Betöltés

Mutatjuk, melyik lakáshitelt válaszd!

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 03. 01.

Ma Magyarországon a legolcsóbb lakáshiteleket már akár 5% alatti kamattal is felvehetjük. Ehhez ráadásul nem is kell kiemelkedően jó ügyfélnek lenni, egy család havi 300 ezer forintos jövedelme már elegendő lehet. A kedvező ajánlatnak rendszerint csak egy árnyoldala van: a hitel kamata, így törlesztőrészlete éven belül többször is változhat. A kamatemelkedések ráadásul eltérően érintik a piaci és az állami támogatásos hiteleket, így mélyebbre kell ásnunk, hogy megfelelően válasszunk! Segítünk!

Ha bemegyünk egy bankfiókba ma már egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy egy átlagos kétkeresős háztartás, fejenként havi 150 ezer forintos jövedelemmel igen kedvező, 5% körüli kamattal lakáshitel ajánlatot kapjon.

Az alábbi kalkulátor kitöltésével megtudhatod, hogy Te milyen lakáshitelt tudsz igénybe venni ma:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Azonban a legolcsóbb lakáshitelek kamata rövid időn belül leköveti a piaci mozgásokat, ezért a havonta fizetett törlesztőrészlet is gyakran változik. Mivel a kamat 1%pontos emelkedése már 5-10%-kal nagyobb törlesztőrészletet eredményez, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan és milyen sűrűn változhat a hitelünk kamata.

És itt jön a képbe az állami támogatású hitel: ha az adós által fizetett kamat 6% fölé emelkedik, akkor abból az állam által kamatkedvezményt nyújt. Használt lakás vásárlás esetén a futamidő első 5 évére jár a támogatás, a 6. évtől kezdve pedig rendszerint az aktuális piaci kamaton folytatódik a hitel.

Pillanatnyilag a legjobb piaci és támogatott ajánlatok között csak hajszálnyi különbség van, így azt is mondhatnánk, hogy mindegy melyiket választjuk. De, ha figyelembe vesszük a forint hitelek legnagyobb kockázatát, a kamatkockázatot, akkor hamar jobb belátásra térünk: a forint lakáshitelek kamatszintje mélyponton áll, így hosszú távon emelkedésre számíthatunk.

Az ábrán nagyon jól látszik, hogy támogatott hitel esetén a kamatemelkedés tompítottan, míg piaci hitel esetén teljes egészében érvényesül. Tehát, ha nincs jelentős különbség a piaci és a támogatott hitel kondíciói között, akkor érdemes a kamatemelkedés ellen nagyobb védettséget nyújtó, támogatott hitelben gondolkodni.

Mikor vehetem igénybe az otthonteremtési kamattámogatott hitelt?

 • Az igénylő(k) egyike legalább 180 napja folyamatosan TB biztosított, amit OEP igazolással kell igazolni
 • Az igénylők egyikének sincs köztartozása, amit NAV igazolással kell alátámasztani
 • A támogatott személy(ek)nek, az ingatlanban legalább 50 %-os tulajdoni hányadot kell szerezniük
 • A célingatlanba 1 éven belül lakcímkártyával kell bejelentkezni
 • Lakásvásárlás esetén az eladó az igénylőnek nem lehet hozzátartozója
 • Az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül be kell nyújtani a hitelkérelmet
 • Építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt, míg
 • Korszerűsítés/ bővítés esetén a munkálatok megkezdése előtt lehet igényelni

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. zsozsogergo

  68évese milyen feltételekkel lehet lakásvásárlási hitelt,-úgynevezett áthidaló hitelt – igényelni illetve kapni

  2015.03.03.22:03

 2. bankmonitor.hu

  zsozsogergo@hitelfelvételkor általában 70 és 75 éves kor lehet a lejáratkori életkor. Viszonylag rövid futamidőre ugyan, de van lehetősége hitelt felvenni, amennyiben azt a jövedelmével alá tudja támasztani. Írja meg telefonszámát a bankmonitor@bankmonitor.hu címre, kollégáink felhívják és meg tudják beszélni a részleteket.

  2015.03.04.07:26

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Megindultak a kamatok, mi lesz a hitelemmel?

2018. 07. 12.

A lakáshitelek törlesztői az utóbbi két hónapban emelkedésnek indultak, ami azért érdekes jelenség egy laikus számára, mert a jegybanki alapkamat eközben egy tapodtat sem mozdult. Joggal tehetné fel egy hitelesben...

Sürgős felújítás fillérekből lakástakarékkal

Érdekes kérdés merült fel egy érdeklődőben, azt akarta ugyanis tudni, hogy a közeljövőben (szinte azonnal) esedékes közel 3 millió Ft-os felújításához egyáltalán fel tud-e használni lakástakarékot. Egyébként lakásfelújítási hitelben gondolkozott,...

A lakáshitelek is a forint sorsára jutnak?

2018. 07. 11.

Nagyot fordult a világ a lakáshitelt igénylőkkel, a hozamok emelkedése magával húzta a hitelkamatokat is felfelé május és július között. Gyűjtésünkben azt néztük meg, mekkora érvágásról van szó. Mint kiderül,...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.