Nagy meglepetések vannak a leggyorsabban dráguló magyar lakótelepek között

Nagy meglepetések vannak a leggyorsabban dráguló magyar lakótelepek között
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-15 Frissítve: 2021-12-29
 

Valósággal felrobbantak a panelárak az elmúlt 3 évben, van olyan település, ahol 80%-os volt ez idő alatt a drágulás. H befektetési céllal vásároltál, elégedetten dörzsölheted a tenyered, de ha most keresgélsz lakást, akkor bizony nem könnyű a helyzeted. Annak ellenére sem, hogy a lakáshitel-kamatok rekord mélységben vannak.

Tatabányán drágultak legjobban a panellakások az elmúlt három évben (2015. I.-IX. – 2018. I.-IX.), az itteni 80%-os emelkedéstől az egyébként szárnyaló budapesti piac (+86%) is jócskán elmaradt. Érdekes módon Eger volt csak képes hasonló teljesítményre (+78%), de a 70% felettiek táborában ott van még Kecskemét (+77%), Szeged (+75%), Székesfehérvár (+74%) és Zalaegerszeg (+71%) is.

Itt is megfigyelhető az árak felzárkózása, ami azt jelenti, hogy a legdrágább területeken lassul az áremelkedés, miközben az olcsóbb települések gyorsabban drágulnak.  A lakásárak néhány helyen ugyanis már olyan magasak, hogy nehéz lakáshitelhez jutni a szükséges önrész, valamint a jövedelmek korlátozott hitelezhetősége miatt (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató).  

A panelek esetében egyedül Székesfehérvár megy szembe ezzel a trenddel, hiszen úgy sikerült 74%-os emelkedést elérnie, hogy a vidéki megyeszékhelyek közül itt a legmagasabb a panellakások átlagos négyzetméterára (297 743 Ft). Kecskemét lóg még ki a sorból, hiszen miközben harmadik a megyeszékhelyek drágulási rangsorában, Budapestet nem számítva a negyedik legdrágább (279 416 Ft/nm) nagyváros.

Annyiban érthető a dolog, hogy a KSH bérstatisztikái szerint átlag (111,7%) feletti volt a nettó fizetések növekedése (2018. első kilenc hónapjában az ezt megelőző azonos időszakhoz képest) Fejér (113,1%) és Bács-Kiskun megyében (112,4%). A magasabb bérek pedig segíti a hitelezést, ami a lakáspiac legfontosabb motorja. A legjobb lakáshitel kiválasztásában segít a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora

Ellenpéldaként egyedül Salgótarjánt lehet felhozni, hiszen a nógrádi megyeszékhely sereghajtó az átlagos négyzetméterár (93 565 Ft) tekintetében, miközben növekedésben mindössze Győrt múlta felül (+39%) az elmúlt három évben.

A győri lakótelepi ingatlanpiac érdekessége, hogy miközben összességében itt a legmagasabbak a négyzetméterárak a megyeszékhelyek között, mégis olcsóbban lehet itt panellakáshoz jutni, mint Debrecenben vagy Székesfehérváron. Ha pedig kitart a jelenlegi trend, akkor hamarosan akár Kecskemét is megelőzheti négyzetméterárban. 

Budapesten átlagosan 86%-kal drágultak három év alatt a lakótelepi lakások, de óriási az eltérés (75-98%) az egyes kerületek között. Itt is elmondható, hogy a kevésbé felkapott kerületek (XVII., X., XXI.) árai szálltak el a legjobban, ám a XIII. kerület például a második legdrágábbként (456 562 Ft) is 90%-os drágulást tudott produkálni. 

A budapesti lakáspiaci trendek azt jelzik előre, hogy az árnövekedés mérséklődésének itt van a legnagyobb esélye, a legdrágább kerületekben pedig akár árcsökkenés (korrekció) is bekövetkezhet, amit a vásárlóknak, különösen, ha hitelt is igénybe vesznek hozzá, mindenképp figyelembe kell venniük a döntés meghozatalakor. 

Milliókat számít ugyanakkor, hogy megtalálod-e a számodra legkedvezőbb hitelt. Kiszámoltuk, hogy összegszerűen mekkora a különbség a legkedvezőbb és a legdrágább lakáshitelek között teljes visszafizetésben (20 éves futamidő, 10 millió Ft hitelösszeg és 400 000 Ft családi jövedelem esetén):

Változó kamatozásnál: 3 300 000 Ft
5 éves kamatperiódusnál: 4 200 000 Ft
10 éves kamatperiódusnál: 3 000 000 Ft
Végig fix kamatnál: 3 550 000 Ft

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés