Betöltés

Ne bízd a rezsicsökkentésre! Így spórold meg a kötelező biztosításod a bankszámlád költségeiből!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-18

Az ingyenes készpénzfelvétel áldásos hatása vitathatatlan, hiszen ami ingyenessé vált, az ezután már nem terheli a pénztárcánkat. De jócskán tehetünk mi is az ügy érdekében! Megmutatjuk, hogy éves szinten több, mint 30 000 Ft-ot takaríthatunk meg, ha változtatunk egy-két szokásunkon!

Azt már megszokhatták a Bankmonitor.hu látogatói, hogy csapatunk igyekszik napról napra a lehető leghasznosabb információkkal ellátni a nagyközönséget a pénzügyek terén. És nem kizárólag az Olvasókra gondolunk! Természetszerűleg családtagjaink, barátaink is bizalommal fordulnak hozzánk, nem csak a „Mibe fektessek?”, de a „Hogyan spóroljak?” kérdéskör kapcsán is.

Így esett meg, hogy egyikőnk cimborája bankszámlája költségein szeretett volna a leghatékonyabban faragni, amelyhez segítséget kért. Egyébként meg van elégedve a bankjával, a kiszolgálással, az ügymenettel, tehát nem szívesen pártolna át másik pénzintézethez.
Összességében pénzügyeit is tudatosan intézi, de egy-két, látszólag apróságnak tűnő szokás felett elsiklott. Ezekhez a szokásokhoz persze költség is tartozott.

Nem kellett sokáig számolgatni…
Kiderült, hogy az a teljes körű SMS szolgáltatás, amelyhez megrögzötten ragaszkodott, évi 12 000 forinttal rövidítette meg. Nem volt szükség hosszas győzködésre, hogy hogyan kéne optimalizálni a költségeket…
Egy kis ráncfelvarrás után most már ugyan nem kap annyi üzenetet, de a megspórolt pénz pontosan fedezi az éves kötelező gépjármű biztosítását! Bankszámláját egyébként azóta is nyomon tudja követni az ingyenes netbank segítségével.

A fenti példa mintájára megnéztük, hogyan változtathatunk banki költségeinken, ha egy-egy szolgáltatásról képesek vagyunk lemondani, vagy a szokásainkon hajlandóak vagyunk némileg változtatni.

Kiindulópontunk a következő volt: vettük az átlagos és ésszerű bankhasználati szokások mellett  elérhető
10 legjobb számlacsomag átlagos költségét, bankonként a legjobb számlát alapul véve. Megvizsgáltuk, mennyit fizetünk havonta, ha nem a legoptimálisabban használjuk a bankszámlánkat, és hogy milyen költségcsökkenést eredményez, ha elkezdünk változtatni szokásainkon:

ktgvaltozas20140418

A legszembetűnőbb változást az átutalások révén érjük el. Átlagosan
71%-kal fizetünk kevesebbet, ha esetünkben bankfiók helyett interneten utalunk. De az előbbitől
további 11%-os költségcsökkenést eredményez, ha a papír alapú számlakivonat helyett az elektronikus mellett döntünk. Az utolsó esetben már az SMS szolgáltatást is optimalizáltuk és kizárólag a kártyás tranzakciókra szűkítettük. Ezáltal
további 16%-kal lett kevesebb a fizetendő átlagos havidíj.

A szokásaink megváltoztatásának végső eredménye 78%-os költségcsökkenés, amely éves szinten 30 792 Ft pluszt jelent a zsebben!

Valószínűleg sokan magukra ismertek a  történetet olvasva. És sokan lehetnek azok is, akik csak legyintenek, mondván: „Én ennyit úgysem költök ilyesmire.” Önmagában valóban nem tűnik eget rengető összegnek például egy 20 forintos sms díj. De ha naponta több alkalommal használjuk a kártyánkat vásárlásra és minden elköltött vagy jóváírt fillérről üzenetben értesülünk, akkor a hó végén elszámolt költség láttán igencsak meglepődhetünk.

Ezért mindig érdemes átgondolni, hogy mik azok a kényelmi szolgáltatások, amelyek tényleg nélkülözhetetlenek, és hol, hogyan a legcélszerűbb ezen változtatni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha már hajlandóak vagyunk szokásainkon változtatni, érdemes ennek fényében az egyéb banki számla ajánlatokat is megnézni! Előfordulhat ugyanis, hogy ha minimálisan megváltoztatjuk a bankolási szokásainkat, egy másik bank számlacsomagjával még jobb eredményt érhetünk el a költségek lefaragásában!

Kezdésnek térképezd fel a saját szokásaidat, amihez elég egy számlakivonat.
Ezután használd bankszámla kereső kalkulátorunkat, amellyel megtalálhatod a számodra leginkább megfelelőbb számlacsomagot!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

A svédek megmutatják, hogyan kell bankot csinálni!

2016. 06. 07.

Nincs elegáns és drága székház a belvárosban. Nincs széleskörű fiókhálózat: az átlagos ügyfél ugyanis mindent elintéz online, mindössze 5 évente egyszer jelenik meg a bankfiókban. Így a korábbi alkalmazottak 65%-a...

Blogajánló

  • alapblog

    Red herring

    A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.