Betöltés

Nagy durranásra készül a kormány

szerző: Bankmonitor
2016-08-27

A magyar költségvetéssel úgy tűnik az utóbbi időben nem volt probléma, amit az is mutatott, hogy az államkasszának minimális hiánya volt, illetve az államadósság is csökkent. A kevésbé szoros nadrágszíj hatására a kormány be is lengette, hogy a munkabérre rakódó járulékok csökkentésébe fogna, aminek azonban a részletei még nem tisztázódtak. Az Alapblog írásában a járulékcsökkentés várható hatásairól számol be.

Egy gazdasági válsággal terhelt időszak után fontos kérdés, hogy miként lehet visszatéríteni a gazdaságokat a növekedéshez.  A jegybankok szinte már minden lehetséges eszközt bevetettek a probléma megoldására, de a kormányzatok előtt is lassan megnyílik a tér, hogy élénkítsék a gazdaságot. Az utóbbi idők híre alapján úgy tűnik hazánkban is történik kormányzati próbálkozás, mivel a kormány járulékcsökkentési intézkedéssel szeretné a gazdaság élénkülését elősegíteni.

Az már azonban más tészta, hogy ennek a hatása milyen módon csoroghat át a gazdaság működésébe. Számít az is, hogy mennyire tudják meggyőzni az adófizetőket arról, hogy tartós a változás, és az is lényeges szempont, hogy az adóteher csökkenésével pontosan ki jár jól. Több lehetőség is megvalósulhat, ha a munkabérre rakódó terhek csökkennek, például az alkalmazottak is több fizetést vihetnek haza, de a munkáltatók nyeresége is növekedhet. Természetesen a gazdaság szempontjából előnyösebb a munkavállalók bérnövelése lenne, hiszen az a magasabb fogyasztásban is lecsapódhatna. Erről a témáról bővebben olvashatunk az Alapblog „ A járulékcsökkentést haszna” című írásában.

Címkék:

35 Hozzászólás

 1. Gondolkodó

  Ne a járulékot csökkentsék, hanem az ÁFA-t. Az mindenkire vonatkozik, de a jáérulék csökkentés tovább szakítja le a nyugdíjasokat. Amennyiben nem állítják vissza a jövedelem arányosságot , 2018-ban olyan kormány kerül hatalomra , amelyik nem semmizi ki a nyugdíjasokat! Vegyék komolyan, mert a damoklész kardja, már ott lebeg a jelenleg vegzáló hatalom felett, és ha az eddigieket nem hozzák helyre , és nem tisztességesen járnak el a nyugdíjasokkal , le fog esni a bűnösökre.

 2. Lné

  Akkor azt nem értem, hogy a bérek mégis miért alacsonyak, pl. közalkalmazottak egyes rétegeinél.
  Nyugdíjak is miért csak 0,9 %-kal emelkednek? Inkább lenne egy nyugdíjplafon, pl. 300 ezer Ft, és a felett ne emelkedjen a nyugdíj, de az alacsonyabbak jobban.
  Olyan furcsa hallani, hogy csodás a gazdasági teljesítmény, de a bérek elmaradnak a régió béreitől is.

 3. Vazul

  Nem a kormány dolga a béremelés.
  A nyugdíjas,ha nem lopta volna meg az államot (valós bér és nem a minimálbér ,évtizedeken át
  akkor most jó nyugdíja lenne és nem háborogna!
  Nekem 43év tényleges után 141300ft a nyugdíjam!

 4. szabo.laszlo

  Az én nyugdíjam 300 felett van amiért meg dolgoztam. Ugyhogy ne tessen írigykedni és hülye tanácsokkal úszitani.

 5. szabo.laszlo

  Vazul teljesen igaza van. A dolgozok nagy része a mai napig nem a valós bér után fizetik a járulékokat aztán 20-30 év után majd csodálkoznak és szidják az akkor regnáló kormányt.Gondolkodó maga meg ne álmodozzon 18 ról mert akkor se lesznek sehol!

 6. Vörös Gábor

  Nekem,meg a nejemnek 42 év szolgálat után is csak 28500Ft jár a nyugdíjból fejenként!

 7. Erika

  Kedves Vazul.Ekkora hülyeséget nem kellett volna leírni.Vannak olyan nyugdíjasok akik még 55 évesen mentek nyugdijba és akkor olyan alacsonyak voltak a bérek (nem minimálbér) hogy a kiszámított nyugdij is alacsony lett.De akkor az alacsony bérből is meg lehetett élni.Gyurcsányék idejében foglalkoztak is vele,hogy ezeket a nyugdijakat felzárkóztatják folyamatosan,de sajnos jött az Orbán kormány és minden maradt a régiben.Ezért van olyan nyugdíjas aki 60.000.-Ft-ot kap havonta.
  Ez nem a nyugdijas hibája hanem a kormányé.

 8. Megáljcsak!

  Vazul te egy barom vagy.

 9. oszi

  Az Áfa magasan tartása nagyobb bevételt eredményez, mer mindenki fizeti, a kis keresetűek szívják meg. orbánnak ez a célja minden lépésével, a gazdagokat gazdagítani, a szegényeket szegényíteni. Cseléd és rabszolga társadalmat alakít ki.

 10. tomy

  Vazul! Én közalkalmazottként az egészségügyben 42 év munka után, ápolónőként a nyugdíjam emelésekkel együtt 118 ezer. Szerintem ez nem mondhatón soknak. Nem loptam el semmit, ez a hivatalos bérem után ennyi.

 11. Charli

  Ahogy látom kb a hozzászólóknak fogalma sincs az elvonás mértékéről !
  Csak a tisztánlátás végett :
  100000 ft bruttó bér esetén 53% a bérből való elvonás SZJA + egészségbiztosítás + nyugdíj biztosítás .
  Tehát a nettó 47000 + a cég fizet amit szintén a dolgozó termel meg és tulajdonképpen
  az is jövedelme csak közvetlen a vállalat fizeti 27% szociális hozzájárulási adó címén.
  Tehát 127000 ft bruttóból 74.000 ft a járulék és adó teher.
  A 47.000 ft – oddal elmész a tescoba és ott a 27% áfa teher mellett még kb 21%-a adó
  Tehát 10000 Ft az áfa .
  Tehát az össz adó a 127.000 ft ból 84000 ft.
  Most csak úgy sacconometrikusan számoltam fejbe , de konkrét számok nagyságrendje
  a fontos .
  Az össz adóteher tehát a béredre 66%

 12. Bogyó

  T.Vazul! “Ha a nyugdíjas nem lopta volna meg az államot?” ez a megállapítás önre is vonatkozik? Mert látom Ön is nyugdíjas.

 13. megfigyelt

  GONDOLKODÓ !!!
  Végtelenül sajnálom , hogy tájékozatlanul tesz bejegyzéseket. Az öregségi nyugdíj átlaga 2016 januárban 120 825 ft volt, míg két átlagkereset kereső kétgyermekes család családi adójóváírással és családi pótlékkal növelt egyfóre jutó nettója nem érte el a 100 000 ft ot . Normális országban ilyen jövedelmi aránytalanságot ÉPESZŰ kormány nem hoz létre. Távol áll tőlem ,hogy arról feltételezzem ,hogy ÉPESZŰ aki az egykulcsos adót bevezette és arányos teherviselésnek tartja.
  A jelenlegi kormánynak nevezett CSÜRHE által az első ámokfutása idején megállapított EMELT nyugdíj átlaga 95-97 000 ft körűli, míg az utóbbi 6-7-évben megállapított nyugdíj átlaga 35 % körűlivel több. Ezek fényesen bizonyítják ,hogy jelenleg szociálisan érzéketlen EGOISTÁK irányítják az országot.

 14. Puzdra

  2018-ban olyan komány…

  Ugyanez a kormány fog azután is kormányozni. Nincs mitől tartaniuk.

 15. Zizy

  Kedves Vazul. Kiváncsi lennék ha betanított v. szakmunkás és vagy két műszakban v. 12 órát álltál volna “csak” mint egy fodrász úgy hogy enni – inni pisilni se mehetnél, mert akkor a főnökőd zsebe lesz üresebb akkor is ilyen szép summát kapnál. És mind ezt úgy hogy becsületesen dolgozik az ember.

 16. Puzdra

  Matolcsy a fogyasztást és nem a keresetet kívánta megadóztatni.
  EZért egykulcsos az szja.pld.
  Viszont így valóban a nyuggerekkell tolt ki legjobban.

 17. megfigyelt

  OSZI.
  Már kialakította, A 2010 es nettó minimálbért 2016 ra 22,5 % al emelte ,míg az államnak fizetendő SARCOT 100 %al növelte, Csodálatosan HÜLYÉNEK nézi azt akit lehet ,a szavazók 2/3-át.

 18. Éva

  Az ÁFA csökkentés akkor lenne hatékony, ha nem úgy történne, mit a sertéshús ÁFA-csökkentése. Három hónapig volt olcsóbb a hús, aki vásárolni jár az nagyon jól tudja. A kormány verte a mellét, hogy a hús ÁFA csökkentésével visszakapták a nyugdíjasok még a 13. havi nyugdíjat is. Már akkor sem értettem ezt a párhuzamot. Hol a biztosíték, hogy további ÁFA csökkentéssel nem ugyanez lesz a helyzet? Ez ideig-óráig tartó szemfényvesztés.

 19. szigony

  Szemléletesként vegyünk – és a könnyebb érthetőségért – 10 nyugdíjatast, akik különböző nyugdíjat kapnak a jelenlegi ellentmondásos átlagnyugdíj szemléltetésére.
  Mondjuk 2 nyugdíjas nyugdíja egyenként egy millió forint, míg a többiek havi nyugdíja 50 ezer forint.
  Így az összes nyugdíj havonta 2 800 000 forint havonta, de az ‘ átlag ‘ nyugdíj így ( 2 800 000 : 10 = 280 000 ) kettőszáznyolcvan ezer forint, ami nagyon szépen hangzik ( !? ), ugye ?

  A mai magyar átlag nyugdíj ilyen mértékben fedi a valóságot !

 20. Vakaraszaki

  Nem a nyugdíjas lopja meg a kormányt, hanem a kormány.

 21. szigony

  Persze még el IS ütöttem a számokat, hiszen ‘ csak ‘ 2 400 00 ft – ról van szó : – ))) !, de a figyelmet ezzel rendesen fel szerettem volna kelteni mindenkinél !!!

 22. lala

  Biztosan pártvezér volt kedves.Nem tudom elképzelni mi lehetett az a fontos munka amivel kiérdemelte a magas nyugdíjat.

 23. Tóth Istvánné

  Közalkalmazottként (mérlegképes könyvelőként) mentem nyugdíjba, és 91.175,- Ft a nyugdíjam. Nem szerencsés ez az általánosítás, hogy a nyugdíjasok ellopták a “nyugdíjukat”. Az lehet, hogy a vállalkozók, vagy az ő alkalmazottai, esetleg a szabadúszó művészek minimálbérre jelentik be magukat, de a közszférában ilyen lehetetlen. Elég baj az, hogy akkoriban ilyen alacsonyak voltak a bérek. Jelenleg is, egy középfokú végzettségű, de még a főiskolai végzettségű, nem pedagógus közalkalmazott is, a minimálbérnél alig valamivel keres többet. Ez nagy szégyen…..Valóban az áfa csökkentése lehetne a jó megoldás, annál is inkább, mert ez a magas áfa-kulcs nagyon vonzó az áfa-csalóknak, de ha alacsonyabb lenne, talán meggondolnák, hogy érdemes-e csalni.

 24. Lalee

  Tisztelt szabo.laszlo,
  Nem tudom mit csinált azért a nyugdíjért, semmi közöm hozzá, feltételezem valami felelős felsővezető beosztása lehetett, de ez a megdolgoztam érte, ez nagyon bosszantó kijelentés. Esetleg tanult érte. Maga szerint az igazgatói széke után mennyit kapna ha az a melós akinek most 50e-es nyúgdíja van, nem teszi a feladatát. Lehet valaki építészmérnök, rajzolhat ő akármit is, ha nincs (már bocsánat) az a paraszt aki helyére teszi a téglát. Szerintem semmivel nem dolgozott többet érte mint akárki más ugyanennyi idővel.

 25. Zoli

  Nem a dolgozó a hibás azért, hogy minimálbér után fizeti a járulékokat. A munkáltató, ha csak így hajlandó alkalmazni, akkor a dolgozónak nincs választási lehetősége.Nem kell a szemétséget és csalást annak a nyakába varrni, aki nem tud érdemben tenni a saját érdekében, és végül is az egész csalás hosszútávú elszenvedője, mert a munkáltatója diktálja a feltételeket. Olyan hülye melós nincs, aki nem tudná, hogy számára is az lenne a jó, ha becsületesen be lenne jelentve. De akkor a munkáltató nem tudná évente kicserélni luxus autóját és elvinni a családját a Bahamákra nyaralni a luxusjachtján. Úgyhogy fogadják el, hogy :”Fejétől büdösödik a hal.”

 26. szoszitibi

  Sajnos de igazd van és ami méd szomorú hogy sokan ezt nem tudják.

 27. Zoli

  Felháborodók,én azt írom,ami a lényeg.Ha egy kormány nem szolgálatot végez,mert éppen uralkodik,és lop éjjel,lop nappal(Mészáros,Habony,Lázár,Rogán,és sorolhatnám)akkor talán előrébb is tarthatnánk.De írja le valaki,aki ezt másképpen látja,d ne hivatkozzon a 2010 előtti időkre,hisz történt egy váltás éppen azért,hogy változás történjen velünk,és nem Orbánnal és bandájával.Óriási különbségek vannak,ők állítják,hogy 47 ezerből is meg lehet élni,közben milliárdokat síbolnak el önmaguknak.Ha lesz is csökkentés a bérből és fizetésből élőknek,az kb.1 év után vissza fogják venni,máshogyan.A Széchenyi kártya adója ez idáig 34% volt,2018-tól 48-49% között lesz.Ez csak az egyik emelésük,aztán egyik helyen adnak,a másik helyen elvesznek.A butákat nem kell hülyíteniük,azoknak jó lesz úgy,ahogy lesz.Az a lényeg nekik,hogy Orbán a király.

 28. megfigyelt

  Kedvesem !!
  El tetszett felejteni leírni, hány éves munkaviszonnyal a háta mögött és melyik évben ment nyugdíjba ??

 29. megfigyelt

  A 15:41:41 es kérdés Tóth Istvánnének szól

 30. margitka

  Miről beszélsz te agyament, ugy látom te sem figyelsz, mikor az MSZP kormány alatt 3 évig nem kaptál semmit, elvette a 13-ik havi nyugdijat kuja csendbe voltál, ilyenek vagytok ti, mikor ti vagytok kormányom semmit nem csináltok csak elvesztek, mikor más akkor mindent kritizáltok, és jobban tudtok, de terv semmi.

 31. Hóka Móka

  Hóka Móka

  44 év közalkalmazotti munkaviszony után mentem nyugdijba. A nyugdijam 97.000 Ft. Előfordult éveken keresztül, hogy éjjel 22 h után indultam haza. A helyemen ül egy nemtudomka aki bruttó 155 ezer forintot keres. Nemtudomka mert mindenre azt mondja, nem tudom, és nem találom, nincs. Tőlem ezt a 44 év alatt soha nem fogadták el. 130 000 Ft nyugdijból én is jobban élnék.

 32. Tamás

  Megoldás lenne a , ha a nyugdijkorrekciót nem százalékosan, hanem fix összegben állapítanák meg.
  Metódus: nyugdjjasok száma, szorozva az emelés százalékával, osztva a nyugdíjjasok számával.
  Így zárulna a nyugdíjolló.

 33. Bubus53

  És csak nem kevesled?

 34. Bubus53

  Ezért te nem dolgoztál meg, csak magasabb volt a fizetésed, és szerintem senki munkája nem értékesebb annyival, mint ahogy fizetnek!

 35. Maya

  Kedves Vazul, maga úgy hülye, ahogy van. Nagyon sokan minimálbért kapnak a munkájukért. Én 36 éve dolgozok, ebből 20 évet a szakmámban húztam le, ahol jól megfizettek, hivatalosan, minden fillér után levonták amit kellett. Ezt követően, a rendszerváltás után az új tulajok tönkretették a céget, nagyobb cégeknél dolgoztam, hivatalosan, nem zsebbe kapva a fizu egy részét. Mégsem lesz sok a nyögdíjam, pont azért, mert a minimálbért kapom.
  Gondolkodhatna, mielőtt baromságokat ír.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború hatásai

2019. 02. 23.

Az USA és Kína között zajló kereskedelmi háború miatt körülbelül 2,9 milliárd dollárt veszíthet a két ország gazdasága. A kialakult helyzetről Wally Tyner, a Purdue Egyetem mezőgazdasági közgazdásza mondta el...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

Egytized százalékponton múlik 2,5 milliárd forint sorsa

2019. 01. 19.

A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja tette közzé a 2018-ra vonatkozó inflációs adatokat. A havi adatok alapján 2,8 százalék átlagos inflációt állapítottak meg a 2018-as esztendőre. Vajon helyes-e az adat...

Blogajánló

 • alapblog

  Infokommunikációs kockázatok és mellékhatások

  Az amerikai részvényindexek ismét célba vették korábbi csúcsaikat, az idei évi intenzív emelkedés következtében néhány százaléknyi távolságra tartózkodnak attól. A technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq 100...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.