Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-23 Frissítve: 2021-08-06
 

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol vagyunk még attól, hogy a fintech cégek kiüssék a nyeregből a hagyományos bankokat. Mondhatni a technológiák már rég velünk vannak, de az igazi pénzügy forradalom egyelőre még várat magára. Az Alapblog egyik érdekes bejegyezésében éppen erről a témáról olvashatunk.

A készpénz helyettesítő termékeket a hétköznapokban már nagyon sokan előszeretettel használják, habár kétségtelen, hogy hazánkban van még mit behozni. Vagy éppen ma sokan nem tudnák azt sem elképzelni, hogy a banki szolgáltatásokat netbank vagy éppen mobilapplikáció nélkül használják. A fintech cégek részben éppen a kényelmet, a másik részről a technológiai innovációkat hozzák a képbe, amivel a hagyományos banki szereplőket fenyegetik. Ma már nem a nagy bankok az innovátorok, hanem a kisebb cégek, amelyek a réspiacokra specializálódnak.

Például olyan területeket halászhatnak el a bankoktól, mint az utalási tranzakciók lebonyolítása, a kisebb volumenű hitelezés, vagy éppen a hitelkártya piac. Ez jótékony hatásokat hordoz magában az ügyfelek számára, hiszen ők több szolgáltató megoldásai közül választhatnak, a bankok számára pedig nyilvánvaló versenyt jelent. A nagy technológiai cégektől is várhatók újdonságok, hiszen a nagy mennyiségű rendelkezésre álló adatok alapján akár a hitelezést is drasztikusan megreformálhatják.

A változások tehát már tisztán látszódnak, ugyanakkor a fintech forradalmat csak eztán várhatunk. Például itt vannak a szabályozási kérdések, hiszen az azonnali átutalás, vagy a virtuális pénz már most is létezik, azonban ezek még kiforratlanok. A fintech cégeknél megvan az innovációs oldal, a nehezen változó bankoknál pedig az ügyfélháttér, így valószínűleg a közös munkából származhat igazi forradalom. Erről a témáról bővebben is olvashatsz az Alapblog „Fintech már van, forradalom még nincs” című bejegyézésben.

Hirdetés
Hirdetés