Betöltés

Mutatjuk a megoldást, ha nem tudod hova tedd a megtakarításod!

szerző: Bankmonitor
2017-08-07

A mélyponton lévő kamatok mellett egyre többeknek okoz dilemmát, hogy az éppen lejáró, vagy friss összegeknek hol találjanak biztos helyet. Minket is számtalanszor keresnek meg olvasóink a megtakarításaikkal kapcsolatban, ezért kiragadtunk egy olyan megkeresést, ami sokakat érinthet. Néhány egyszerű kérdés tisztázásával könnyen találhatunk olyan megoldást, amivel a lehető legnagyobb kamatot tehetjük zsebre a pénzünk után.

Egyik olvasónk keresett meg a napokban minket a következő kérdéssel:

„Tavaly nyáron fektettem a megtakarításom kamatozó kincstárjegybe, ami néhány héten belül le fog járni. Már egy ideje foglalkoztat, hogy mibe lenne érdemes újból lekötni az összeget, mert ahogy néztem, a kamatok még alacsonyabbak lettek. Milyen lekötési lehetőséget tudnának javasolni, aminél magasabb a kamat, de egyben biztonságos is?”

Ez a kérdés egyáltalán nem egyedi, az alacsony kamatok mellett sokaknak okoz fejtörést, hogy a megtakarított pénzüket mégis miben helyezzék el.

Amikor megtakarításról van szó, tisztázni kell először is a kérdést, hogy mi a célunk az adott összeggel, hiszen ez behatárolja a lekötés lehetséges futamidejét. Nem mindegy, hogy konkrét dologra gyűjtünk (lakás, autó, utazás), ezért már rövidtávon is hozzá kell nyúlni a pénzhez, vagy esetleg csak egy általános tartalékról van szó.

A másik fontos szempont, a kockázatokat érinti, ami egyszerűen azt jelenti, mennyire tudnánk elviselni, hogy a megtakarítás értéke pozitív, vagy negatív irányba ingadozzon. Általánosságban igaz az összefüggés, hogy alacsony kockázat mellett kisebb hozamra, míg magasabb kockázattal, nagyobb hozamra is lehet számítani. Az olvasónk szempontjából egyértelműnek tűnik, hogy olyan lehetőséget keres, ami alacsony kockázatú. Vegyük sorra a lehetőségeket!

Ragaszkodunk az egy évhez…

Nézzük az említett lakossági állampapírokat, ahol a rövidebb lejáratokat, így a féléves kincstárjegyet és az egyéves lejáratú kamatozó kincstárjegyet részesítik előnyben az emberek.

Tavaly nyáron a kérdésben említett kamatozó kincstárjegyet is 2,25%-os kamattal vásárolhatta meg az olvasónk is. Ezzel szemben most azt látja, hogy ha ebben tartaná továbbra is a megtakarítását, már csak 2%-os kamat mellett éri el az állampapírt (februárban csökkent a kamat). Vagyis, ha például 1 millió forintot veszünk alapul, akkor adózás előtt 2500 forinttal kapna kevesebbet a tavalyi kondíciókhoz képest, ha most vásárolja meg a kincstárjegyet.

Azt látni kell, hogy a jelenlegi környezetben még a 2%-os kamat is nagyon kedvezőnek számít, mert ilyen alacsony kockázat mellett nem találni hasonló kamatozású befektetést. Ha mindenképpen fontos számunkra, hogy egy éven után elérhető legyen a pénz, akkor az alacsonyabb kamat ellenére is érdemes lehet megmaradni a kamatozó kincstárjegynél.

A következő kalkulátorral a legjobb állampapírt is megkeresheted!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hosszabb távra is el tudunk köteleződni

Továbbra is alacsony kockázat mellett ütheti nagyobb kamat a markunk, ha a megtakarítás futamidejét nyújtjuk meg. Ezt azért is érdemes átgondolni, mert az emberek sokszor túl rövid időre kötik le a pénzüket, és ezért kamattól esnek el. Ráadásul így abba a csapdába is bele lehet esni, hogy időközben csökkennek a kamatok és a rosszabb kondíciót érjük csak el (mint az az olvasónk példájából is látszik).

Számos hosszabb futamidejű állampapírt találunk, például ott van a kétéves állampapír, vagy a 3 éves lejárat mellett elérhető prémium magyar államkötvény. A kétéves állampapír 2,5%-ot fizet jelenleg, vagyis 1 millió forint esetében adózás előtt 5000 forintot nyerünk a kamatozó kincstárjegyhez képest. A 3 éves prémium pedig 3,55%-os kamatot ígér, vagyis 15 ezer forint az eredménye annak, hogy merünk hosszabb időtávra elköteleződni.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy nem feltétlenül köt röghöz minket a hosszabb futamidő, mert az állampapír időközben is eladható. A vásárlástól számítva már 5-6 hónap az állampapír időarányos kamata fedezi az eladás során felmerülő költséget.

Megtehetjük azt is, hogy kétfelé vesszük a pénzt: óvatossági okokból veszünk rövid futamidejű állampapírt, emellett a hosszabb lejárat felé is elmozdulunk. Vegyük például azt a kombinációt, hogy az 1 millió forintból 500 ezret kamatozó kincstárjegybe, a fennmaradó részt pedig prémiumba államkötvénybe tesszük. Ekkor 30 250 forint üti a markunkat, amivel a rugalmasság is megmaradt, de magasabb kamatot is kaptunk.

4 Hozzászólás

 1. Lévai Mátyás

  Azonnal utalják át Selmeczi Gabikámnak! Ő meg védi!

 2. István

  Számlavezetési díj?
  Ha van hol mennyi?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves István!
   Ha lakossági állampapírról van szó érdemes a Magyar Államkincstárnál számlát nyitni. Itt ingyenes az értékpapírszámla nyitása és a számlavezetés és a tranzakciók is díjmentesek. Az aktuális bankunkból a számlára utalásnak van költsége, viszont előny, hogy bankkártyával is lehet vásárolni állampapírt (ilyenkor megúszható az utalási költség). A lejáró megtakarítási számlánkra utalásánál, pénztári felvételnél a jogszabályi tranzakciós illeték merül fel (0,3%, maximum 6000 Ft).
   Az utalásról innen, az egyéb költségekről pedig ebből a cikkünkből is tájékozódhat.

 3. bizakodó

  Havi 80 Ft a kamata több mint 1 millió Ft az OTP-nél siralmas,nem megtakarítani hanem felélni kell és utána segílyért kuncsorogni!!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Ne felejtsd el a gyermeked 6000 Ft-os állami támogatását!

2018. 12. 21.

A Babakötvény talán a legjobb pénzügyi termék arra, hogy gyermekünk jövőjéről pénzügyileg gondoskodjunk: a 6 000 Ft éves állami támogatás és az inflációt 3%-kal meghaladó kamatnál nehéz jobb alternatívát találni....

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.