Betöltés

Ne akarj meggazdagodni a lakásodból

szerző: Bankmonitor.hu
2013-10-30

Az elmúlt hónapokban többször értekeztünk a Bankmonitor.hu-n az alacsony hazai ingatlanárakról és az ebből származó potenciális befektetési lehetőségekről. A témához kapcsolódóan egy érdekes adalékra bukkantunk a Fool.com-on: soha ne tekintsd befektetésnek azt az ingatlant, amiben élsz! Ne befektetési szempontok vezéreljenek a vásárlásnál! Bemutatjuk, hogy miért…

Az elérhető statisztikák vonatkozásában (is) le vagyunk maradva kissé a fejlett világtól, így egy amerikai példát fogunk megtekinteni. Nézzük meg, hogy az elmúlt 120 évben hogyan alakultak az USA-ban a lakóingatlanok árai, ha az infláció hatását kiszűrjük. 

USA_ingatlanar_20131030

1890 és 1980 között
éves szinten mindössze átlagosan 0,21%-kal emelkedtek az ingatlanárak. Nem egy acélos teljesítmény. Volt olyan közel 50 éves időszak, amikor az éves átlagos emelkedés 0,08% volt. Jól alátámasztott vélemények (pl. Robert Shiller az idei Nobel-díjas közgazdász) szerint az ingatlanárak tartósan nem is tudnak elszakadni az inflációtól, nem nőhetnek érdemben annál lényegesen nagyobb mértékben. Az ábrán látható, hogy a 90-es évek végén megindult ingatlanár robbanást jelentős visszaesés követte. 

Mit jelent ez számunkra? 

A
lakhelyünkként szolgáló ingatlanra ne tekintsünk befektetésként. Ne befolyásoljon a választásban, hogy „ennek a lakásnak az ára rendkívüli mértékben emelkedni fog…” Az USA-ban és Magyarországon is a válság előtt sokan azért vettek a szükségesnél (és pénzügyi lehetőségeiknél) nagyobb ingatlant, mert szent meggyőződésük volt, hogy jelentősen emelkedni fog az ára. A történet negatív következménye sok esetben egy olyan hitellel finanszírozott vétel volt, ahol a hiteltörlesztés előbb-utóbb erőn felüli terhet jelentett. (A fizetésképtelen jelzáloghitelek aránya az USA-ban és Magyarországon egyébként nem állt távol egymástól még a tavalyi évben. A nagy különbség, hogy ott ezt a bravúrt úgy sikerült létrehozni, hogy nem CHF-ben adósodtak el…)

Befektetést természetesen végrehajthatunk ingatlanba, de ez a valóságban akkor lesz befektetés, ha nem mi lakunk benne, hanem
kiadjuk és bérleti díjat termel számunkra. Ebben a vonatkozásban továbbra is érvényesnek látjuk a korábbiakban bemutatott érvelésünk: ma Magyarországon
számottevő hozamtöbblet érhető el ingatlanbefektetésből a bankbetéti, vagy állampapír kamatokhoz viszonyítva. 

A magyar ingatlanpiaccal kapcsolatban van egy olyan érzésünk, hogy a piac nem csak egy jelentős áremelkedés után tudja helyreállítani az egészséges árszintet, hanem egy jelentős árcsökkenés után is…  Egy ingatlant befektetési céllal megvenni ráadásul csak abban az esetben racionális, ha
nem minden szabad pénzünket erre költjük el. Az egészséges arányokat a kockázat és a likviditás (értékesíthetőség) figyelembe vételével be kell tartani.

Ha nincs pénzünk kiadási céllal ingatlant vásárolni, akkor jó lehetőséget teremtenek a
ingatlan befektetési alapok, melyek hazánkban túlnyomórészt irodaházakba fektetnek. (Na nem mintha, a budapesti irodapiac ne mutatna erősen nyomott árakat bármilyen értelmes nemzetközi összehasonlításban). 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.06.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,75% 5,76% 4,94% 8,19% 1
  OTP Supra Alap 5,20% 7,89% 4,70% 15,84% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,68% 4,65% 5,53% 7,94% 3
  OTP Fundman Alap 4,92% 7,76% n.a. 5,01% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,52% 3,14% 4,23% 5,37% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 1,26% 14,48% 8,25% 6,69% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,68% 0,82% 3,89% 4,30% 7
  OTP Trend Alap 20,00% 9,14% 16,57% 14,52% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Blogajánló

 • alapblog

  FANG: az évtized sztárbefektetései

  Legyőzhetetlen technológiai részvények? Bár az amerikai részvények általánosságban is szárnyalnak az elmúlt években, a FANG-részvények kiemelkednek a piacon. Bátran állíthatjuk, hogy a FANG-részvények, vagyis a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.