Betöltés

Most indulhat csak be igazán a magyar hitelpiac

szerző: Fülöp Norbert
2018-11-14

A 2008-as válságot követő 5 esztendőben átlagosan 5 százalékkal csökkent a vállalati hitelállomány évente, ami ennek következtében 2013-ra a válság előtti szint 72 százalékára zsugorodott. A lakossági hitelezést is zuhanórepülés jellemezte a 2008 utáni években, itt 2013-ra az állomány a válság előtti szint 78 százalékára esett vissza, de ebben a devizahitel-válság okozta sokkon túl a végtörlesztés is nagy szerepet játszott. A számok azonban azt mutatják, hogy van még bőven tartalék a hazai hitelpiacban. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Látszólag a vállalati és a lakossági hitelpiac 2008 óta nem talált teljesen magára, amit legjobban az mutat, hogy az MNB 2018-as Növekedési Jelentése szerint a magyarországi hitelállomány nagysága mind az Eurozóna, mind a Visegrádi Együttműködés országaihoz (Csehország, Szlovákia és Lengyelország) képest alacsony. A számok még inkább érzékeltetik a lemaradást: miközben a V3 országokban a lakossági hitelállomány 2008. októberéhez képest 2018. áprilisára 180 százalékkal nőtt, addig Magyarországon még mindig 40 százalékos lemaradást látunk.

A vállalati hitelezés – részben az MNB Növekedési Hitelprogramjának is köszönhetően – valamivel jobbat teljesített az elmúlt évtizedben, de itt is csak a 2008-as szint 70 százalékán áll a hitelállomány nagysága, miközben a régiós versenytársaknál 130 százalék közelében van ugyanez,

Még látványosabb a hitelállomány GDP-hez viszonyított változása, Magyarország ebből a szempontból ugyanis még inkább elválik a régiós trendtől. Míg nálunk a magánszektor eladósodottsága 30 százalékos a GDP-hez viszonyítva, addig Lengyelországban és Csehországban 50 százalékos, Szlovákiában pedig 60 százalékos, míg az Eurozónában 85 százalék körüli ugyanez.

A magyar hitelpiacban rejlő lehetőségeket mutatja a hitellel rendelkező háztartások alacsony, kicsivel 30 százalék feletti aránya is, hiszen az Eurozóna átlaga 43-45 százalék körül van.

A lakhatási státusz szerinti összehasonlítás is érdekes képet mutat, ugyanis a magyarok nagy része hagyományosan saját tulajdonú ingatlanban él (körülbelül 70 százalék), ám ezek közül a lakáshitellel terhelt állomány csak 15 százalék körüli.

 

A hitelezés jövőbeni felfutásának lehetőségét jelzi a háztartások rendelkezésre álló jövedelméhez viszonyított átlagos törlesztési terhe is, ami jelenleg 8 százalék körüli. Ráadásul, ez az arány az elmúlt években folyamatosan csökkent, a háztartások reáljövedelme gyorsabban nőtt, mint a fizetendő törlesztők, azaz bevételeik mind kisebb hányadát fordítják erre a célra. Ez is rejt tartalékokat, különösen akkor, ha a reálbérek növekedése a következő években is kitart. Lakáshitel fronton az újépítésű lakóingatlan-projektek húzhatják még a piacot, már csak azért is, mert azzal, hogy a kormány – bizonyos feltételekkel – 2023 végéig kitolta a kedvezményes lakásáfa alkalmazásának lehetőségét, valószínűleg elmarad a drasztikus áremelkedés, ami vásárlói oldalon plusz keresletet generálhat.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Minden egy helyen a július 1-től elérhető falusi CSOK-ról

2019. 05. 21.

Július 1-től igényelhető a falusi CSOK, aminek feltételeiről az elmúlt hónapokban mi is folyamatosan írtunk, ahogy újabb és újabb információmorzsák derültek ki róla. Most összefoglaljuk a végleges tudnivalókat a hatályos...

Blogajánló