Betöltés

Nagy veszedelem leselkedik a nyugdíjasokra!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-07-05

Megkongatta a vészharangokat az Aegon friss nyugdíjkutatása, ráadásul az ötödik éve elvégzett elemzésük szerint a magyarok különösen rosszul állnak. Azt a többség tudja, hogy a társadalombiztosítás a határait feszegeti, ennek ellenére az államtól várjuk a nyugdíjunkat, és alig van célzott megtakarításunk. Nincs mese, tenni kell valamit, különben alig lesz miből élni a nyugdíjban.

Óriási a lemaradás

Az Aegon 2012-től kezdődően készít felmérést több országot átfogóan az emberek és munkáltatók nyugdíjfelkészültségét illetően, és igaz némi javulás tetten érhető, de ennek mértéke még korántsem elegendő. A vizsgálatba bevont országok összesítése alapján is csak alacsony a felkészültség (5,5 pont a 10-ből), Magyarország (5 pont) viszont még az átlagtól is elmarad. A legnagyobb ugrást 2012-2016 között Amerika és az Egyesült Királyság tudta felmutatni, nem véletlenül, hiszen ezekben az országokban hagyományosan erősek a vállalati nyugdíjprogramok.

Magyarországon ezek még nem elterjedtek, pedig sok szakértő szerint elkerülhetetlen a térnyerésük. A hazai pénztári szektorhoz hasonlóan úgy működnének, hogy havi alapon a bérünkből bizonyos összeg egy elkülönített számlára kerülne, amit a munkáltató ki tudna egészíteni. Amikor munkahelyet váltunk, akkor a számlán lévő összeget vihetnénk magunkkal és tovább halmozódhatna az azon lévő megtakarítás. Kellően hosszú távú befektetésekbe kihelyezve érezhető nyugdíj-kiegészítést tudnának adni a vállalati nyugdíjprogramok (és ezzel egyenértékűen az önkéntes nyugdíjpénztárak is) több évtizedet követően.

A nyugdíjkatasztrófa elkerülése csak úgy lehetséges, ha az emberek a nyugdíjra célzottan elkezdenek minél nagyobb arányban megtakarítani. Nem lehet mit tenni, az állami nyugdíjrendszerekre két évtizeden belül elviselhetetlenül nagy teher hárul majd a társadalom öregedésével. Az államtól származó nyugdíj mai szintje nem tartható fent, azt kiegészíteni egyéni megtakarításokkal lehet a legegyszerűbben, ha csak nem akarjuk azt vállalni, hogy például a kötelező nyugdíjkorhatár után is dolgozunk.
aegonkep1160704

Mi magyarok így látjuk a jövőt

A kutatás részletes adatainak a megismerhetőségének tudatában annak próbáltunk utána járni, miért fordulhat elő, hogy a nyugdíjfelkészültségben a maximálisan elérhető 10 pont helyett 2016-ban 5 pontot sikerült elérnünk. Már rögtön az elején hátrányból indultunk, a válaszok szerint az emberek 53%-a érzi magát nagyobb részben felelősnek a megfelelő nyugdíjat illetően, amivel a legrosszabbul álltunk az összes ország között (Amerikában 87% az arány). Ebből egyenes úton következik, hogy nem is vagyunk tudatosak a nyugdíjtervezésnél (szintén a lista végén állunk), pedig az előforduló pénzügyi fogalmakkal tisztában vagyunk. A kapott válaszok szerint az országok között mi állunk a sor végén, ha a nyugdíjra félretett összegek elégségességéről kell véleményt mondani.

Továbbra is tartja magát az az általános nézet hazánkban, hogy az államnak kell gondoskodnia a nyugdíjasokról, nem meglepő módon nálunk a legkisebb azoknak a köre, akik csak a saját felelősségüket hangsúlyoznák a kérdésben. Van fény az alagút végén, mert azért látszik nyitottság arra, hogy valamiféle köztes megoldás jöjjön létre, ahol az állam, a munkáltatók és az egyén is részt vesz a nyugdíjak biztosításában.

aegonkep2160704

Azt az emberek is belátják, hogy valamit kell tenni az állami nyugdíjrendszerrel, de abban már megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mit is kellene csinálni. A legtöbben (41%) a nagyobb adóemelésre szavaznának, a kisebb adóemelés és nyugdíjcsökkentés (19%), valamint a nyugdíjkiadások nagyobb csökkentése (12%) előtt. Megdöbbentő, de éppen az egyik legkézenfekvőbb megoldást, vagyis a korhatáremelést utasítják el nálunk a legtöbben a válaszadók.

Miközben a legtöbb felmérés azt hozza ki, hogy a legfőbb megtakarítási cél manapság a vészhelyzetre való felkészülés, addig az Aegon kutatása alapján, ha a nyugdíj előtt abba kellene hagyni a munkát, akkor 71%-nak semmilyen vésztartaléka sem lenne. Pedig a többség éppen ebben látná a kiutat, ha valami baj történne vele, vagyis itt nagy differencia a valóság és a várakozás között. Pozitívumként értékelhetjük viszont, hogy a válaszadók jól tippelték meg a várható nyugdíjba vonulási kort (65 év), és a nyugdíjban töltött időt (16 év). Összességében azonban van mit behoznunk a riválisokhoz képest.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogyan lehetünk nagyobb biztonságban a nyugdíjban?

A kutatás legfőbb megállapítása, hogy a leendő nyugdíjasokra leselkedő veszélyek növekedésével nem áll párhuzamban az emberek felkészültsége, csak apróbb változások történtek a 2012 óta eltelt időszak alatt. A legfőbb gondot az okozza, hogy Magyarországon és világszerte egyre inkább az államtól várják a segítő kezet az emberek, és mivel ebbe az álomvilágba ringatják magukat, sokan nem is tesznek félre kifejezetten nyugdíjcélra. Beavatkozás hiányában évtizedeken belül hatalmas dilemmával nézhetünk szembe, ennek kivédése miatt az alábbi 8 ajánlást fogalmazta meg az Aegon:

 • Bátorítani kell a munkáltatókat saját nyugdíjprogram bevezetésére. A legjobb, ha az állam előírja, hogy például a friss munkavállalók vegyenek részt a rendszerben.
 • Szükséges megegyezni, hogy a vállalati nyugdíjprogramoknál a fizetés mekkora része képezi a megtakarítás alapját (6-8% sokak számára üdvözítő lenne). Idővel érdemes lehet a fizetés arányában egyre nagyobb részt nyugdíjcélú megtakarításként automatikusan levonni.
 • A pénzügyi kultúra és tudatosság népszerűsítése kiemelt prioritás. Tudatosítani kell, hogy nem lehet sem túl korán, se túl későn elkezdeni a takarékoskodást.
 • Egyéni nyugdíj stratégia kidolgozása, lehetőség szerint tanácsadó közreműködésével. Egyre több interneten keresztül elérhető segítség (robot tanácsadók) található meg, amelyekkel érdemes is élni.
 • A megtakarítás a nyugdíjban nem fogyhat idő előtt el, vagyis egész életre vonatkozó stratégia összeállítása szükséges. Ezt úgy lehet elérni, ha például a garantált élethosszig tartó felhasználás biztosítva van.
 • Vészforgatókönyvet is érdemes felállítani arra az esetre, ha váratlan esemény következne be. Megfontolásra érdemes ennél a pontnál az életbiztosítás, amely sok kockázatra védelmet tud nyújtani.
 • Az állam és a munkáltatók is sokat tehetnek azért, hogy az emberek ne a kötelező nyugdíjkorhatárnál menjenek nyugdíjba, hanem csak azt követően. Olyan rendszerre kellene törekedni, ami a hosszabb munkavégzést ösztönzi.
 • Egészséges és aktív életmóddal növelhető az emberek nyugdíjaskori biztonságba vetett bizalma. Többek között az egészségben töltött idő növekedésével együtt tovább leszünk képesek dolgozni.

44 Hozzászólás

 1. Papp Vilmos

  Megtévesztő a cím! Nem a már nyugdíjasokról van szó,hanem a leendő nyugdíjasokról.
  És ez nem az első eset.Én nyugdíjas vagyok és nyilván felkapom a fejem az ilyen álhírekre.
  Még valami!Minden előtakarékosság nélkül a NYUFIG-től kapom a járandóságomat,és láss
  csodát,meg lehet belőle tisztességesen élni.

 2. pistapapa

  Takarékoskodtam amióta csak tehettem,mert tudtam,hogy szükség lesz rá öregségemre. 2015 március 10.-én arra ébredtem 32000 társammal együtt,hogy több évtizedes megtakarításunkat kormányzati,nemzeti banki,ügyészségi és alkotmánybírósági közreműködéssel,egyébként gazdag gazemberek lenyúlták. Ugyanígy járt sok ezer ember,akik nyugdíjpénztárakban helyezték el megtakarításaikat.Tólük is a kormány lopta el a pénzt,amit idős korukra szántak. Ebben az országban nem szabad bankban pénzt tartani,legalábbis addig amíg idegen hatalombitorlás alatt élünk.

 3. szemiramis

  mindaddig amíg sokan minimálbérből vagy 47000 Ft-bol élnek és az Eu-s kereset fényév távolságra van, nem lehet elvárni a megtakarítást, hiszen ez a pénz a megélhetésre sem elég. fizessék meg az embereket és akkor tudnak megtakarítani

 4. Tleilax

  Ha a kormány ellopja a félretett pénzt, elveszi a már megszerzett jogokat, csökkenti a megllapított összegeket, megváltoztatja az indexálási szabályokat, korlátozza a nyugdíjmelletti munkát, stb. (ezeket tette eddig), teljesen felesleges bármilyen, kormány által elérhető helyen, hozamban, kötvényben tartani a megtakarításokat!

 5. Docens (valóban az)

  Az ország többségét alkotó vidékiek közmunkából élnek (bocsánat, vegetálnak). Életkilátásuk tartósan: 0.
  A nyugdíjalapot az állam mindkét ágon lenyúlta, felélte.
  A többséggé váló kisebbség soha nem dolgozott és nem is fog. Nem az a fajta.
  Miből lenne nyugdíj Magyarországon egy kilátástalan nem szaporodó magyarságban? Ráadásul: aki teheti, külföldre menekül a megélhetés reményében.

  Nem is lesz nyugdíjra szükség, hiszen az emberiség a korlátlan növekedésével ebben az erősen korlátos rendszerben 2050-re tökéletesen kiirtja saját magát a planétáról, úgyhogy: probléma megoldva.
  Ennyit a tényekről. A többin persze lehet filozofálni. 🙂

 6. Kovács János

  Megélni is alig lehet nem félretenni,g gazdagodni csak az tud aki közel ül a tűzhöz.Minimálbért a kormány tagjai kapjanak hátha felélik a tartalékokat.

 7. roccobaba

  A Bankmonitor örökösen visszatérő kedvenc gumicsontja a nyugdíjasok tudatalattijának a spótolásra, öngondoskodásra késztetése. Nyugodjanak meg, amennyire szerény lehetőségeikhez mérten, ami tőlük lehetséges, meg is teszik. De, e kufár életszemlélet hajtotta nyereségvágyra épülő vehemencia, amivel már szinte gödröt ásnak a nyugdíjasoknak már túl megy minden határon. Egyszerűen írják le, hogy mi, bankok Önökből, a megtakarításaikból, és az Önöknek adott hitelekből húzot haszonból élünk. Méghozzá válság előtt, válság közben, válság után, elég jól. Sőt, a mi berkeinkben a legmgasabbak a fizetések. Hogy ez így maradjon, Önöknek minél több kölcsönt kell felvenniük és minél több betétét kell elhelyezniük bankjainkban. Vagy tévedek?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves roccobaba!

   A célunk minden esetben az, hogy olyan a lakosság pénzügyeit érintő dologra felhívjuk a figyelmet, amely érdeklődésre tarthat számot. Azt gondoljuk, hogy a nyugdíjcélú-megtakarítások témaköre egyértelműen ebbe a körbe esik, nemcsak mi, hanem számos hazai és külföldi cikk/elemzés is foglalkozik a témával évek óta, és ugyanarra a megállapításra jutottak. A társadalom öregedése miatt nem lehet mit tenni, a munkások befizetéseire épülő rendszer évtizedeken belül nehéz helyzetbe kerül. Korábban egy nyugdíjszakértő nyilatkozta, hogy közel 50%-os nyugdíjcsökkentés sem elképzelhetetlen, vagyis valós veszélyről van szó. Sajnos a statisztikák és felmérések azt mutatják, hogy az emberek erre a veszélyre nincsenek felkészülve. A honlapunkon megjelenő tartalmak, összehasonlító kalkulátorok éppen ezért vannak, hogy megkönnyítsék az emberek/olvasók helyzetét. Úgy véljük, hogy komoly előny származhat ebből, hiszen a mai világban nagyon nehéz lenne egyesével összehasonlítani a lehetőségeket, miközben nálunk ez komoly háttérmunka segítségével néhány másodperc alatt elvégezhető. Függetlenként mi kapocs próbálunk lenni a lakosság és a bankok (egyéb szolgáltatók) között, és a keresőink alapján valóban a legjobb termékeket/kondíciókat visszük az emberekhez közelebb, és ezt az utat a jövőben sem szeretnénk elhagyni.

   Üdvözlettel:
   Bankmonitor.hu

 8. koviné

  A ma még élő hetvenes ne add Isten 80-as korosztálynak nem volt miből félretenni. Hétről hétre , hónapról hónapra éltünk.Kezdő orvosként 1100 ft volt a fizetésem Megtakarítás bankbetét akkor ismeretlen fogalom volt.
  Ennyi!

 9. szergej

  roccobaba nem téved. De a helyzet annyival rosszabb, hogy a mai kormány a rossz helyzetre még több lapáttal rátesz. Elrekvirálta a 3000 milliárd kimondottan erre a célra félretett pénzt, kimondottan erre a célra a szocialisták által alapított, nagy nyereséget hozó nyugdíjpénztárakból. Tulajdonképpen tönkre is tette ezeket. A pénzt saját hasznára ellenőrizetlenül és ellenőrizhetetlenül elköltötte. A lakosság számára semmilyen érzékelhető javulást nem hozott ennek elköltése.
  Az egyéni nyugdíjszámlát nem hozta létre, mert nem is tudja. Jelenleg már nincs ilyen pénz (elenyésző néhány renitens nyugdíjpénztárasé, ameddig azt is be nem kebelezik), semmilyen összeg nincs tartalékolva. De a mai kormány nem is akarja az időseket kifizetni (kellene, hiszen a járulékokat elvonja), hanem a gyerekek, rokonok egyszer (többszörösen) adózott pénzéből gondolja az idősek eltartását. (akár odáig is elmehet ezen az alapon, hogy nem fizet nyugdíjat egyáltalán)
  Továbbá a kormány is hasznot húz a biztosítókhoz befolyó pénzből, mert nagy részét államkötvényben kell tartania a biztosítónak. Ezért támogat minden biztosítói és banki (bankokból is lenyúlják a mi általunk befizetett pénzek nagy részét a különadókkal) hirdetést.

 10. HERCEG ZSUZSANNA

  MUNKA HELY HIÁNYÁBAN NEM TUDOK ELHELYEZKEDNI,MIT-TEGYEK MÁR EBBEN A KORBAN VÁLASZRA SEM ÉRDEMESETEKNEK
  .KÖZGAZDASÁGI TECHNIKUMOM VAN.

 11. HERCEG ZSUZSANNA

  NEM KAPOK MUNKÁT KÖZGAZDASÁGI TECHNIKUMMAL,MIT TEGYEK ?

 12. Nagy jános

  A pénzintézetek,alapkezelők,nem veszik figyelembe ,hogy a magyar bérek nem elegendőek elég megtakarítás eléréséhez.A nyugdíjak nagyobbik részét ezután is az állami nyugdíj fogja adni. A magyar bankokat,alapkezelőket,csak a saját hasznuk érdeklik. A közelmúlt pénzügyi botrányai,nem a bizalmat erősítik. Az 1-3 milliós megtakarítások az inflációt megközelítő hozamot sem érnek el. Ez csak pénzintézeteknek üzlet,nekünk maradnak az egyéni megoldások /ingatlan/.

 13. Kovács János

  Meglátásom szerint sokan ugyanazt a véleményünket írjuk,ezért kapom azt az üzenetet,hogy ez már még lett írva.Csak egyszer küldtem az üzenetet amelyról nem akarnak tudomást venni.

 14. taucz ernőné

  Jobb ha már időben keresnek a 150000 ft feletti nyugdijasok egy biztositót,aki garantálja a nyugdija értékét ,mert azok a kisnyugdijasok akik 40 évi munkaviszony után fizettek alig nyugdijjárulékot és nem tettek semmit a kis pénzű fizetésükért most háborút inditottak azok ellen akik a több pénzt fizettek be és magasabb a nyugdijuk .Aláirásokat gyűjtenek ellenük és elszántan mindent elkövetnek ,hogy elvegyék tőlük a pluszt és maguknak megszerezzék.Ezt az igazságtalanságot remélem egyik kormány sem fogja megengedni és mindenkinek összegtől függetlenü megvédi a nyugdijat ,amiért becsületesn adózva megdolgoztak!!!

 15. Takács Karolina

  Tényleg érdekes! A jelenlegi kormány lenyúlta azoktól a keservesen összegyűjtött pénzeket akik gondoskodni szerettek volna egy kevés kis nyugdíjról. Se jövőjük, se nyugdíjuk, ha nem tudnak külföldre menni ezek az emberek. Se lakás, se munka! Több a munkanélküli mint amennyi volt valaha. A statisztika hazudik.Lehet azt mondani, sok állás van,persze mert nyáron a fiatalabbak megszakadnak inkább az üdülőhelyeken, de ez csak nyáron van. Télen ezek a helyek zárva tartanak. Akkor nézzék meg az illetékesek.Aki teheti, külföldre megy dolgozni, mert különben hajléktalan lesz. Inkább vállalja a szakképzett ember, hogy több pénzért majd megszakad, mert ott sincs kolbászból a kerítés. Aki ingázik a munka miatt, nincs ideje élni. Nincs család, vagy nem érnek rá gyereket nevelni. Lassan meg sem próbálnak együtt élni valakivel a fiatalok. Persze a nagyok ebből pénzt csinálnának, megadóztatnák még egyszer a külföldön dolgozókat.- A nyugdíjasok pedig az alig nyugdíjból éldegélnek, ami éhen halni sok, jóllakni pedig kevés.Spórolnak mindenen, hogy egyszer nyáron elmehessenek 2-3 napra a tönkrement testüket gyógyítani. Valamikor 2 hétre mehettek, vagy 10 napra nyaralni minden 2 évben. Akkor még volt Szakszervezet! Most nem véd senki- senkit. A jó nyugdíjból élők persze, hogy jobban is élnek, de nézzük az átlag nyugdíjast. Pedig ők is dolgoztak rendesen, kevés pénzért.A most nyugdíjasoknak is “voltak álmaik”. -(Szívből kívánom ezt azoknak, akik most minden jóban dúskálnak és nyáron külföldön a saját “palotájukban” nyaralnak, saját repülővel utaznak. A gyerekeik már kis korban saját lakással rendelkeznek..)Azt nem veszik észre a nagyok, hogy gyógyvízhez mennek már a fiatalok is mert sok az egészségügyi problémával küzdő, ezért ha tudnak 2-3 napra ilyen helyekre mennek. Erre persze azt mondják, többen nyaralnak mint régen.. Nevetséges..A fiataloktól azt kívánják, hogy házasodjanak, vagy együtt éljenek, mindegy, csak “csináljanak” gyereket.Kicsit bizarr az egész nem?? Ha lakáshoz jutnak nagy nehezen, azt is később elvesztik, mert lenyúlja a bank. Rengetegen vesztették el a lakásukat fiatal házasok. Utcán nem lehet nevelni gyereket és stabil munka nélkül, hiába akarnak dolgozni!

 16. Lengyel

  A társadalom elöregedése egy ijesztgető jelmondat. Az egyes generációk fiatalok, járulékot fizetnek, majd megöregednek és nyugdíjat kapnak, mert az alapokba helyezett vagyon rendelkezésre áll, ha állambácsi nem nyúlja le időnként. Volt már itt kölcsönvétel, és volt rekvirálás (nyugdíj megőrzés).
  Minden generáció magának takarékoskodik, és a megtakarításból részesedik. Ez így volt a kiváló felosztó-kirovó rendszer szétveréséig, amelynek lezárása a szülőtartási törvény lett. Vissza kellene tenni a nyugdíjalapból kivett összegeket, kamataikkal, és semmi baj nem lenne a nyugdíjakkal.

 17. p.istván

  Napokban olvastam egyik honlapon,hogy még ma is havonta több mint 1 milliárd forintot fizetünk ki orosz és ukrán nyugdíjasoknak,egy kb.1963 -ban kötött egyezmény-szerződés-alapján.Miért nem a saját hazája fizeti nekik ? Azóta megváltoztak a viszonyok,körülmények. Nagyon sokan itthon megdolgoztak a jelenlegi nyugdíjukért, fizették a járulékot.A megszerzett nyugdíjat ne csökkentsék,ne nyúljanak hozzá,akár mennyi is.A meglévő nyugdíjból már nehéz spórolni,félretenni.Az elmúlt évek során növekedtek a költségek,a kiadások . A nyűdíjemelés mértéke az infláció követő hazánkban.Egyes nyugati országokban-ahol a keresetek jóval magasabbak voltak,a nyugdíjemelés mértékét a GDP-hez számolva emelték.
  A stadionokra költött sok-sok milliárdokból is lehetett volna akár a nyugdíjasházára,akár az oktatásra és az egészségügyre is átütemezni valamennyit.A mostani döntéshozók is lesznek nyugdíjasok,nagyon gondolják meg döntésüket .
  Egy 48 évet dolgozott nyugdíjas.

 18. megfigyelt

  Azt szerencsésnek jogosan elvárhatónak tartanám ,hogy minden nyugdíjas a ledolgozott évek és a Magyarországon fizetett ADÓ-JÁRULÉK arányos nyugdíjat kapjon ,ne a nyugdíjba vonúlás évének legyen legnagyobb hatása a nyugdíjak összegére mint jelenleg köszönhetően a mindenkori egoista kormányoknak.

 19. Mari

  Nos én csak arra lennék, kíváncsi, hogy a minimálbérből élők hogyan tegyenek félre, hogyan spóroljanak??? Sőt akik még ebből családot is eltartanak, 1-2 gyereket, rezsi+háztartási kiadások+ruha+cipő+ilyenek. Igen van családi adó kedvezmény, de a 2 felnőtt nettó jövedelme mellett mennyire telik mindenből, mindenre???Egy háztartás össz kiadását valaki kiszámolta??? Én inkább ezekre gondolnék először és csak utána a megtakarításra. Ja és még ezek után itt a szülő eltartása. Nos??????????? akkor ki miből mennyit tud félre tenni????

 20. franci55

  Kedves roccobaba,
  Ön milyen iskolába járt? Hol lehet összeszedni ezt a szemléletet, ami bizonyos valós tényeket meglehetősen együgyűen csoportosítva abszolút következtetéseket von le?

 21. roccobaba

  Őrülök, hogy állításaimmal egyetértenek, mivel azokat nem kifogásolták, nem cáfolták meg. Hozzászolásomból kimaradt a következő. A nyugdíjasok egy re növekvő létszáma egyre növekvő választási eredményt befolyásoló tényezővé válhat, válik.
  Olyan pártra, kormányra fognak szavazni, aki a legjobb megoldást kínálja majd a nyugdíjválság megoldása ügyében. Mert a járulékokat nem csak begyűjteni kell, hanem felelős politikával vissza is kell majd osztani valamikor. Az ezzel való elszámolás marad még jó ideig állami feladat. Ebből büntetlenül kiszállnia nem lehet egyetlen kormánynak sem. Ha vérző szívvel is, de a sok kisded játékukra költőtt pénzből, többet kell majd nyugdíjakra költeniük. Ha már nem voltak hajlandók időben reformokra. Vagy ők mennek. Mert, remélhetőleg sok-sok szavazó nem felejti, egyszer talán ő is lehet nyugdíjas. Apropó, volt már 20- 30, legutóbb 50%-os csökkentési előrejelzés. Kezdenek hiteltelenné válni az ,, egyes szakértők és elemzők”. Köszönöm és értékelem válaszukat.

 22. Selli

  A jószándékukat nem, a függetlenségüket viszont megkérdőjelezem. Tisztáznák azt is, hogy kinek a megbízásából aggódnak ilyen nagyon a nyugdíjasokért? Roccobaba megállapításaira is kitérő választ adtak.
  Igen, az EGON statisztikái is lehetnek akár igazak is, ha nem azt a gondolatot igyekeznének most már napi rendszerességgel sulykolni, hogy ide hozd a pénzed hozzám, mert én majd jól kezelem azt.
  A magánnyugdíjpénztári tagság toborzása is kiemelt feladat volt a biztosítós vezetés számára, tudom, hogy a nem megfelelő teljesítés üzletkötői jutalék csökkentést vont maga után. Hogyan rendezték a biztosítós vezetők a csalódott MANYUP ügyfeleikkel a további bizalom kérdését? Most az EGON statisztikákkal. Higgyünk nekik? Más, elismerésre okot adó lépés (csak egy ötlet: nyugdíjasház finanszírozása) jobbnak látszik az állandó ijesztegetésnél. Hm…?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Selli,

   a korábbi válaszunkban minden benne van, amit képviselünk, a honlapunkon elérhető “rólunk” részben pedig további információkat lehet elérni. Úgy vélem, hogy aki a cikket elolvasta az jól láthatja, hogy nincs benne semmilyen marketing, az a tényekre koncentrál. Az Aegon kutatása részben a lakossági válaszokból készült, vagyis ami le van írva, az azt mutatja, hogy a magyarok hogyan látják a jelenüket és a jövőjüket. Az Aegon megoldási lehetőségeket vázol fel, ami más formában nemzetközi intézmények kutatásaiban is fellelhető. Sehol nem szerepel, hogy hova kellene vinni a pénzt, egyszerűen az van a cikkben, hogy érdemes a nyugdíjra is megtakarításokat felhalmozni, attól függően, mekkora lehetőség van erre. Azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy hol lehet a legjobb helyen, mi éppen ebben próbáljuk az olvasók helyzetét megkönnyíteni.

   Üdvözlettel,
   Bankmonitor.hu

 23. Kis Ramóna

  1.
  A magyar bérekből és fizetésekből megélni sem lehet. Óriási a dolgozói szegénység valamint az aljasan kieszelt közmunka. Ennek fizetése még a napi túlélésre sem elég.
  Tessék mondani, 47 ezerből nemcsak megélni, de jövőt építeni is lehet?????

  2.
  8 évet dolgoztam biztosítónál.
  Pontosan tudom hogy az ügyfél 1. éves megtakarítása elmegy jutalékokra.
  Óriási rongyrázás folyik a biztosítóknál. Milliós incentív utak, konferenciák…
  Ezt az ügyfelek finanszírozzák végsö soron!!!

  3.
  Kötelező nyugdíj járulékot fizetni azzal a tudattal is hogy az én korosztályom cserébe semmit sem fog kapni, legalábbis nem annyit amekkora áldozat megfizetni jelenleg azt.

  4.
  Bolond az a vállalkozó, aki nem csak 4 órás minimálbér után fizet hiszen ezt sem valószínű hogy vissza kapja egyszer.

  5.
  Nagyon sokan tartalékolnának, DE NINCS MIBŐL!!!!!!!0

 24. MérlegElőd

  Aljasság ez a cikk az Aegon részéről.
  Többször bebizonyították feketén fehéren, hogy nem a mai fiatalok tartják el a nyugdíjasokat.
  Legutóbb éppen egy nyugdíjas közgazdász.
  Pl. link to delmagyar.hu

  Az Aegon “felmérése” ilyen módon nem más mint félelemkeltéssel, tisztességtelen marketing.
  Szerintem.

 25. Vázsonyi Gábor

  Sok mindent elemeznek az “szakértők”,csak egy dolgot nem láttam még konkrétan megnevez-
  ni.Ha mindenki tisztában van azzal,hogy a mostani fiatalok már nem fognak érdemi nyugdíjat
  kapni,akkor miért veszik el a jövedelmük erre eső hányadát? Ez egyszerűen lopás,amihez
  mindegyik kormányzat csak asszisztál! Ki kell végre mondani,piramisjáték folyik,amelynek a
  vesztese egyértelműen a mostani fiatal és munkát is végző korosztály lesz.

 26. megfigyelt

  Teljes mértékben rosszul tudja a nyugdíjasok száma a Medgyessi- Gyurcsány kormány idején több volt a 2002-es felelőtlen nyugdíj megállapítás miatt 20 % a- nőtt az évenként nyugdíjba vonulók száma és azt az utolsó négy év nyugdíjba vonulók még a jelenlegi BAROM kormány 40 éves női munkaviszonnyal sem tudta elérni.

 27. mami

  ami sok az SOKK

 28. mami

  Ezt a helyzetet az állam saját magának köszönheti. Én 40 éve húzom az igát már 15 évesen napi 10-12 órát és 50 évesen is 16 órákat melóztam mivel a rendszerváltással bevezették az alkalmi munkavállalóit, jelenleg az egyszerűsített munkavállalást a munkáltató nem hajlandó alkalmazni állandó bejelentéssel mert így havi 15 nap 15 ezer forintjába kerül és napi 12 órát dolgoztathat. Szabadságot és egyéb járulékot nem kell neki fizetni tehát a nyugdíjkasszába sem megy befizetés. Így 1 évben nem dolgozhatok csak 90 napot 90×12 óra esetleg másik munkahelyen ott is 90×12óra (360-400 ft/ órabér). 2 évig így melóztam de ott napi 16 órákat kellett mert csak így alkalmaztak más választásom nem volt a családot el kell tartani. Most mehetnék nyugdíjba de mivel 8 évig csak így tudtam dolgozni nem számít bele. Jelenleg szoc.segélyen munkanélküli.
  Miből is kellene??? Mennyit??? nyugdíjas évekre öngondoskodni???

 29. Géczi Tibor

  Régen meg kellett volna szüntetni a külföldre kifizetett sok miliárd forint nyugdilyakat .Egy nagy pénz kidobás!!

 30. egy nyugdíjas

  Nem szoktam kommentelni, de most megteszem. Kérdésem: miért is vették el a magánnyugdijpénztárakba befizetett összegeket? Az már az öngondoskodás része volt. De valakinek/valakiknek ugylátszik nagyon kellett az a pénz! Most megint kezdődjön elölről, aztán amikor elég nagy összeg van rajta, megint lenyúlják? NEM VOLT MÉG ELÉG!!!! Hozzáteszem, én már 4. éve nyugdíjas vagyok, de a fiatalokról ne akarjanak már sok bőrt lehúzni!

 31. Elkeseredett

  Kérem, írják meg, mennyit is tud félretenni az a család, ahol anyuka főállású anya 3 gyermekkel, apuka minimálbéren van, és ha reklamál, kirúgják. (Kb. 170 e Ft összjövedelem)
  Mivel ezt az összeget “eldorbézolják”, lakás nincs, csak albérlet,rezsi, étkezés, ruházkodás. Mennyit tudnának Önök félretenni ebből?
  Európai bérekből valószínű nálunk is más lenne a helyzet.
  A külföldiek takarékoskodnak, mivel VAN MIBŐL! Ők európai bérekből tudnak gazdálkodni!
  Elöregedünk? Persze! A legtöbb fiatal az iskola végeztével elmegy ebből az országból. Ők már nem robotok, akiket ki lehet zsákmányolni!
  A bankokat, ha bajban vannak, segítjük az adófizetők pénzéből.
  Ők viszont az adófizető magyarokat, ha bajban vannak, ……………….?????????? Elárverezik!

 32. szomoru

  Én a nyugdijasok táborához tartozom a nök 40 éves munkaviszonyával.80 ezer Ft a nyugdijam.Egyedül élek–a lakásom rezsije–gyogyszereim–és sajnos 3 éve sulyos betegségböl lábaltam ki–3 hetente 200km-ert kell utaznom kezelésekre. 2 gyermeket neveltem fel–tanittattam öket–kértem anyagi támogatást tölük is–megtagadták.Akkor most miröl is szól itt a történet? A nyugdijas elbujhat élve a föld alá.

 33. bizakodó

  Úgy látszik jobb élet színvonalat akar a bank az alkalmazottainak és ezt ilyen riogatásokkal gondolja el érni,ez biztos rétegnek tűnik a számukra!

 34. agresszíva

  Én próbáltam öngondoskodni a magánnyugdíjpénztárral, de elvették, mert az a pénz is kellett. Már kérdés, hogy ez is lopás. Akkor most miről beszélünk ebben az országban…..

 35. Fejszák István

  A kevés nyugdíj előtakarékosság több mindennek is betudható:
  – sokaknak olyan csekély a jövedelme, hogy a mindennapi megélhetésre is szerényen telik.
  -a munkáltatók legnagyobb része semmivel nem óhajt hozzájárulni a nyugdíj előtakarékossághoz.
  – az önkéntes nyugdíjpénztárak, mintha nem túl nagy felelősségérzettel kezelnék a rájuk bízott pénzt, egy elfogadható hozama illene, hogy legyen, persze ehhez a befektetett pénzt folyamatos beavatkozással a befektetések napi kezelésével kéne gondozni.
  – a hosszú távú döntések igen rizikósak, mert ilyen-olyan csűréssel-csavarással, politikai-gazdasági helyzet változással könnyen elértéktelenedik a félretett vagyon.
  – esetleg egy most van rá szükségünk felkiáltással az állam elveszi más célokra.

 36. Juliusz48

  Amíg a kötelező járulékokat törvény írhatja elő, addig lesz nyugdíj, a most fiataloknak is, mivel ez egy felosztó kirovó rendszer, tehát csak az arányokon kell változtatni.
  Persze a mindenkori hatalmon lévő kormányoknak, kellemetlen a járulék emelése, de nem akarják, pl. a közüzemeket, betenni az állami nyugdíjrendszerbe, mint ahogy az állami eszközkezelő birtokában lévő többi jövedelem termelő tulajdonokat sem, pedig csak így lehetne átalakítani részben tőkefedezetivé, az állami szerepvállalást. Szerintem bérlakásokat is építhetne az állam fellendítve a gazdaságot, amit szintén betehetne az állami nyugdíjalapba.
  A megtakarítani az alacsony jövedelmük miatt képteleneknek, akik vállalják, biztosítani kellene a nyugdíj melletti továbbdolgozást, hogy végre legyen valami többletük, amit félretehetnének a fizikailag gyengébb időkre. esetleg a feltételét is úgy megszabni, hogy az egyik jövedelmet a kettőből erre a célra eleve valamilyen alapba kelljen gyűjtenie.

 37. János

  Tisztelt Bankmonitor!
  Nagyon szép, hogy sokat feszegetik ezt a témát, de arra a problémára senki sem reagál, hogy egyáltalán nincs megfelelő megoldás a nyugdíj célra megtakarított tőke nyugdíjaskénti önálló kezelésére. Konkrétan : A NYESZ számla lehetőséget ad a saját döntésen alapuló megtakarításra, de nem dolgoztak ki egy úgynevezett utódszámlát! Ugyanis a megtakarításhoz csak a számla megszüntetésével lehet hozzájutni. Ezután a tőkét TBSZ és síma befektetési számlákra lehet rakni, na meg fizetni azok számlavezetési díjait. Másrészt kérdés 65 éves kor után meddig képes az ember jól átgondolt pénzügyi döntéseket hozni? A nevezett különböző számláit átlátni stb…
  Nagyon szükség lenne egy speciális utódszámlára, amire, csakis a NYESZ számláról lehetne átvezetni a megtakarított tőkét megtestesítő befektetési jegyeket stb. , így tovább élhetne a NYESZ számla hozama utáni adókedvezmény, s a számláról csak kivenni lehetne pénzt, de tetszőleges összeget és tetszőleges alkalommal, a számla lenullázásáig. Feltétlen lehetőséget kellene adni a számlára halál eseti kedvezményezett megadására.
  Ezáltal az a kedvezőtlen helyzet sem állna fenn, ami a NYESZ számla esetében jelenleg a nyugdíjas korhoz közeledve sajnos él, hogy nagyobb hozamú – vagyis hosszabb futamidejű – befektetéseket nem tud a tulajdonosa venni, mert azok nem járnának le a számla megszüntetéséig, azaz a tőke kivételéig. Hasonlóan a számlán lejáró befektetések helyett a tulajdonos terveinek megfelelően vehetne megfelelő futamidejű újabb befektetési jegyeket stb.. , ezzel a megtakarított tőkéjét lehetne terveihez igazítva ” dolgoztatni ” hozamot termeltetni vele. Nem úgy , mint az alternatíva ként felkínált Önkéntes nyugdíjpénztári számlánál, ahol nincs szabad döntésre mód a pénzfelvételt illetően, s amint járadékot kér a tulajdonos, áthelyezik a járadékos portfólióba, ahol gyakorlatilag a megtakarított tőke elfekszik, alig termel hozamot.

 38. Kovács Erzsébet

  Érdekelne, mennyi az,egészséged, korod, mit dolgoztál,hogy ilyen fitt vagy?

 39. megfigyelt

  Vilmos !!
  Az aki 2002 után ment nyugdíjba az biztosan meg tud élni mert a SENKIHÁZI EGOISTA BARMOK a 2002 után megállapított nyugdíjakat KÜLFÖLDI HITEL terhére a 2002-es nyugdíj / nettó bér 59,7 % ról 80 % fölé tornázták a felső bérkategóriás nyugdíj 70 % l magasabb a 2002-es EMELT nyugdíjnál ,az átlagbér kategóriás 33-40 % al.
  Mikor is mentél nyugdíjba. ??????????????

 40. roccobaba

  Franci 55! Veled ellentétben, az élet iskoláját már mindenféleképpen, de látom, neked is van még új a nap alatt. Sok sikert kívánok hozzá.

 41. roccobaba

  Nagy tisztelettel megjegyezném. A most magasabb nyugdíjak nem feltétlen a több befizetett járuléktól magasabbak az átlagál. Szerepe van ebben az eltérő számítádi módnak, a korábbi nyugdíjazási időnek, és bizonyos időkben az évi emeléseknek is. A tisztánlátás végett.

 42. toma

  A Kedves diplomások ! Aki a diplomájával munkanélküli az elpocsékolt az érettségijével és néhány bulizással kihagyott évet az cirka 12 évet elbukott. Ne csodálkozzon ha se megtakarítása se egzisztenciája nincs. Én 12 évesen már vagont raktam ki a nyugatiba , mostanra családi házban élek (nem rosszul) és resz@rom , hogy lesz e nyugdíj vagy sm mert nem tudtam elkölteni amiért MEGDOLGOZTAM felesleges magolás helyett amiből szemmel láthatóan értéktelen lett a közgáz diploma.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.