Betöltés

„Muszájból” kell a vállalkozói számla? Így olcsón megúszod

szerző: Bankmonitor.hu
2015-08-13

Tetszik, nem tetszik nincs mese. A vállalkozások zömét jogszabály kötelezi, hogy pénzforgalmi számlával rendelkezzenek. Mivel rengeteg vállalkozó egyébként másra nem is használja, mint a kötelező járulékok befizetésére, ezért számukra a vállalkozói bankszámla csak a szükséges rosszat jelenti. A Bankmonitor segít, hogy ne kelljen havonta 1-3 ezer Ft-ot feleslegesen az ablakon kidobni. Mutatjuk, hogy melyik vállalkozói számlák a legjobbak ilyen esetben.

Szinte nem telik el úgy nap a Bankmonitornál, amikor ne találkoznánk olyan vállalkozókkal, akiket kizárólag egyetlen cél vezérel a bankszámlák közötti választáskor: Megtalálni a legolcsóbb céges bankszámlát ahhoz, hogy az adóhatóság felé minimális járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tegyenek.

Nos, ez roppant egyszerű. Ne vegyünk igénybe olyan szolgáltatásokat, amire adott esetben nincs is szükségünk (pl.: ne igényeljünk bankkártyát, illetve ne kérjünk SMS-ben történő tájékoztatást sem). Csak és kizárólag a legszükségesebbekre koncentráljunk, amelyek esetünkben a számlavezetésben, a netbank használatában, valamint az utalásokban kimerülnek. Ilyen bankhasználati szokások mellett az alábbi számlacsomagok jelentik a legjobb megoldást.

Ahogy látjuk jelentős különbségek vannak még a legjobb ajánlatok között is. Havi 233 Ft-os költségével a Gránit Vállalkozói Alapszámla 2 toronymagasan az első. Ennek az az oka, hogy a banknál esetünkben az utalások díján kívül egyéb költséggel nem kell számolni. A második helyen is egy kisebb piaci szereplő ajánlatát találjuk, de az AXA Vállalkozói számlája is már több mint kétszer annyiba kerül, mint a Gránité. Nem beszélve a számla második éves költségéről, amikor a 477 Ft-os akciós havi díj 1.877 Ft-ra ugrik. Akciójának köszönheti a CIB Bank is előkelő helyezéseit, de a második éves költségekre itt is érdemes figyelni.

Azt azonban fontos leszögezni, hogy azoknak a cégeknek, amelyek az utalások fedezetét készpénzben kívánják bankfiókban befizetni, az első két bank nem lesz megfelelő. Az AXA Banknál ugyanis egyáltalán nincs lehetőség pénztári műveletekre (készpénz ki- és befizetés), míg a Gránit Banknál ez egyetlen bankfiókra koncentrálódik, ami egyébként Budapesten található. Országos lefedettségű fiókhálózattal rendelkező bankot csak a harmadik helyezettől találunk.

Mire számíts, ha felpörög az üzlet?

Az üzlet élénkülésével, a vállalkozás növekedésével ne feledkezzünk meg arról, hogy eredetileg milyen indíttatásból nyitottuk meg bankszámlánkat, hiszen ha beindul a számlán a forgalom, akkor kicsi az esélye annak, hogy ugyanaz a számlacsomag lesz cégünk számára a legmegfelelőbb, mint korábban. Lenti táblázatunkban bemutatjuk, hogy a megváltozott bankhasználati szokások eredményeként hogyan rendeződik át a bankszámlák közötti rangsor.

Egyetlen kivételtől eltekintve komoly átrendeződés figyelhető meg. Ezért is különösen fontos, hogy mindig szánjunk időt a bankszámla használati szokásokhoz leginkább illeszkedő számlacsomag felkutatására.

Bármilyen megfontolásból is keresel bankszámlát cégednek, bankszámla kalkulátorunk segítségével biztos, hogy megtalálod a legmegfelelőbbet!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Tapasztalataink szerint akadnak olyan vállalkozók is, akik foggal-körömmel ragaszkodnak egy adott bankhoz. A teljesség kedvéért számukra álljon itt az alábbi táblázat, amiből kiderül, hogy melyik számlacsomagot keressék az adott pénzintézetnél.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kényelmes vagy körülményes az online bankszámlanyitás?

2018. 08. 14.

A bankok egyre inkább igyekeznek az online felületek felé terelni az ügyfeleiket. Ennek egyik formája az online számlanyitás, illetve a számlanyitáshoz szükséges online adatfelvétel. Az idősek bizonyára kevésbé élnek vele,...

Bazi nagy bankszámla mustra

Átlagosan havi 300 forintba kerül ma egy bankszámla az első évben bankkártyával, és pár átutalással, amely a második évtől 600 forint körül alakul. Létezik 0 forintos ajánlat, és olyan is,...

A biztonságos online fizetés elsődleges megoldása

2018. 08. 03.

Az interneten bonyolított vásárlások mennyisége egyre csak növekszik. A legfontosabb, hogy körültekintőek legyünk, ha nem szeretnénk, hogy kártyánk adatai illetéktelen kezekbe kerüljenek. A bűnözők ugyanis mindent megtesznek, hogy hozzáférhessenek pénzünkhöz....

Blogajánló

  • alapblog

    Olasz bánat

    Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.