Betöltés

Ne tépelődj, az álomlakás így is elérhető

szerző: Szklenár Bea
2016-09-15

A Bankmonitronál mi is látjuk, hogy napról napra emelkednek a lakásárak. Ezért sokan gondolkoznak és kivárnának még az eladással. Igen ám, de nem csak a te lakásod ára emelkedik, hanem azé is, amit szeretnél megvenni. Most hogy dönts? Add el most, vagy várj még? Erre van egy tökéletes megoldás! Így nyerhetsz időt és pénzt, miközben már most megveheted az álomlakást.

A megoldás: áthidaló lakáshitel

Az áthidaló kölcsön célja, hogy úgy tudd megvenni a következő lakásodat, hogy nem kell esetleg nyomott áron eladni a meglévőt. Pont erre az esetre találták ki az áthidaló hitelt. Ennek a lakáshitel-típusnak éppen az a különlegessége, hogy a saját tulajdonban lévő ingatlan értékesítéséig, a bank megelőlegezi a másik ingatlan vételárának egy részét úgy, hogy a meglévő lakásod lesz a hitel fedezete.

Hogyan működik?

Mivel ez egy lakáscélú konstrukció, természetesen igazolnod kell a felhasználást, méghozzá a másik lakásra kötött adásvételi szerződéssel, amibe az áthidaló kölcsön részleteit is bele kell fogalmazni.

Az ingatlanod eladására maximum 2 évet biztosít a bank, tehát ez ténylegesen egy átmeneti megoldás. Amennyiben két éven belül adod el a lakást, akkor csak az eltelt időre eső kamatot kell megfizetned és természetesen a tőkét egy összegben.

A banknak azonban arra az esetre is kell számítani, ha – dübörgő ingatlanpiac ide, vagy oda – nem tudod eladni a lakást két éven belül. Ezért már az áthidaló lakáshitel igénylésekor elvégez egy ügyfélminősítést és azt is megnézi, hogy tudod-e majd fizetni a hitel törlesztését, ha ezt egy hosszú lejáratú lakáshitellé kell alakítani.

Kalkulátorunk segítségével ki tudod választani a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Hogyan kell törleszteni az áthidaló hitelt?

Az áthidaló hitellel kapsz két extra évet a lakáseladásra, így van időd kivárni a megfelelő vevőt. OK, de mennyibe kerül?

A legjobb esetben egy forintot se kell fizetned a két éves futamidő alatt. De nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a bankok itt is eltérő gyakorlatot követnek. Van bank, ahol csak akkor kell fizetned (tőkét és az időarányos kamatot együtt), amikor eladod a lakásodat. Van, ahol azért a kamatot havi gyakorisággal kell fizetned mindaddig, amíg el nem adod a lakást. És végül olyan is akad, ahol csak akkor kapsz áthidaló lakáshitelt, ha a megvenni kívánt ingatlanra felvehető vásárlási hitelen felül még szükséged van pénzre.

Mivel ez a hitel tipikusan nagyon rövid futamidőre szól, a banknak nincs belőle hosszú távon haszna, ezért az induló költségeket sem engedik el jellemzően.

Mekkora a felvehető hitelösszeg?

Az áthidaló hitel összege általában az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60-70%-a lehet. Az, hogy mekkora összeget kaphatsz nem csupán az ingatlan értékétől, hanem az igazolt jövedelmedtől is függ. A jövedelem ellenőrzésétől ugyanis ebben az esetben sem lehet eltekinteni.

Ki igényelheti az áthidaló kölcsönt?

Az áthidaló hitel adósa az lehet, aki az eladandó ingatlanban tulajdonnal rendelkezik és az újban is tulajdont szerez. Arra, hogy ez a meglévő, illetve leendő tulajdoni hányad mekkora, nincs kötelező előírás.

Mikor nem igényelhető ez a hitel?

 • devizakülföldi ügyfél esetén
 • szülői finanszírozás esetén
 • KHR-es ügyfél esetén
 • aki nem tud megfelelő jövedelmet igazolni

Tehát a lényeg

Áthidaló hitel esetében a tőkét akkor kell visszafizetned a banknak, amikor eladod a lakásodat. A konstrukcióból adódóan nem kell végtörlesztési díjat sem fizetned. Egyszerűen megfizeted az eltelt hónapokra eső kamatot (havonta, vagy eladáskor a tőkével együtt) és megszűnik a kölcsönszerződés. Az induló díjak elengedése nem jellemző.

Összefoglalva, adott egy remek hitelkonstrukció, amivel időt nyerhetsz. Így nem kell elhalasztanod a lakásvásárlást, közben kényelmesen árulhatod a meglévő ingatlanodat.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Szász Gabriella

  Volt, amikor számoltam ezzel a lehetőséggel is, aztán megszűnt, amit sajnáltam. Már nem tudok jobb lakást venni se, mert az anyagi következményeit nem tudom vállalni

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.