Betöltés

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

szerző: Singer Zoltán
2018-07-10

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint december végén. Másként fogalmazva, mintha minden foglalkoztatott 6 hónap alatt 91 ezer Ft-tal növelte volna a megtakarításait csak a prémium állampapírban. Nézzük a számokat részletesen. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a állampapír kalkulátorunk.

Indítsunk először is a legfontosabbal, az állampapírokban lévő vagyon nőtt 2018 első felében. Míg december végén 6803 milliárd forint volt a különböző lakossági állampapírokban, addig június végén 401 milliárd forinttal több, egészen pontosan 7204 milliárd.

A mélyben azonban nem volt egységes a kép, inkább azt vehettük észre, hogy az állampapírok között átcsoportosítottak a befektetők. Ez nem feltétlenül valósult meg azonnali eladásokban, inkább megvárták a papírok lejáratát, majd utána más helyen újították meg a befektetésüket. Nézzük is sorba szedve, mi történt fél év leforgása alatt az állampapíroknál.

Az eddig toronymagasan a vagyoni táblázatot vezető egyéves állampapír vesztett a népszerűségéből, hat hónap alatt a lakosságnál lévő vagyon 183 milliárd forinttal esett vissza. Ahogy arra korábban említést tettünk, itt inkább az elpártolás hatása érződött.

Rövid távra az egyéves állampapíron (évi 2%) kívül még fix kamattal elérhető a féléves (évi 1,5%) és a kétéves állampapír (évi 2,5%) is. Az ezekben az állampapírokban lévő vagyon nőtt, a féléves kötvény 87 milliárddal lett „gazdagabb”, míg a kétéves 108 milliárd forinttal.

Ebbe a kategóriába illik bele befektetőként gondolkozva a kincstári takarékjegy is, aminek egyik sajátossága, hogy nyomdai úton kerül kibocsátásra. Az egy- és kétéves termékek kamata évesítve 1,75% és 2,25%, ennek ellenére összességében nem bővült az állományuk, inkább stagnálásnak nevezhető az 5 milliárd forintos plusz.

Hosszabb távra két állampapírt érdemes megemlíteni, nevezetesen a bónusz és a prémium állampapírokat. A Bónusz Magyar Állampapírok 4, 6 és 10 éves futamidejű konstrukciók, melyek rendre 2,27%-os, 2,77%-os és 3,02%-os kamatot fizetnek. Az elérhető adatok szerint új papírokat már nem nagyon vásárolnak az emberek, inkább a magasabb kamatú prémium mellett teszik le a voksot. Bár hozzátennénk, hogy a jövőben akár érdekesek is lehetnek a bónusz kötvények, ha az egyéves diszkontkincstárjegy-hozam jelentősebb mértékben megemelkedik (tudniillik, efelett fizet magas kamatfelárat a kötvény).

Egy állampapír emelkedett ki a többi közül, ez nem más volt, mint a prémium állampapír. A Prémium Magyar Állampapírok állománya folyamatos növekedést mutat (+378 mrd Ft 6 hónap alatt), amivel messze a legjobb hozamot biztosítja az összes állampapír közül.  Nagy valószínűséggel a kategóriájában páratlan kamatozás mellett azért is választják sokan ezt az állampapírt, mert az infláció emelkedése miatt a jövőben magasabb (akár 4,5%-os) kamatfizetésre van kilátás.

Nem maradhat ki a listáról a babakötvény sem természetesen. A szülők a következő generáció számára tökéletes megtakarítást tudnak itt elhelyezni, amiért kiemelkedő kamat (5,4% per pillanat) jár. A jó hír, hogy folyamatos az állománybővülés ennél az állampapírnál. Ez persze várható is, hiszen folyamatosan születnek új gyermekek, akiknek az életkezdésére tudnak célzottan takarékoskodni a szülők.

Összefoglalva a lényeget, egyre nagyobb értékben birtoklunk lakossági állampapírokat. Joggal vannak a népszerűségi lista csúcsán a prémium állampapírok, és ha a trend folytatódik, akkor rövidesen ebben tarthatjuk a legtöbb megtakarítást. Mit is mondhatnánk mást, éljünk a magasabb hozam lehetőségével, válasszuk a számunkra megfelelő állampapírt!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő
Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

50 USD

Ide tedd a havonta megtakarított pénzedet!

2019. 01. 24.

Gondot okoz, hol helyezd el a hónap végén megmaradó pénzedet? Erre többféle megoldás létezik, erre mutatunk be most néhány példát. Olyan lehetőségek következnek, melyek kis összegű, rendszeres megtakarítást tesznek lehetővé....

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Blogajánló

 • alapblog

  Futball-szocializmus

  “Nem jól működik a rendszer, nincs követelmény, a bérek viszont az egekben – nem lehet az NB II-ben havonta 3 millió forintot keresni! És most...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.