Betöltés

Most akkor 6% alatt van a támogatott lakáshitel kamata vagy sem?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-08-11

A jegybanki alapkamat csökkentés továbbra is érezteti áldásos hatását. Olyannyira, hogy nem csak a piaci kamatozású lakáshitelek érhetőek el még kedvezőbb kondíciókkal, de bizonyos államilag kamattámogatott hitel konstrukciók kamatai is becsúsztak a szabályozás által előírt minimum 6%-os szint alá. És itt máris egy ellentmondásban találjuk magunkat, amely a banki ajánlatokban is kiütközik: Van, ahol 6% alatt a támogatott hitel kamata, van ahol nem…

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy a jogszabály által megszabott minimum 6%-os szint alá süllyedt bizonyos államilag támogatott lakáshitelek kamata. Egészen pontosan az új lakásra és korszerűsítésre igényelhető, 20 évig támogatott konstrukcióról van szó, ezen belül is az 1 éves kamatperiódusú termékekről.

Ezt a hitelt több bank ajánlatában is megtaláljuk, és ha jól megnézzük ezek kondícióit, az árazást tekintve eltérést tapasztalhatunk. Minden bizonnyal a jogszabály értelmezését illetően eltérő nézőpontok alakultak ki, amely ezen támogatott hitel kamatmaximumának és kamatminimumának meghatározásából adódik.

Most akkor mennyi az annyi?

A fentebb említett,
Fiatalok és többgyermekesek államilag támogatott kölcsönére vonatkozó jogszabály egyrészt meghatároz egy
kamat maximumot, amely jelenleg az egy éves kamatperiódusú konstrukciók esetében – de nem minden banknál – 5,85%. Ez a kamat az, amelyből az ügyfél kamattámogatást kaphat, azaz a támogatásnak köszönhetően kedvezőbb törlesztőrészletet fizethet.

Emellett a jogszabály meghatároz egy
kamat minimumot is, azt a bizonyos 6%-ot. Egészen pontosan az állami kamattámogatással csökkentett mérték nem mehet 6% alá. Ha ez mégis bekövetkezne, akkor az ügyfél csak annyi kamattámogatást kaphat, hogy az ügyleti kamat a 6%-ot elérje.

Az augusztus hónapra irányadó kamat idézte elő azt a helyzetet, hogy a fentebb részletezett bruttó kamat 5,85% az egy éves periódusú hiteleknél, azaz már nincs miből kamattámogatást elszámolni/adni. A kialakult gyakorlat azt mutatja, hogy egyik banknál a kamatmaximum győzött, a másiknál a kamat minimum, így előbbieknél 5,85%, utóbbiaknál 6,00% ezen hitelek augusztusra meghirdetett kamata.

Mit jelent ez az ügyfeleknek?

Nézőpont kérdése, hogy a 0,15%-os kamatkülönbség kinél mennyire mérvadó. A hitelösszegtől, futamidőtől egyaránt függ, hogy mekkora különbséget jelent ez a törlesztőrészletben. Ami sokkal inkább elgondolkodtató, hogy kétféleképpen értelmezhető egy jogszabály és eltérő banki gyakorlat alakulhat ki egy államilag támogatott konstrukció árazásában.

A Bankmonitor.hu véleménye

Nem egyszerű egy-egy jogszabályi szövegkörnyezetből kihámozni az egyes esetekre alkalmazandó rendelkezéseket, azonban véleményünk szerint a cikkben tárgyalt konstrukcióra jelenleg az 5,85%-os kamatnak van létjogosultsága. A kamatminimum szerintünk csak abban az esetben szól közbe, ha az ügyfélnek a kamattámogatás elszámolása következtében csökkenne 6% alá a kamatszint, de jelenleg ugye nincs is miből kamattámogatást adni.

Ha nem szeretnél jogszabályokat bújni a hitelfelvétel előtt, add meg adataidat és segítünk eligazodni!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.