Betöltés

Nahát, még egy egyszerű bankszámla is tud meglepetéseket okozni

szerző: Bankmonitor
2016-10-29

Manapság mindenki kényelmesen fizethet a bankkártyájával, vagy intézheti a bankszámlájával kapcsolatos ügyeit netbankon keresztül, de már a mobilunkon is elérünk minden hasznos funkciót. Habár nem is volt olyan rég, hogy még minden apró-cseprő dologgal a bankhoz kellett szaladni. Szinte minden magyarra jut egy bankszámla, az elterjedéséhez viszont nagy utat kellett bejárnia. Továbbá afelől sem lehet kétségünk, hogy ez a fejlődés a jövőben folytatódik.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

A bankszámlák evolúciója

Bankszámlánk lényege nem más, minthogy fedezetet nyújt, amikor vásárolunk, innen tudunk a pénzünkhöz is hozzáférni és persze ide érkezik jövedelmünk is. Ma már ezt természetesnek vesszük, azonban sok időnek kellett eltelnie, mire erre a szintre egyáltalán el tudtunk jutni.

Talán nem is gondolnánk, de a bankszámlák története szorosan együtt halad a pénz kialakulásával. Az mindenkinek ismerősen hangzik, hogy a pénz kialakulását a kereskedelem feléledése hívta életre, ami pedig már a kezdetektől igényelte a pénzforgalmi megoldások létezését. Csak érdekességként megjegyezzük, hogy már az ókorban is használtak „bankszámlákat”, mivel már akkor is nagy szükség volt a különböző áruk, arany, termények biztonságos őrzésére. És persze valahogy fizetni is tudni kellett, amit fizetési ígérvényekkel le is lehetett bonyolítani az őrzött vagyon terhére.

Jó sok időnek kellett eltelnie, mire a maihoz jobban hasonlító bankok is megjelentek, amik már hivatásból foglalkoztak a pénz őrzésével, és a fizetési forgalommal. Ahogy bontogatta szárnyát a nemzetközi kereskedelem, egyre nagyobb igény lett a váltók, csekkek használatára, amelyek megvetették a mai értelemben vett bankszámlaforgalom alapjait is (amszterdami kereskedők első betétszámlái, folyószámlahitel egy skót banknál). Persze ekkoriban még a gazdagok kiváltsága volt a banki fizetés használata, ami nem is változott az 1900-as évekig.

A gyors fejlődés kényelmesebbé tette az életünk

A gazdaság fejlődésével a hagyományos banki modell is kezdett kialakulni, vagyis, hogy a bank az egyik oldalon betétet gyűjt, amire kamatot fizet, a másik oldalon pedig hitelt nyújt, amiért kamatot szed.

Telt múlt az idő és talán nem meglepő módon Amerikában történtek olyan változások, amelyek elősegítettek a bankok hatalmas léptékű fejlődését. Amerikában 1920-ban már többé kevésbé összeállt a modern bankrendszer, többek közt a bankok tudtak egymással „kommunikálni” is (elszámolni az ügyleteket), ami lehetővé tette a ma is ismert fizetési módok használatát. Az 1929-es válság azonban több millió ember megtakarítási számlájáról törölte le a pénzt a bankok dominószerű bedőlése miatt. Ezek után nem csoda, hogy a bankokkal szembeni bizalom nehezen állt helyre, amit egy újabb innováció, a betétbiztosítási rendszerek megjelenése tudott orvosolni.

Az ’50-es évektől kezdve a bankok iránti bizalom ismét helyreállt, a folyószámlák tömeges elterjedésében egy amerikai törvényi szabályozás eltörlése segített. Ez lehetővé tette, hogy a bankok már nem csak a lekötött betétekre, de a folyószámlán tartott pénzre is fizessenek kamatot (ez a folyamat segítette az első pénzpiaci alapok kialakulását is). Az igazi kényelmi funkciók létrejöttét így a már szélesebb körben elérhető bankszámlák tették lehetővé.

Hihetetlennek tűnik, de Amerikában is 1959-ig, ha valaki hozzá akart jutni a pénzéhez, be kellett battyognia a bankjába, amitől csak az első ATM-ek megjelenése tudta megkímélni az embereket. De maga a bankkártyás fizetés is csak az ’50-es évek derekán kezdte bontogatni szárnyait, aminek még jó pár évtized kellett, mire kiformálódott és széles körben elterjedt. A technika fejlődése azt tette lehetővé, hogy a bankfiókon kívüli szolgáltatások is elszaporodjanak, de a ’90-es évekre tehető az első netbanki elérhetőség megjelenése is a tengerentúlon.

Használd a Bankmonitor kalkulátorát és válaszd ki a Hozzád leginkább passzoló bankszámlát!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Nálunk lassabb volt a folyamat

Hazánkban a ’70-es második felétől már lehetőség nyílt elszámolási, betéti számlák nyitására, valamint készpénzbefizetésre-, felvételre, de a folyamatokat még ekkor az MNB bonyolította le. Igazi áttörést csak a rendszerváltás utáni időszak hozott, ugyanis ekkor jöttek létre a mai kereskedelmi bankok hazánkban, vagy olyan innovációk, mint a fizetési forgalom alapját képező GIRO. A kereskedelmi bankok így képessé váltak elektronikusan nyilvántartani az egymás közötti utalásokat, de számos más szolgáltatás is lehetővé vált.

Ekkor már mindenki nyithatott bankszámlát, és a bankkártyák használata is egyre nagyobb körben terjedhetett el. A 2000-es évek középre már nem nagyon találhattunk olyan bankot, amelyik ne rendelkezzen valamilyen netbanki felülettel. Így manapság már mindannyiunk számára alaptartozék a netbank, vagy a mobilról indított fizetési megbízás, azonban nem árt tudni, milyen történetisége van annak, hogy pár gombnyomással intézhetővé válnak ügyeink.

Sőt, már ma is majdnem teljesen kikerülhető a bankfiók a bankszámlák nyitása/váltása szempontjából, amiben nagy segítséget nyújt, hogy online módon összehasonlíthatók a számlák költségek és egyéb jellemzők alapján. Így ki lehet választani a számunkra legmegfelelőbb számlát, ráadásul a számlanyitási folyamat is elindítható online módon. Mindösszesen annyi dolgunk van, hogy befáradjunk a kiválasztott fiókba és aláírjuk a szükséges papírokat.

A fejlődés azonban nem állhat meg, éveken belül már hazánkban is a várakozások szerint lehetőségünk lesz úgy bankszámlát nyitni vagy esetleg bankszámlát váltani, hogy személyes megjelenésre és papírok aláírására nem lesz szükség. A digitalizáció itt is utat tör magának, amiből mi annyit fogunk látni, hogy gyorsabbá és egyszerűbbé válnak a legalapvetőbb banki funkciók is.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

  • alapblog

    Armstrong és az Uber

    Gondolom, még a profi kerékpársport iránt nem érdeklődő olvasónk is hallott már Lance Armstrong-ról. Armstrong először a rákból való felgyógyulásáról, majd az ezt követő fantasztikus...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.