Betöltés

Négy tipp a likvid céges vagyon fialtatására

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-07

A jól működő kis- és közepes vállalkozásokra általában jellemző, hogy időről-időre kisebb nagyobb összegek parkolnak folyószámlájukon. Van, amikor csak néhány napig vagy hónapig, máskor viszont akár évekig is. Nem sokan kezdenek ezzel a pénzzel valamit, mondván: előbb-utóbb úgyis szükség lesz rá, akkor meg minek erőlködni? Ám ha nem engedik dolgozni a nehezen megkeresett pénzt, akkor elveszítjük annak kamatait. Vegyük sorra, milyen lehetőségek vannak!

Elöljáróban két fontos feltételAz egyik legfontosabb szempont, hogy
biztos befektetést keressünk, hiszen a vállalkozás pénzét kockáztatni nem túl szerencsés dolog. Nagyon fájna ugyanis, ha elveszítenénk a cég adókötelezettségeinek rendezésére szánt összeg egy részét vagy a megvásárolni kívánt berendezés árát. Ha a biztonságot tartjuk a legfontosabbnak, akkor máris könnyebb helyzetben vagyunk, hiszen valamivel szűkebb azon pénzügyi termékek köre, amelyekben gondolkodhatunk.

Ezt követően azt kell eldönteni, hogy
mennyi időre tudjuk nélkülözni vállalkozásunk pénzét. Itt sem árt biztosra menni és hagyni mondjuk némi időt (pár naptól pár hétig terjedő időszakot) a tranzakció lezárására, mert számtalan kellemetlenségtől és a mi még lényegesebb: komoly veszteségektől kímélhetjük meg magunkat. A futamidőt illetően szerencsés helyzetben van a vállalkozó, hiszen
néhány hónapra és néhány évre is találunk biztonságos befektetési formát.

1. Folyószámla:Megtehetjük, hogy nem teszünk semmit. A pénzünk a folyószámlánkon kétségkívül biztonságban van addig, amíg szükségünk lesz rá. Bankcsőd esetén az állam az Országos Betétbiztosítási Alapon (OBA) keresztül 100 ezer euróig jótáll a folyószámlákon parkoló pénzért. E megoldás hátulütője, hogy pénzünk
jóformán semmit sem fial.  A kamat, amit ilyen esetben kapunk mindössze 0,1 százalék körül van. Viszont bármikor hozzáférhető,
a legrugalmasabb lehetőség.

2. Lekötött betét:Ha lekötjük a vállalkozás pénzét, akkor már jobban járunk, mintha a folyószámlán parkoltatnánk azt.
A kamat itt 3 százalék körül van. Futamidővel sem lehet gond, néhány hónaptól, több évig is leköthetjük a vállalkozás pénzét. A tőke itt is biztonságban van, az OBA garancia itt is él. Ha azonban szükségünk van a pénzre lekötés lejárata előtt, akkor általában
az adott lekötésre járó kamatot elveszítjük. Tehát hosszabb távra csak azt kössük le, ami biztosan nem kell majd a vállalkozásunk rövidtávú céljaihoz.

3. Befektetési alap:A befektetési jegyek vásárlásához értékpapír számlára van szükség, aminek havi díja van. Ennek árát pedig a befektetésnek ki kell termelnie, ám pár millió felett ez a költség már elenyészhet. Bizonyos alaptípusok (pénzpiaci alapok) esetében biztonságban megforgathatjuk a vállalkozás pénzét. Méghozzá úgy, hogy
a lekötött betétek kamatszintjét elérhetjük, anélkül, hogy le kéne kötnünk a pénzünket. Előnye ugyanis, hogy bármikor hozzáférhetünk az itt tárolt pénzhez, miközben a hozamot minden egyes napra számolják. 

Ám ha egy
későbbi beruházásra gyűjtjük a pénzt, amelyre mondjuk csak több év múlva lehet szükség, akkor akár
kötvényalapot vagy abszolút hozamú alapot választhatunk. Az ilyen típusú  alapoknál azért tisztában kell lenni azzal is, hogy ezeknek már van kockázatuk. Rossz esetben
a pénzünk egy részét el is veszíthetjük, ami miatt esetleg a tervezett beruházást is el kell halasztanunk.

Kalkulátorunkkal könnyen találhatsz olyan befektetési alapot, amellyel biztonságban fialtathatod céged likvid vagyonát!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ám, ha 2-3 évben gondolkodunk, akkor az adott alaptípusok éllovasai közül választva
a betéteknél magasabb hozamra számíthatunk. Fontos megjegyezni, hogy megcélzott időtartalma alatt is eladhatjuk a befektetési jegyeinket az aznapi árfolyamon. Ez lehet jobb és rosszabb is, mint amin vásároltunk. A 2-3 éves ajánlott befektetési időtartam pont azt a célt szolgálja, hogy ne egy negatív teljesítményű időszakban kelljen eladni a befektetéseinket.

4. Állampapír:A likvid céges vagyon megforgatására
a leginkább ajánlott befektetési forma. Biztonságos, vonzó hozamot ad és többféle futamidőből válogathat a cég vezetése. Néhány hónapra a diszkontkincstárjegyet vásárolhatunk, néhány évre pedig államkötvényeket. 

Látogass el oldalunkra, hogy néhány kattintással kiválaszthasd a legmegfelelőbb állampapírt céged számára!

Utóbbiak közül kiemelkedik a
Bónusz Magyar Államkötvény. Ha idő előtt lenne szükségünk a pénzre, akkor azért
itt is van kockázat. Az állampapírok árfolyama is folyamatosan változik. Ha a jegybanki kamatok emelkednek, akkor például csökken a meglévő állampapírok értéke. Viszont,
ha lejáratig megtartjuk őket, akkor tőke és hozamgarantált befektetések közé tartoznak az állampapírok.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Blogajánló

 • alapblog

  Red herring

  A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.