Nagy bajba kerülhet, aki minimális önerővel venne most hitelből lakást

Nagy bajba kerülhet, aki minimális önerővel venne most hitelből lakást
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-02-19 Frissítve: 2020-02-20
 

Mind óvatosabbak a bankok a lakáshitelekhez fedezeteként felajánlott ingatlanok értékbecslésekor, ami miatt sok igénylő nem kapja meg a vásárláshoz szükséges hitelösszeget. Különösen annak érdemes erre felkészülnie, aki a jogszabályilag előírt 20%-os önerőt, vagy ennél nem sokkal többet tud csak előteremteni.

A lakáshitel felvételéhez minden esetben szükség van fedezet bevonására, ami garanciát jelent a bank számára, hogy akkor is visszakapja a kihelyezett összeget, ha az adós esetleg nem képes fizetni, emiatt pedig fel kell mondani a hitelszerződést.

Lakáshitelek esetében két dolog határozza meg a maximálisan felvehető hitelösszeg nagyságát:

1. A felvehető hitelösszeg nagyságát befolyásolja az igazolt nettó jövedelem nagysága, ugyanis az adósságfék pontosan meghatározza, hogy a jövedelem legfeljebb mekkora százalékát lehet havonta hiteltörlesztésre fordítani. A magyarok körében most legnépszerűbbnek számító 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleknél 500 ezer forintos jövedelem alatt 50%, míg félmillió forint vagy ezt meghaladó jövedelemnél 60% a plafon. A bankok azonban ennél általában óvatosabban járnak el, sokszor például csak 35%-ig engedik megterhelni a jövedelmet.

Bankmonitor tipp: ha biztosra szeretnél menni azt illetően, hogy a jövedelmed alapján mekkora összegű lakáshitelre számíthatsz, akkor kérhetsz előzetes hitelbírálatot. Bár ez nem hitelígérvény, ugyanis a pontos hitelösszeg függ a megvásárolni kívánt (vagy fedezetként bevont) ingatlan bank által elfogadott becsült forgalmi értékétől is, azt azért megmutatja, hogy a jövedelmed alapján mire számíthatsz.

2. A lakáshitel maximális összegét a jövedelmen kívül meghatározza a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értéke, ugyanis ennek legfeljebb 80%-a lehet a hitelösszeg. A bankok ezen a téren is óvatosabbak lettek az elmúlt időszakban, különösen azokon a helyeken, ahol a túlárazottság jelei mutatkoznak.

Ezen kívül a Bankmonitor hitelszakértőinek tapasztalata szerint maguk az értékbecslések is mind óvatosabbak, így könnyen előfordulhat, hogy az értékbecslő kevesebbre értékeli az adott ingatlant, mint amennyit a vevő fizetne érte. Ez akkor különösen nagy probléma, ha a vevő a foglalót már kifizette, és a különbözet miatti plusz önerőt nem tudja előteremteni.

Például: 60 millió forintért megvásárolna valaki egy budapesti lakást, erre pedig ki is fizette már a 6 millió forint (a szokásos 10% mértékű) foglalót. Ezen kívül még 6 millió forinttal rendelkezik a vevő, vagyis összesen 48 millió forint hitelt szeretne felvenni. (Azaz pontosan 20% önerőt tenne bele a vásárlásba.)

Ha a bank a szóban forgó ingatlant csak 50 millió forintra értékeli, akkor a vevő legfeljebb 40 millió forint hitelt kaphat, emiatt összesen 20 millió forint önerőt kell biztosítania a vásárláshoz. Ha a plusz 8 millió forint nem áll rendelkezésre, akkor viszont óriási baj van, mert emiatt könnyen elbukhatja a befizetett foglalót.

Bankmonitor tipp: Sokszor írtuk már, hogy az első lépés mindig a finanszírozó bank megkeresése legyen, még a foglaló kifizetése előtt. Az előzetes hitelbírálat például segíthet abban, hogy lássuk, a jövedelmünk alapján mekkora hitelösszegre számíthatunk. Ha pedig csak a minimálisan elvárt 20%-os önerővel rendelkezünk, akkor mindenképp ajánlott előzetes értékbecslést kérni még az adásvételi szerződés megkötését megelőzően.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés