Betöltés

Nahát, még egy egyszerű bankszámla is tud meglepetéseket okozni

szerző: Bankmonitor
2016-10-29

Manapság mindenki kényelmesen fizethet a bankkártyájával, vagy intézheti a bankszámlájával kapcsolatos ügyeit netbankon keresztül, de már a mobilunkon is elérünk minden hasznos funkciót. Habár nem is volt olyan rég, hogy még minden apró-cseprő dologgal a bankhoz kellett szaladni. Szinte minden magyarra jut egy bankszámla, az elterjedéséhez viszont nagy utat kellett bejárnia. Továbbá afelől sem lehet kétségünk, hogy ez a fejlődés a jövőben folytatódik.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: IGAZI 0 Ft-os bankszámla tranzakciós díj mentesen. Ha pedig szeretnéd látni az összes bankszámlát, kattints ide!

A bankszámlák evolúciója

Bankszámlánk lényege nem más, minthogy fedezetet nyújt, amikor vásárolunk, innen tudunk a pénzünkhöz is hozzáférni és persze ide érkezik jövedelmünk is. Ma már ezt természetesnek vesszük, azonban sok időnek kellett eltelnie, mire erre a szintre egyáltalán el tudtunk jutni.

Talán nem is gondolnánk, de a bankszámlák története szorosan együtt halad a pénz kialakulásával. Az mindenkinek ismerősen hangzik, hogy a pénz kialakulását a kereskedelem feléledése hívta életre, ami pedig már a kezdetektől igényelte a pénzforgalmi megoldások létezését. Csak érdekességként megjegyezzük, hogy már az ókorban is használtak „bankszámlákat”, mivel már akkor is nagy szükség volt a különböző áruk, arany, termények biztonságos őrzésére. És persze valahogy fizetni is tudni kellett, amit fizetési ígérvényekkel le is lehetett bonyolítani az őrzött vagyon terhére.

Jó sok időnek kellett eltelnie, mire a maihoz jobban hasonlító bankok is megjelentek, amik már hivatásból foglalkoztak a pénz őrzésével, és a fizetési forgalommal. Ahogy bontogatta szárnyát a nemzetközi kereskedelem, egyre nagyobb igény lett a váltók, csekkek használatára, amelyek megvetették a mai értelemben vett bankszámlaforgalom alapjait is (amszterdami kereskedők első betétszámlái, folyószámlahitel egy skót banknál). Persze ekkoriban még a gazdagok kiváltsága volt a banki fizetés használata, ami nem is változott az 1900-as évekig.

A gyors fejlődés kényelmesebbé tette az életünk

A gazdaság fejlődésével a hagyományos banki modell is kezdett kialakulni, vagyis, hogy a bank az egyik oldalon betétet gyűjt, amire kamatot fizet, a másik oldalon pedig hitelt nyújt, amiért kamatot szed.

Telt múlt az idő és talán nem meglepő módon Amerikában történtek olyan változások, amelyek elősegítettek a bankok hatalmas léptékű fejlődését. Amerikában 1920-ban már többé kevésbé összeállt a modern bankrendszer, többek közt a bankok tudtak egymással „kommunikálni” is (elszámolni az ügyleteket), ami lehetővé tette a ma is ismert fizetési módok használatát. Az 1929-es válság azonban több millió ember megtakarítási számlájáról törölte le a pénzt a bankok dominószerű bedőlése miatt. Ezek után nem csoda, hogy a bankokkal szembeni bizalom nehezen állt helyre, amit egy újabb innováció, a betétbiztosítási rendszerek megjelenése tudott orvosolni.

Az ’50-es évektől kezdve a bankok iránti bizalom ismét helyreállt, a folyószámlák tömeges elterjedésében egy amerikai törvényi szabályozás eltörlése segített. Ez lehetővé tette, hogy a bankok már nem csak a lekötött betétekre, de a folyószámlán tartott pénzre is fizessenek kamatot (ez a folyamat segítette az első pénzpiaci alapok kialakulását is). Az igazi kényelmi funkciók létrejöttét így a már szélesebb körben elérhető bankszámlák tették lehetővé.

Hihetetlennek tűnik, de Amerikában is 1959-ig, ha valaki hozzá akart jutni a pénzéhez, be kellett battyognia a bankjába, amitől csak az első ATM-ek megjelenése tudta megkímélni az embereket. De maga a bankkártyás fizetés is csak az ’50-es évek derekán kezdte bontogatni szárnyait, aminek még jó pár évtized kellett, mire kiformálódott és széles körben elterjedt. A technika fejlődése azt tette lehetővé, hogy a bankfiókon kívüli szolgáltatások is elszaporodjanak, de a ’90-es évekre tehető az első netbanki elérhetőség megjelenése is a tengerentúlon.

Használd a Bankmonitor kalkulátorát és válaszd ki a Hozzád leginkább passzoló bankszámlát!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Nálunk lassabb volt a folyamat

Hazánkban a ’70-es második felétől már lehetőség nyílt elszámolási, betéti számlák nyitására, valamint készpénzbefizetésre-, felvételre, de a folyamatokat még ekkor az MNB bonyolította le. Igazi áttörést csak a rendszerváltás utáni időszak hozott, ugyanis ekkor jöttek létre a mai kereskedelmi bankok hazánkban, vagy olyan innovációk, mint a fizetési forgalom alapját képező GIRO. A kereskedelmi bankok így képessé váltak elektronikusan nyilvántartani az egymás közötti utalásokat, de számos más szolgáltatás is lehetővé vált.

Ekkor már mindenki nyithatott bankszámlát, és a bankkártyák használata is egyre nagyobb körben terjedhetett el. A 2000-es évek középre már nem nagyon találhattunk olyan bankot, amelyik ne rendelkezzen valamilyen netbanki felülettel. Így manapság már mindannyiunk számára alaptartozék a netbank, vagy a mobilról indított fizetési megbízás, azonban nem árt tudni, milyen történetisége van annak, hogy pár gombnyomással intézhetővé válnak ügyeink.

Sőt, már ma is majdnem teljesen kikerülhető a bankfiók a bankszámlák nyitása/váltása szempontjából, amiben nagy segítséget nyújt, hogy online módon összehasonlíthatók a számlák költségek és egyéb jellemzők alapján. Így ki lehet választani a számunkra legmegfelelőbb számlát, ráadásul a számlanyitási folyamat is elindítható online módon. Mindösszesen annyi dolgunk van, hogy befáradjunk a kiválasztott fiókba és aláírjuk a szükséges papírokat.

A fejlődés azonban nem állhat meg, éveken belül már hazánkban is a várakozások szerint lehetőségünk lesz úgy bankszámlát nyitni vagy esetleg bankszámlát váltani, hogy személyes megjelenésre és papírok aláírására nem lesz szükség. A digitalizáció itt is utat tör magának, amiből mi annyit fogunk látni, hogy gyorsabbá és egyszerűbbé válnak a legalapvetőbb banki funkciók is.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legolcsóbb bankszámlák átlagos jövedelemhez

2018. 09. 18.

Túl drága a bankszámlád? Szeretnéd költségeidet lejjebb szorítani? Az olcsóbb bankoláshoz célszerű a számlacsomagjaink költségeit szabályos időközönként átnézni. Ha egy évre tervezel, megmutatjuk, melyik megoldás lesz a legkedvezőbb a számodra....

Fapados bankszámlák: a legolcsóbbak egy helyen

2018. 09. 07.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a bankszámlánkat nem feltétlenül olyan alapvető célokra, műveletekre használnánk, mint például a munkabér érkeztetés, az állandó és az eseti átutalás, a csoportos beszedési megbízás, a bankkártyás...

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

Többmilliós készpénzfelvétel: hol a legolcsóbb?

2018. 08. 30.

Ingatlan eladása, öröklés, általában ilyen élethelyzetekben kapjuk meg a kérdést: hol érdemes számlát nyitni, ha arról készpénzben szeretnénk felvenni egy nagyobb összeget? Lássuk a listát! Először is érdemes leszögezni, hogy...

Blogajánló

  • alapblog

    Pénz beszél

    A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.