Néhány tipp, amivel könnyen csökkentheted bankköltséged

2015. 10. 15. szerző: bankmonitor

Átlagos jövedelem és teljesen hétköznapi bankszámlahasználat mellett átlagosan havi 800-900 forintba kerül bankszámlánk fenntartása. Ebbe a számlavezetéstől kezdve az átutalásokon keresztül egészen az SMS tájékoztató szolgáltatásig minden beletartozik. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezzel a költségszinttel kénytelenek vagyunk megbarátkozni. Több esetben még akkor is csökkenthetünk a költségeinken, ha eszünkbe sincs bankot, vagy számlacsomagot váltani. Összeszedtünk néhány tippet, amik segítségedre lesznek ebben.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Átlagos (havi 150 ezer forint) jövedelmet és aktív, de teljesen hétköznapi bankszámla használatot feltételezve az alábbiak szerint alakul a szóba jöhető bankszámlák havi fenntartási költsége.

A tisztán költség alapú rangsor egyértelmű. Az viszont a fenti táblából nem derül ki, hogy adott esetben milyen módon lehet a legegyszerűbben faragni a bankszámla költségein. A teljesség igénye nélkül nézzük, hogy mit tehetünk az ügy érdekében.

Az OTP Simple számlacsomag legnagyobb előnye, hogy a vásárolható kedvezménycsomagokkal komoly megtakarítást érhetünk el a számlacsomag sztenderd díjaihoz képest. Mit jelent ez a gyakorlatban? Tegyük fel, hogy sokszor van szükségünk készpénzre. Ebben az esetben havi 597 forintért 5 alkalommal ingyen vehetünk fel pénzt az OTP Bank saját ATM-jeiből (a jogszabályi 2 készpénzfelvételen felül), ha a megfelelő kedvezménycsomagot beállítjuk. Míg, ha ezt nem tesszük meg, akkor felvételenként 99 Ft + 1,49%-os díjjal kell számolnunk. De nem csak a készpénzfelvételi díjakon faraghatunk, az átutalásokhoz és az SMS tájékoztatókhoz is találunk kedvezménycsomagot. Ráadásul az aktuális akció keretében az év végéig teljesen díjmentesen utalhatunk a bankszámláról.

A Magnet Diamond számlacsomag esetében magunk dönthetjük el, hogy mekkora összeget szánunk a bankszámlavezetésre. Így, ha úgy gondoljuk, hogy ezért külön nem szeretnénk fizetni, akkor a havi számlavezetési díjat megspórolhatjuk. További kedvezmény, hogy a jogszabályi keretek között díjmentesen vehetünk fel készpénzt bankkártyával, amihez nem kell, hogy nyilatkozatot tegyünk a banknál. Azaz, ha több bankszámlával is rendelkezünk, akkor a kedvezménynek köszönhetően megduplázhatjuk a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi keretünket.

A Gránit Ász számlacsomag esetében a Gránit eBank alkalmazással csökkenthetőek jelentősen a költségek. Az okostelefonra és táblagépre telepíthető szolgáltatással a hagyományos SMS értesítések helyett díjmentes online üzenetekkel követhetőek a számlamozgások és bankkártya műveletek. Esetünkben már a 7 db bankkártyás tranzakcióval is 119 Ft (7*17 Ft) spórolható meg havonta.

Az AXA OKÉ 2 bankszámla esetén havi 2 db netbankon, vagy mobilbankon indított eseti átutalás, 2 db rendszeres átutalás, valamint 2 db csoportos beszedés teljesen díjmentes 200.000 Ft-ig. Mivel ez az értékhatár tranzakció típusonként külön-külön értendő, ezért a fenti bankszámla használati szokások mellett jócskán maradt még tartalék. Tehát bárhogy is alakul, mindaddig, amíg az átutalások (legyen az eseti, vagy rendszeres) száma nem haladja meg a 2 db-ot, illetve a megbízások összértéke a 200.000 Ft-ot, addig a bankszámla havi fenntartási költsége nem emelkedik. Nemcsak nem emelkedik, de még csökkenthet is, mivel minden, az adott hónapban teljesült csoportos beszedési megbízás után 20%-os díjkedvezmény jár a bankkártya díjából. Azaz 5 db megbízásnál a plasztik 540 Ft-os havidíját megspórolhatjuk. Új számlanyitásnál ráadásul még 5.000 Ft-ot is bezsebelhetünk, ami tovább kompenzálja a számlához kapcsolódó költségeinket.

Bár csak időszakos akció keretében, de most a CIB Online számlacsomag esetében is kompenzálhatóak a költségek. Szintén 5.000 Ft-tal jutalmaz a bank, amihez új állandó átutalási, vagy csoportos beszedési megbízásokat kell megadnunk, amelyek keretében a promóciós időszak alatt (2015. december 31-ig) legalább 8 tranzakciónak kell teljesülnie. A jóváírást figyelembe véve mindjárt előnyösebb helyet foglal el ez a számlacsomag is a rangsorban.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy azoknál a bankszámláknál, amelyeket eddig nem érintettünk, mi a helyzet? Nos, ezeknél jobb híján az általános nagy igazságokra támaszkodhatunk, azaz…

 • az átutalásokat mindig netbankon, vagy mobilbankon bonyolítsuk, mert lényegesen olcsóbb, mint a telefonos, vagy a bankfióki megbízás
 • rendszeres átutalásainkat lehetőség szerint automatizáljuk, használjunk állandó átutalási, csoportos beszedési megbízásokat mert általában olcsóbbak, mint az eseti átutalások
 • ha nem muszáj, ne igényeljünk dombornyomott kártyát, mert általában drágábbak, mint elektronikus társaik
 • bankkártyánkkal készpénzfelvétel helyett inkább vásároljunk
 • ha készpénzre van szükségünk, igyekezzünk a jogszabályi díjmentes készpénzfelvételi lehetőség keretein belül maradni
 • ha ez nem sikerül, akkor se feledkezzünk meg arról, hogy saját bankunk ATM-je jellemzően olcsóbb, mint egy másik banké
 • ne vegyünk igénybe szükségtelen szolgáltatásokat (pl.: bankkártyához tartozó utasbiztosítást, ha nem utazunk külföldre a közeljövőben)

Azt pedig egy pillanatig se feledjük, hogy a banki szerződések nem egy életre szólnak. Bármennyire is ódzkodunk tőle, a legtöbbet jellemzően azzal tudunk spórolni, ha szükség esetén nem habozunk és hajlandóak vagyunk bankot váltani. Vizsgáljuk felül időnként (kb. évente) számlánk fenntartási költségét, és ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, akkor tegyünk ellene.

Tedd meg az első lépést, használd bankszámla kalkulátorunk, hogy megtaláld az ideális bankszámlát!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bank oszt pénzt az ügyfeleinek!

2018. 05. 17.

5-15 ezer forint közötti összeg ütheti a markát annak, aki a megfelelő időben, a megfelelő helyen nyit új bankszámlát. A talált pénznek azonban számos feltétele lehet. Nézd meg aktuális bankszámla...

A legolcsóbb bankszámlák egy helyen!

2018. 05. 09.

Tudod, hogy mennyi pénzt költesz havonta bankolásra? Nagyon fontos, hogy ezt a kérdést tisztázd, hiszen, ha a tapasztalatainkból indulunk ki, könnyen lehet, hogy több ezer forint is megspórolhatsz egy kedvezőbb...

A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!

2018. 04. 26.

Az alacsony kamatok következtében sokan döntenek úgy, hogy a bankszámlájukon hagyják a felhasználatlan pénzösszegeket, vagy éppen készpénzben tartják azt. Ennek nyilvánvalóan megvannak a biztonsági kockázatai, ráadásul nem feledkezhetünk meg a...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 9.

  Újraindítjuk az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című sorozatunkat. Az első adást ma este hallgathatják meg az Inforádión, 19.00 órai kezdettel. Ebben...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.