Betöltés

Nagyot változtak a nyaralási szokások – Tönkremennek a régi turistaparadicsomok?

szerző: Bankmonitor
2017-08-05

Kétségtelenül vannak olyan helyek, amelyek a nemzetközi turizmus szempontjából nagyon fontosak, és az emberek által közkedveltek. Ugyanakkor szemmel láthatóan nagy változás következett be a turisztikai térképen: a régen kedvelt török, egyiptomi, és tunéziai desztinációk vonzereje jelentősen csökkent, míg például Horvátország, Spanyolország, és Görögország idegenforgalma új erőre kapott. Az ugyan nem egyértelmű, hogy pár éven belül ki lesz a nyertes, azonban a korlátok már most megmutatkoznak. Az Alapblog egyik írásában éppen ezt a témát feszegeti.

A turizmus fontos alapját képzi a világgazdaságnak, hiszen a globális szinten létrejövő GDP 10,2%-át is adja, ráadásul rendkívül kedvező is volt a szektor számára az utóbbi években a széljárás. Ugyanakkor vannak olyan térségek, amelyeknek nem ment túl jól a sora az elmúlt 5 évben, aminek oka a növekvő politikai feszültségekben és a terrorfenyegetettségben keresendő.

Márpedig a régebben közkedvelt Törökország, Egyiptom és Tunézia turizmusa csak szenved, pedig az idegenforgalomból származó bevételek igen fontosak lennének az országok életében. Ezzel egyidejűleg az olyan országok, mint Horvátország, Spanyolország, és Görögország ki tudta használni a globálisan növekvő turizmust. Ezekben az országokban évről-évre nő a látogatók száma, ráadásul részben itt jelennek meg a régi turistaparadicsomokból származó bevételek is.

Várhatóan a visszarendeződés pár éven belül még nem indul meg, viszont a nyertes országokban hamar ki fog ütközni a kapacitáshiány (a nemzetközi közkedveltség ellenére egyszerűen nincs elegendő szállás, munkaerő). Másrészről a vesztes országok is valószínűleg mindent el fognak követni, hogy visszacsalogassák az elpártolt turistákat. Az Alapblog „Menni vagy nem menni” című írásában bővebben is olvashatunk erről a témáról.

Címkék:

6 Hozzászólás

 1. Jz

  Ki a fene fizetne azért, hogy felrobbantsák, vagy megkéseljék őt,vagy a családját egy gyilkos vallás őrült követői!!?? Már Európában is túl sokan vannak!!

 2. Nóri

  Én boldogan fizetek érte rendszeresen,hogy ott nyaralhassak, mert itthon előbb késelnek, ölnek meg a “jó magyar emberek”,mint ezekben az országokban az arab emberek!!!!!
  A helyesírásra meg figyelhetne a bankmonitor.hu !! EL FOGNAK KÖVETNI !!!!

 3. saukalt

  Talán az erintetteknek is el kellene gondolkodniuk, hogy miért van így! Nyaralni szeretnénk és nem meghalni az idióta arabok miatt. Franciaország sem biztonságos már, a nizzai vérengzés bármikor megismétlődhet.

 4. István

  kapacitáshiány Spanyol,Görög,Horvátországban….. a gazdasági világválság hatására 1millió lakás üresedett meg ha máshogy nem majd az Airbnb-n keresztül megoldják munkerőhiánymeg 17,2% 21,7% és a horvátoknál 10,8% szóval ezek az országok alkalmasak lesznek hosszabb távon a turizmus fejlődésére(+++ a válság során estek az árak is(főleg a görögöknél de a spanyoloknál is))

 5. István

  + az 1millió lakás spanyolországa értendő

 6. Orbán Aladár

  Most voltam Egyiptomban. Sehol egy késes támadó, ellenben a “seggünket is kinyalták”. 🙂 Csak úgy mondom!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Mi a baj az óriásberuházásokkal?

2018. 11. 17.

Egyáltalán nem véletlen, hogy a legnagyobb, leglátványosabb és persze legdrágább megaprojekteknél szinte mindig elszállnak a költségek, csúsznak a határidők, ráadásul végül még az előre kalkulált hozamok sem teljesülnek. De akkor...

Blogajánló

 • alapblog

  Janus-arcú 2018

  Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.