Betöltés

Ne a pénz legyen akadály a külföldi tanulmányokhoz!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-08

Egy jó álláshoz és magas induló keresethez a diploma előfeltétel, de sokszor már azt várják el a munkaadók, hogy legyen külföldi tapasztalata is az állásra jelentkezőnek. Ezt többek között úgy érheted el, ha például sikerrel pályázol egy Erasmus-részképzésre. A kapott Erasmus-juttatások rendszerint nem nyújtanak elég fedezetet a szóban forgó éven belüli (átlagosan 5-10 hónap időtartamú) külföldi tanulmányokra, ezért kézenfekvő lehet az ilyen képzés esetén hozzáférhető, megemelt összegű diákhitelt felvenni. Mutatjuk is, hogy miért.

A felsőoktatásban tanulók egészen biztosan hallottak már az Erasmus-programról, aminek célja, hogy a felsőoktatásban tanulók külföldi (európai) partner intézményekben bővíthessék tudásukat és nem utolsó sorban nyelvtudásukat is elmélyíthessék. Tagadhatatlanul ez utóbbi különösen jól fog jönni akkor, ha a végzett hallgató kilép a nagybetűs életbe és mondjuk egy külföldi hátterű vagy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező cégnél, szervezetnél, intézménynél akar elhelyezkedni, ahol a magyar mellett a munkanyelv például az angol, német vagy más nyelv.

Korántsem egyszerű egy másik országban hónapokat eltölteni, sokszor a szűk keresztmetszetet nem is a nyelvtudás, hanem a pénzügyek jelentik. Való igaz, hogy az Erasmus-program keretében nyújtott támogatások komoly segítséget jelentenek az érintett diákoknak. Az Erasmus-részképzésre elnyerhető ösztöndíj célországtól függően 420-520 euró között ingadozik havi szinten, és ez még megfejelhető maximum havi 200 euró szociális kiegészítő támogatással, továbbá a külföldi tanulmányi helyszínre való elutazás és a visszautazás költségeire is kérhető bizonyos összegű támogatás a távolságtól függően (pl. 275 Euró, ha a tanulmányok helyszíne 500 és 1999 km között van a lakóhelytől).

Mindezzel együtt az összes megélhetési költséget nem fedezik az előzőekben említett források. Persze „túlélhetünk” 1-2 hetet, ha meghúzzuk magunkat és nagyon megvágjuk a költségvetésünket. De ezzel a teljes kinntartózkodás finanszírozásának problémája természetesen nincs megoldva. A visszajelzések szerint a legkeresettebb célországokban akár mélyebben is a zsebünkbe kell nyúlni, vagyis családi támogatásra van szükség vagy egyéb megoldásra.

Itt lép a képbe a szabadon felhasználható és nagyon kedvező kamatozású (aktuálisan 2,3%-os) Diákhitel1 konstrukció. 2018 februárjától a Diákhitel1 felső összege havi 70 ezer forintra emelkedett. Ugyanakkor, ha EGT-tagállamban résztanulmányokat folytatunk, akkor ehhez maximum 10 hónapra emelt összegű Diákhitel1-et igényelhetünk, ami egy tanévben legfeljebb 1,4 millió forintot (havi 140 ezer Ft-ot) jelenthet. Nem véletlenül nőtt meg a felvehető összeg, ez a hitellehetőség pont olyan programokban lehet hasznos, mint amilyen az Erasmus.

Nem szabad elfelejteni, hogy egy ilyen, komoly anyagi vonzattal járó döntésre előzetesen készülni kell, és különösen fontos a pénzügyi tervezés. Az alapos átgondolás abban is segíthet, hogy kiderüljön, mekkora külső forrásra (pl. diákhitelre) lesz alkalmasint szükség, hogy ne szenvedjünk hiányt semmiből külföldön.

Érdemes beszélni már kint járt volt Erasmusos diákokkal, akik hasznos és „pénztárcakímélő” javaslatokkal, információkkal láthatnak el bennünket. Ha a diákhitel felvételét fontolgatjuk, akkor jó egy-két olyan személlyel is beszélni, akinek már van tapasztalata ezen a területen. Az elhangzottak alapján ki tudjuk kalkulálni, hogy nagyjából mennyi pénzre van szükségünk az Erasmus-juttatásokon felül. A szükséges pénz nagy részét persze jó eséllyel a családi kasszából kell kivenni, ugyanakkor fontos a kellő arányérzék és önmérséklet, különben a kiadások felső határa a csillagos ég lenne. A tervezésnél tisztában kell lennünk azzal, hogy a fejlett EGT-tagországokban az árszínvonal jóval magasabb, mint nálunk.

Nem mellékesen javasolt a kiutazás előtt a nyelvi felkészültségre is nagyobb erőforrásokat fordítani, hiszen könnyebben megy az átállás, ha a nyelvet tudjuk a mindennapi életben használni. A szabadon felhasználható Diákhitel1 egyébként természetesen nyelvtanulásra is fordítható. A felvett diákhitelt a hallgató számlájára utalják és onnan szabadon elkölthetővé válik.

Az Erasmus-program keretében elvégzett külföldi résztanulmányok nagyon jó ajánlólevelet jelentenek a munkaerőpiacon. A visszajelzések alapján, aki ezt végigcsinálta, annak a befektetett költségek sokszorosan megtérülnek. Előnyt jelent mindenképpen egy állásra való jelentkezésnél, ha az önéletrajzunkban az is szerepel, hogy fél-egy évet külföldi egyetemen töltöttünk.

Bizonyíthatóan a munkaerőpiacon sokat számít, hogy van-e diplománk vagy sem, de szoros verseny esetén lehet, hogy éppen az fog a javunkra dönteni, hogy a diploma mellett rövidebb-hosszabb időt külföldön is eltöltöttünk. Nem véletlen, hogy az Erasmusos hátterű diákhitel-felvevők ismereteink szerint az esetek többségében viszonylag könnyedén és gyorsan vissza tudják fizetni a hiteltartozásukat.

Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!
2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?
2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Nyakunkon az őszi szemeszter – Diákhitel kisokos
2018. 08. 24.

Lassan indul az újabb tanév. A felsőoktatási tanulmányok finanszírozását mindenki másképp oldja meg. Mi most röviden bemutatjuk a diákhitelt, amit fő szabályként bárki igénybe vehet 45 éves kor alatt, ha...

Blogajánló
  • alapblog A gazdag Szingapúr

    Szingapúr fokozni akarja a  gyerekszülési kedvet: ad adókedvezményt, ingyen lakást, készpénzbeli támogatást, iskolatámogatást, nagyszülők bevonását támogatja a gyerekfelügyeletbe, még a havi 12 000 sgdollár (2,7... The post A gazdag Szingapúr appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.