Betöltés

Néha gondolkozni is érdemes: aranyfedezetes hitel 40%-os THM-mel?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-12-04

A Bankmonitor.hu nem követi a bankpiacon kívüli hitellehetőségeket. Ennek ellenére nehezen lehet észrevétel nélkül elmenni egy tegnap reggel hallott rádióhirdetés mellett: azonnali hitel aranyfedezet mellett 20-40%-os THM-mel… Értékeljük egy kicsit, hogy mit is jelent mindez? Totálisan értékelhetetlen hitelajánlat, amin a legnehezebb helyzetben lévők buknak, vagy az értelem minimális csírája azért fellelhető?

Ha hitelt veszünk fel a hitelt nyújtó számára valamilyen biztosítékot kell adnunk arra, hogy visszafizetjük. Minél erősebb a biztosíték, annál kedvezőbb a kamat (és a THM), hiszen annál kisebb a hitelező kockázata.
Ezért alakult ki a lehetőségek tárháza az alábbiak szerint:

És akkor jön az arany fedezete mellett nyújtott hitel 20-40%-os THM-mel. Adunk fedezetként egy könnyen értékesíthető nemesfémet és magasabb kamatszintet fizetünk, mint a normál fedezetmentes hitelek. Nem mellesleg érdemes megjegyezni, hogy az arany piaci értékénél természetesen kisebb összeget fog a hitelnyújtó adni számunkra. Ezt hívják úgy, hogy totális bukta.

Amikor azt kérdezik tőlünk, hogy a bankok tényleg szigorúan hiteleznek-e, akkor néha azt érezzük, hogy az emberek elfelejtették a hitelválságot. Egyszerűen meg kell érteni, hogy van az a helyzet, ahol jobb, ha valaki nem kap hitelt és nem hozza magát pénzügyileg még rosszabb helyzetbe. Nem logikus, ha olyanoknak is kölcsönt szeretnénk adni, akiknek a hitel tönkreteszi az életét…

A magyar realitás mélyrétegeiben kapargatva természetesen meghatározható az embereknek az a csoportja, mely számára egy arany fedezet mellett nyújtott hitel valóban logikus megoldás: nincs fizetésük, ezért hitelképtelenek, de olyan kiadása van, melyet nem tud megkerülni, elhalasztani. Van egy aranytárgya, melyet zálogba tud adni és reméli (jobb esetben biztosan tudja), hogy vissza tudja majd fizetni a hitelt 2-3 hónap múlva. A fő kérdés ebben az esetben az, hogy ténylegesen elkerülhetetlen kiadást finanszíroz az extrém kedvezőtlen hitelből, vagy nem erről van szó.

Ha az aranyfedezet mellett felvett hitelt nem tudjuk a végén visszafizetni, akkor az egyenértékű lesz azzal, hogy nagyon rossz áron eladtuk az aranyunkat. Bukni fogunk kb. 20-35%-ot ahhoz viszonyítva, mintha nem hitellel próbálkoztunk volna, hanem magunk eladtuk volna az aranyat… és ez fájdalmas… 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Blogajánló

  • alapblog

    Hírcsokor

    1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.