Betöltés

Nagy lehet az árkülönbség két azonos tudású bankkártya között

szerző: Fülöp Norbert
2019-07-12

Javában tart a nyár, legalábbis hivatalosan, ilyenkor pedig mindig előkerül a bankkártya kérdése. Dombornyomott vagy vésett? Visa vagy Mastercard? Debit vagy credit? Megmutatjuk a különbségeket, valamint azt, hogy feltétlenül drága bankszámla kell-e egy jól használható bankkártyához manapság?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával 55 lakossági bankszámla hasonlítottunk össze, az eredményből pedig kiderült, hogy közülük mindössze 7 számlához jár dombornyomott plasztik lap, a többi elektronikus kártya. Ráadásul ez egyáltalán nem a számla olcsóságának függvénye, mert találtunk a drága számlák esetében is bőven elektronikus lapokat.

A kártyakibocsátót illetően erős a Mastercard dominancia, a vizsgált számlák közül ugyanis csak héthez jár Visa kártya, ám ahogy ezt később még kifejtjük, ennek nincs igazán jelentősége. (A bankkártyák esetében mindig van egy kártyatársaság, illetve egy kibocsátó bank.)

A használhatóságot alapvetően meghatározza, hogy egy kártya alkalmas-e érintéses fizetésre. Jó hír, hogy a vizsgált számlákhoz járó lapok mindegyike tudja ezt a funkciót.

A számlák költségeit vizsgálva látható, hogy jelentős a különbség a bankkártyák éves díjai között. Sok bank kínál ingyenes bankkártyát, ám van olyan pénzintézet, ahol éves szinten 6700 Ft-ot gombolnak le rólunk ugyanezért. Két éves időszakot nézve pedig már 14 ezer Ft a pénzügyi emiatt az egyetlen tétel miatt.  Kérdés persze, hogy mit lehet tudni a különböző bankkártyákról, van-e közöttük olyan különbség, ami indokolhat ilyen árkülönbözetet.

Betéti vagy hitelkártya?

Kezdjük talán az alapoktól: a bankkártyákon belül mindenképp meg kell különböztetnünk egymástól a betéti (debit) és a hitelkártyákat (credit kártya). A különbség közöttük jelentős: az előbbieknél a saját számlánkon rendelkezésre álló pénzt költjük, míg az utóbbiak esetében egy meghatározott hitelkerettel gazdálkodhatunk, ami akkor jön jól, ha váratlan, nagyobb összegű kiadásainkat finanszíroznánk meg ezzel. A hitelkártyák nagy előnye, hogy ezt kamatmentesen megtehetjük, feltéve, hogy a megadott határidőre – kártyától függően a költési időszakot követő 15. vagy 23. naptári napig – visszafizetjük a bank pénzét.

A bankszámlákhoz azonban alapból betéti kártya jár, a hitelkártyát külön kell igényelni, az pedig, hogy megkapja-e valaki, a bank bírálat után derül csak ki. Érthető, hiszen a hitelkártya jelentős bizalmat feltételez, végtére kölcsönt sem mindenkinek nyújtanak a bankok. Mivel mi most a lakossági bankszámlákhoz alapból járó plasztik lapokat vesézzük ki, amelyek minden esetben betéti kártyák, most inkább ezekkel foglalkozunk.

Dombornyomott vagy elektronikus kártya?

A betéti kártyák lehetnek dombornyomott vagy elektronikus, úgynevezett vésett lapok. A különbség tapintható: míg a dombornyomott esetében a bankkártyaszám és az egyéb adatok kidudorodnak, az elektronikus lapoknál nincs ilyen. Régebben a két típus között nagy volt presztízsben a különbség, a dombornyomott lapok tartoztak az elit kategóriába, amelyekhez sokszor kiegészítő szolgáltatások, például utasbiztosítás is járt. Mára használhatóságban eltűnt a különbség, hiszen üzletben fizetni és készpénzt felvenni automatából bármelyik lappal lehet.

Az internetes vásárlás sem jelenthet gondot manapság. Az online boltok kapcsán megnéztük a legnagyobb magyar kereskedőket, és azt tapasztaltuk, hogy az Extreme Digital, az eMag, a Mall.hu, a Tesco.hu vagy éppen az iPon egyaránt elfogadja a Mastercard és a Visa dombornyomott (Mastercard, Visa Classic), valamint elektronikus (Maestro, Visa Electron) lapjait. Sőt, a nálunk is nagyon népszerű kínai AliExpress webáruházban sincs már különbség közöttük, ezért emiatt nem kell drágább számlát választanod. (Néhány helyen PayPallal vagy akár Bitcoinnal is fizethetsz, de ez már nem tartozik cikkünk tárgyához.)

Ha pedig biztosításra van szüksége az embernek, akkor jobban jár, ha kiválasztja az igényeinek leginkább megfelelő csomagot a biztosítók óriási kínálatából.

Visa vagy Mastercard?

És akkor még ott van a nagy kérdés: Visa vagy Mastercard kártyát válasszunk? Régebben ez nagyon is fontos kérdés volt, mert Európában a Mastercard, míg az Egyesült Államokban inkább a Visa lapok elfogadása volt gyakoribb, de a világban országonként változott, hogy hol, melyik használható több helyen. Ma már ebből a szempontból nincs igazi különbség, a magyarok kedvenc nyári célországaiban (Olaszország, Görögország, Egyiptom, Horvátország, Tunézia, Bulgária stb.) pedig mindkét kártyatársaság lapjai egyenrangúak.

Érdekes helyzet ugyanakkor, ha valaki sokszor fizet bankkártyával külföldön, mert a más devizában történő vásárlások elszámolása bankonként és kártyatársaságonként eltérhet. Előfordulhat például, hogy a kártyatársaság maga euróban vagy dollárban továbbítja a vásárlás összegét a forintszámlánkat vezető banknak, ahol az aktuális deviza-eladási árfolyamon határozzák meg végül, hogy mennyivel csökkenjen az egyenlegünk. Máshol maga a kártyatársaság váltja végzi el a forintra váltást, mégpedig a maga középárfolyamán. A legdrágább azonban az, amikor nem euróban vagy dollárban történik a költés, amit a kártyatársaság ezek valamelyikére konvertál, hogy azután a magyar bank forintosítsa végül az összeget. Az ilyen dupla konverzió mindenképp a legköltségesebb dolog.

Mivel a kártyatársaságok deviza középárfolyama jellemzően kedvezőbb számunkra a bankok eladási árfolyamánál, erre is érdemes figyelni a bankkártya és a bankszámla kiválasztásakor.

Érintős a kártya?

A mindennapi használat szempontjából azonban talán még fontosabb, hogy a POS terminálok (amelyeken keresztül a bankkártyánkkal fizetni tudunk az üzletekben) elvileg mindkét kártyatársaság lapjait kezelik, vagyis akár érintés nélkül is lehet mindenütt fizetni ezekkel.

Bankmonitor tipp:

 1. Gondolod végig, hogy mire használod a bankszámlád, és ez alapján keresd meg az online kalkulátorral a számodra legkedvezőbb bankszámlát.
 2. A bankszámlákhoz alapból járó bankkártyák használhatósága gyakorlatilag azonos, így ezért használd ki az ingyenes kártyákat biztosító lehetőségeket.

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy egyetemistának?

2019. 09. 16.

Sokan egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt szembesülnek azzal, hogy szükségük lesz valamilyen bankszámlára. Ha másért nem is, hogy az ösztöndíjat vagy a diákhitelt megkaphassák. Nem mindegy azonban, melyik számlát választjuk, egy...

Nem úgy változik a bankkártyás fizetés, ahogy várható volt

2019. 09. 11.

12 hónappal elhalasztották a bankok számára az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés bevezetését akkor, ha az EU-n belül vásárolnánk az interneten bankkártyás fizetéssel. De mit jelent ez a bankszámla-tulajdonosok, a bankkártyával fizetők...

Mik a bankszámla igénylés legfontosabb lépései?

2019. 09. 08.

A bankszámla mindennapi életünk meghatározó részévé vált, azonban közel sem mindegy, hogy végül melyik pénzintézet melyik terméke mellett döntünk. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mire kell odafigyelni a bankszámla kiválasztásakor és mik...

Blogajánló

 • alapblog

  Kockázat nélkül lehetetlen nyerni

  Az első holdra szállás alkalmával néhány percben sűrűsödött össze 10 évnyi előkészület minden tapasztalata. Egy olyan összetett műveletsor volt, amire Neil Armstrong azt mondta, hogy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.