megtakarítási számla, lekötött betét) kedveljük. Nyithatunk ugyan Takarékszámlát, akár többet is, ám az itt elhelyezett pénzért nem kapunk túl vonzó kamatot. A Simple Extra Betét is 2,5 millió forint alatt 2 havi lekötésre csupán 0,3 százalékot fizet. Ehhez havi 399 forintért vásárolhatunk megtakarítási csomagot, amellyel 1 százalékra tornázhatjuk fel a kamatot. Csakhogy ezt a kamatszintet más banknál extra díjak nélkül is elérhetjük. Persze, ha már túlléptünk a bankbetéteken, akkor a befektetési alapok terén igen kedvező megoldásokat találhatunk banknál.

Összességében elmondható, hogy aktív bankhasználat mellett a Simple kiváló választás azoknak, akik mindennapi pénzügyeik intézéséhez a netbankot részesítik előnyben. Ezzel a számlával egy életre elfelejthetjük „az előre dobozolt megoldásokat”, hiszen a kedvezménycsomagoknak köszönhetően tetszőlegesen testre szabhatjuk, amelyek összetételét nem mellesleg, ha kell, bármikor módosíthatjuk.


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés