Betöltés

Mit tud ma a bankkártya?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-12-12

Mára szinte mindenkinek van valamilyen bankkártyája. Sokan még mindig úgy tekintenek a plasztikra, hogy tartalmaz egy mágnescsíkot, azt lehúzzák, és így fizetünk. Pedig csak mágnescsíkos kártyával működő terminált Magyarországon már csak elvétve találunk. De akkor hogyan használjuk manapság a kártyánkat? Egyáltalán kell-e a maga a bankkártya a fizetéshez? Elég, ha van egy mobilunk? Igen! És egy kulcscsomó alkalmas a fizetésre?

Majdnem minden pénztárcában ott lapul legalább egy bankkártya, amit Magyarországon sokan még mindig csak ATM-s készpénzfelvételre használnak. Pedig a bankkártya igazi használati előnye a vásárlásnál domborodik ki: nem kell apróval bajlódnunk, vagy nagyobb összegű készpénzt magunknál tartanunk. De nézzük hogyan is működik mindez!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Mágnecsík és chip

A mai bankkártyák többsége már nem csak mágnescsíkot tartalmaz, hanem chipet is. Mindkét elem arra szolgál, hogy az adatainkat tárolja. Ezek közül a második sokkal biztonságosabb, így az új kártyák már mind ezzel vannak ellátva. A mágnescsík azért kap továbbra is helyet az új kibocsátású kártyákon, mert még mindig rengeteg a csak mágneses elven működő kártyaelfogadó terminál a világban. Amikor már az utolsó ilyet is kicserélik (ami nem ma várható), teljes egészében áttérhetünk chipes kártyákra.

Bedugva vagy lehúzva?

Ha a saját kártyánk chipet és mágnescsíkot is tartalmaz, akkor chipet is elfogadó terminálnál csak „bedugva” fizethetünk a kártyánkkal, „lehúzva” nem. Tehát nem kell rögtön amiatt aggódnunk, hogy duplán kerül levonásra az összeg, ha a mágnescsík után a chippel is megpróbálják levonni a kártyánkról a vásárlás ellenértékét. De ezek még csak a tegnap technikái. Nézzük azokat a lehetőségeket, amik ma már elérhetőek, de még mindig az újdonság erejével hatnak!

Érintés nélküli fizetések

PayPass/payWave

Az eddigi két fizetési módnál a kártyánk fizikális kontaktusba kerül a kártyaelfogadó terminállal. Az egyérintéssel működő fizetések esetén viszont elég, ha a plasztikot a terminálhoz közelítjük. A PayPass és a payWave tulajdonképpen ugyanazt jelenti, csak a PayPass a MasterCard, míg a payWave a Visa szolgáltatását takarja. A PayPass-nak vagy payWave-nek keresztelt technológia lényege, hogy titkosított rádiójelekkel kommunikál a bankkártya és a kártyaelfogadó terminál, így a kártyánkat kis sem kell adnunk a kezünkből a fizetéshez, sőt akár PIN kód megadása nélkül is vásárolhatunk. Most felkaphatjuk a fejünket, hogy mi van az elvesztett vagy ellopott kártyákkal?  Ilyen esetekre gondolva Magyarországon 5.000 forint alatti tételeket fizethetünk ilyen módon PIN-kód megadása nélkül. A legtöbb kártyához a bank beállít egy napi tranzakciós limitet, amelyet elérve mindenképpen kell egy hagyományos technikával fizetett tranzakciót végrehajtanunk, vagy legalább a PIN kódunkat megadnunk. Ilyenkor újratöltődik a tranzakciós keretünk. De nehogy azt higgyük, hogy ez a fizetési lehetőség csak a bankkártyákra korlátozódik! 

Mobilkártya

A mobilkártya gyakorlatilag egy PayPass matrica, ami ugyanúgy működik, mint egy érintés nélküli fizetéssel rendelkező bankkártya, mágnescsík és chip nélkül. Méretéből adódóan bármire: kulcstartóra, mobiltelefonra vagy akár egy papucsra is felragaszthatjuk. Már csak az adott személyes tárgyunknak kell mindig nálunk lennie és bármikor tudunk fizetni. Ám ha már a mobiltelefont említettük, épp most zajlott a tesztidőszaka egy olyan technológiának, amihez semmilyen kártya nem kell, csak a telefonunk:

NFC

Külföldön már elérhető technológia, és már Magyarországon is lezajlott a tesztelése a mobiltelefonra épülő fizetésnek.  A MasterCard által – a mobilszolgáltatókkal, az OTP-vel és a SuperShop-pal közösen – elindított MobilTárca program ugyanazt tudja, mint a PayPass kártyás fizetés, azzal a különbséggel, hogy nem bankkátyával (vagy mobilkártyával) lehet fizetni, hanem okostelefonnal. A technológiát, amit a telefon használ NFC-nek (Near Field Communication) hívják. Ez lényegében ugyanúgy egy vezeték nélküli kommunikáció, mint a PayPass vagy payWave bankkártyáké, viszont kell hozzá egy letölthető applikáció is, ami segít a fizetésben. Ez még itthon is újdonság, így erről bővebben a következő hónapban olvashatsz.

Ha addig sem bírod ki bankkártya nélkül, nézd meg, hogy számodra melyik hitelkártya biztosítja a legjobb feltételeket és kedvezményeket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Hitelkártya
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Természetesen ezek a fizetési megoldások még csak a jelent tükrözik. Hogy mit hoz majd a jövő, még senki sem tudja. Egy biztos: ahogyan az életünk, úgy a pénzügyeink is egyre inkább az internet, és az okostelefonok világa felé tolódik el. De ez már nem is a jövő, hanem a jelen. 


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hitelkártya előnyei és hátrányai

2018. 09. 06.

Szeretnéd a bank pénzét ingyen használni? Örülnél, ha a kártyás vásárlásaid után pénzt kapnál vissza az elköltött pénzedből? Elégedett lennél, ha végre Te is kapnál pénzt a bankodtól? Be tudod...

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

2018. 09. 03.

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom?...

Hiteltörlesztési kisokos: rendezd le a hiteleidet!

2018. 08. 31.

Sok embernek gondot okoz, hogy a hiteleinek törlesztését a lehető legkönnyebben meg tudja oldani. Ha Te is köztük vagy, írásunkból megtudhatod, melyik hitelnél milyen törlesztési móddal és ütemezéssel járhatsz a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.