Betöltés

Nehéz helyzetben vagy, ha közös bankszámlát szeretnél!

szerző: Nagy Ildikó
2018-03-13

Több banknál is megszűnt már a közös tulajdonú bankszámlanyitás lehetősége, így ezeknél csak meghatalmazottat, rendelkezőt lehet jelölni, illetve társkártyát lehet kérni. De mi a különbség ezek között, és milyen előny, hátrány származhat a közösködésből?

Nézd meg aktuális bankszámla akciónkat, amivel a bank fizet neked az első évben!

Hogy kiderítsük, milyen feltételekkel lehet ma közös számlát nyitni, telefonálgatásba kezdtünk. Érdeklődésünk során azt tapasztaltuk, hogy bankon belül is nagy a bizonytalanság, ugyanis előfordult, hogy egy banktól 3 helyről 3 eltérő választ is kaptunk: lehet, nem lehet, bankszámlától függ.

Ezen kívül írott formában is viszonylag keveset találtunk a közös számlák sorsáról, úgyhogy a banki gyakorlat igen eltérő lehet. Egy biztos: a közös bankszámla főleg öröklés esetén járhat jelentős bonyodalommal – részletek lentebb –, így nem csoda, hogy egyes pénzintézetek teljesen felszámolták ennek lehetőségét. Nézzük az általánosnak mondható gyakorlatot!

A közös tulajdonú bankszámlák esetén mindkét számlatulajdonos (fő-, és társtulajdonos) ugyanolyan pozícióban van, ugyanolyan jogai vannak a számla felett elnevezésüktől függetlenül. Bizonyos esetekben önállóan dönthetnek, például a másik hozzájárulása nélkül utalhatnak, pénzt vehetnek fel (bármennyit), kérhetnek maguknak SMS, vagy egyéb kapcsolódó szolgáltatást.

Azonban egyes döntéseket csak közösen hozhatnak meg, például ha a számlához egy további rendelkező (harmadik) személyt szeretnének megjelölni, és számára bizonyos szoláltatásokat igényelni, de folyószámla hitelkeretet is csak együtt intézhetnek a számlához. Szintén csak együtt módosíthatják a szerződést, vagy a társtulajdonos személyét, már ha egyáltalán ilyet lehet az adott banknál.

Fő-, társtulajdonos, rendelkező, meghatalmazott, nem mindegy?

Nagyon nem. Hogy mit csinálhat a számlatulajdonos a bankszámláján, az nem függ másik személy engedélyétől, míg a rendelkező és meghatalmazott esetén igen. Ha nem lehet közös tulajdonú számlát nyitni, ugyan meg lehet oldani a számlán lévő pénz feletti rendelkezést egy állandó meghatalmazással, azonban ezt ugyanilyen lendülettel visszavonhatja a számlatulajdonos bármikor.

Közös tulajdonú számlák esetén ezzel ellentétben egyik fél sem döntheti el önállóan, hogy a másiktól megszabadul. Ha megromlik a viszony a két fél között, csak együtt dönthetnek a számla megszüntetéséről.

Ezen kívül egy meghatalmazott vagy rendelkező nem igényelhet a számlához önállóan semmit, mindent a tulajdonos hozzájárulásával kérhet. Ilyen pl. az előbb említett eset, ha SMS szolgáltatást szeretne kérni a számlamozgásokról.

Egyébként a megfelelő teljes körű meghatalmazással a meghatalmazott/rendelkező bármennyi pénzhez hozzáfér. Pénzt vehet fel a bankfiókban, utalhat, használhat netbank szolgáltatást, és kaphat bankkártyát is a számlatulajdonos hozzájárulásával.

Attól még, hogy társkártyád van, nem feltétlen vagy számlatulajdonos

Sokan mossák össze a társkártya és a számlatulajdonos fogalmakat, pedig elég nagy a különbség a kettő között. Társkártyát bárki kaphat a számlához a számlatulajdonos engedélyével. Azaz még az sem szükséges, hogy az a személy társtulajdonos, meghatalmazott, vagy rendelkező legyen az adott számlán.

Akinek társkártyája van, az a számlán lévő pénzt a bankkártyán érvényes limitek erejéig használhatja. Ezen kívül semmi mást nem csinálhat, tehát a társkártya nem jogosítja fel arra, hogy utaljon, hitelkeretet igényeljen, felvilágosítást kérjen a számláról a bankfiókban, vagy akár csak egy bankszámlakivonatot kapjon.

Halál esetén kié a pénz?

A közös számlák kálváriája az öröklés során teljesedik ki. Főszabály szerint a bankszámla öröklés alá esik. Amint a bank megtudja, hogy a számlatulajdonos elhunyt, a számlát zárolja, és a jogerős hagyatékátadó végzés meghozataláig nem mozdíthatók a rajta lévő pénzek. A végzésből kiderül, ki az örökös, és a banknál ez a személy tud rendelkezni a számlaegyenleg sorsáról.

A bankszámlákhoz azonban megjelölhető haláleseti kedvezményezett. Ezzel kikerülhető a hagyatéki eljárás, ugyanis nem esik öröklés alá az a számla, amelyiken van haláleseti kedvezményezett. Így amikor megtörténik a tragédia, a számlához automatikusan hozzáfér az előzetesen megnevezett személy.

Közös számláknál azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. Ráadásul mivel a jogi szabályozás is változott az elmúlt években, többféle gyakorlat is létezik attól függően, mikor nyílt a számla. Előfordulhat, hogy nincs kedvezményezett, és ha a két számlatulajdonos közül az egyik meghal, a számlaegyenleg 50%-át zárolják, ez esik öröklés alá.

Lehetséges, hogy közös számlához van haláleseti rendelkezés, de az is lehet, hogy egyáltalán nem lehet megadni ilyet, hanem halál esetén automatikusan a másik fél rendelkezik a teljes egyenleg felett.

Tovább bonyolítja a helyzetet, ha a számlához lekötött betét, vagy értékpapírszámla tartozik, amelyen részvények, befektetési jegyek, egyéb értékpapírok vannak. Az értékpapírszámlához például egyáltalán nem adható haláleseti rendelkezés, ez csak örökléssel szerezhető meg.

Mint látható, a közös számla jelentősen meg tudja nehezíteni mind a számlatulajdonos, mind az örökös, mind a bank dolgát. Ezért is van az, hogy egyes pénzintézetek a tisztább helyzetek érdekében nem kezelnek már közös számlákat.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék:

18 Hozzászólás

 1. Motyovszki Jánosné

  Szertném kérdezni mi a helyzet a folyószámla hitel esetében halál esetén?Esetleg aki egyedül marad nem tudja egy fizetésböl rendezni Tisztelettelmotyovszkiné

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Motyovszki Jánosné,
   A közös tulajdonú számlához kapcsolt hitelkeret úgy viselkedik, mintha egy hitelt adós és adóstársként vennének fel. Adós és adóstárs esetén egyetemlegesen felelnek a visszafizetésért, ami azt jelenti, hogy ha nem fizet az egyik, akkor a másiknak egyedül is helyt kell állnia. Sajnos az egyik fél halála esetén egy lakáshitel esetén sem feleződik le a tartozás, kivéve ha az elhunyt adós kifejezetten ilyen biztosítással rendelkezett.

 2. kiser lászló

  Zavaros és átláthatatlan az egész. Ha nekem van egy például ingatlan befektetési alapok nevű számlám, a feleségem meghatalmazott, én miért nem rendelkezhetem úgy , hogy halálom esetén
  a törvényes feleségem legyen a számlán szereplő összeg tulajdonosa, és ez ne legyen hagyaték
  tárgya?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves László,
   Volt már tervben, hogy úgy módosítják a szabályozást, hogy az értékpapír számlákhoz is lehessen haláleseti kedvezményezettet jelölni, de ez végül nem valósult meg. A miértre sajnos nem tudjuk megadni a választ.

 3. Fülöp József

  Én inkább felvilágosítást szeretnék kérni:Egy nagybácsival kötöttünk a nejemmel együtt gondozási-öröklési szerződést (6 éve). Lakossági folyószámlája van az OTP-nél, melyre érkezik a nyugdíja, és erről fizeti minden számláját. Engem mint meghatalmazottat megnevezett a banknál, és intézem a pénzügyeit, Utalások pénz kivét. Ezenkívül megnevezett a banknál hogy elhalálozása esetén rendelkezem a számlán levő összeggel. Az ügyvéd azt mondta hogy mivel a banknál már van ilyen rendelkezés, a szerződésbe nem kell beleirni. Kérdésem az lenne hogy ezen a számlán lévő lekötött betétre is vonatkozik a halála utáni rendelkezés, vagy arra még külön kell rendelkezni. Ennyi lenne a kérdésem, és ha lehetséges kérném a fenti e-mail cimemre a választ. Köszönettel: Fülöp József.

 4. Fülöp József

  Bankkal kapcsolatos kérdésem lenne: Van egy rokon bácsink akivel tartási-öröklési szerződést kötöttünk 6 éve. Az OTP- nél vezetett Tempó lakossági folyószámlája van. Nyolc éve meghatalmazott , és elhalálozás esetén pedig rendelkezési jogom van bevezetve erre a számlaszámra. Kérdésem az lenne hogy a rendelkezési jog vonatkozik-e elhalálozás esetén is az ezen a számlán vezetett lekötött betétre is? Az ügyvéd a szerződés kötéskor az mondta hogy a banknál meg van az említett rendelkezési jog a számlán, külön nem kell az öröklési szerződésben rendelkezni. Szeretném tudni van még ezzel kapcsolatban teendőnk? Tisztelettel:Fülöp József.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Fülöp József!

   A haláleseti rendelkezést pont arra jó, hogy nem kell nyilatkozni arról a vagyonról, hanem az ott megjelölt személy jut hozzá a pénzhez. Rendelkezést adhat meg számlára, illetve lekötött betétre is. Kérem kérdezze meg a bankjától, hogy a lekötött betétre tettek-e halálesti meghatalmazást. Amennyiben pozitív választ kap, további teendője nincs.

 5. Fülöp József

  Elnézést kérek hogy kétszer írtam le a kérdésem. de az első levél után azt írta ki a gép hogy hiba történt az elküldésben, így rövidítve újra elküldtem. Tiszteletem:Fülöp József.
  sefs

 6. Mátyus Máté

  Üdvözlöm!
  Érdeklődnék, hogy melyik bankoknál van még lehetőség közös számlát nyitni, és mik a konstrukciók?

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Máté!

   Ahogy a fenti cikkben is hivatkoztunk rá, a bankoktól mi sem kaptunk egyértelmű választ a kérdésre. Azt mondanánk, hogy ma már nem jellemző a közös számla konstrukció a bankok kínálatában. És érdemes is átgondolni, hogy mennyivel előnyösebb ez az Önök számára (a cikkben felvázolt problémák miatt), mintha külön számlájuk lenne.

 7. Bóta Krisztián

  Üdvözlöm!
  A feleségemmel közös bankszámlánk van, amiből szeretnék kilépni. Jelenleg külön élünk, és a számla folyószámlahitellel van terhelve. Alapvetően ő nyitotta számlát, én később léptem be társként. Folyószámla hitel már korábban is ki volt merítve amit három évvel ezelőtt rendeztünk. Addig volt rálátásom is a számlára. Megbíztam a páromban, csak egy idő után feltűnt hogy nem kapunk bankszámlakivonatot, ráadásul úgy informált hogy csak ő rendelkezhet a számla felett mivel ő a számlatulajdonos.Gyanakodni kezdtem hogy valami nincs renben, mikor kérdeztem hogy állunk anyagilag azt monda minden rendben. Ő kezelte a kasszát. Végül úgy döntöttem nyitok egy saját számlát, és az utalásokat oda kérem. Ezután szétköltöztünk. Nemrég egy hiteligénylés kapcsán kiderült hogy a közös számlánkon terhelés van, amiben én is érintett vagyok mint adóstárs. A különélés kapcsán készült egy nyilatkozat, melyben leírtam hogy attól a naptól kezdve mikor korábban rendeztük a folyószámlahitelt, nem kaptam hiteles tájékoztatást az anyagi helyzetünkről, és nem hagytam jóvá semmilyen hitelfelvételt, mint házastárs, vagy mint adóstárs. Ő ezt elismerte, és két tanúval aláírta. A kérdésem az lenne hogy a nyilatkozatot, egy kérelemhez csatolva melyben kérem hogy töröljenek számláról, és a khr rendszerből, a bank elfogadja-e. Vagy milyen módon léphetek ki erről a terhelt számláról, amiről úgy tudtam nincs terhelve. Válaszát előre is köszönöm!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Krisztián!
   A leírtak alapján azt gondoljuk, hogy bár feltöltötték a folyószámla hitelkeretet, de nem szüntették azt meg. Ilyen esetben a hitelkeret továbbra is bármikor kihasználható a későbbiek folyamán, amíg a feltételek fennállnak (általában rendszeres jóváírásnak kell a számlára érkeznie). Ha ez így történt, akkor nincs szó újabb hitelfelvételről, csak a korábbi keretet használta tovább. Az aláírt nyilatkozat nem elegendő. Ahhoz, hogy a számláról letöröljék, közösen kell befáradniuk a bankba. A KHR-ből ettől függetlenül nem fogják letörölni, csak ha visszafizetik a tartozást, és eltelik 1 év (passzív státusz).

 8. Csilla Molnàr

  Tiszteletem!Egy olyan kèrdèsem lenne hogy a pàrom gazdag nagybàcsija megjelőlt engem a szàmlàjàn teljes körű rendelkezőnek ès elhalàlozàsi kedvezmènyezettnek mondvàn kànban èl ès nincs szüksège erre az összegre ami ittvan magyarorszàgon 12 millio forint volt a szàmlàn amit ő kiveszegetett mindeközben ami tènylegesen az enyèm lett 9milliò amiből ingatlant vettem az ùr ősszeveszett aposommal ès polgàri pert inditott ellenünk visszaakarja a pènzt követelni a kèrdès ilyen esetben visszatudja ?

  1. Sándorfi Balázs

   Ez egy 100%-ban jogi kérdés, amire sajnos nem tudunk válaszolni

 9. Mesterházy László

  Tisztelt Hölgyem/Uram,

  Szeretném megkérdezni, hogy a folyószámlatulajdonos-egyedüli tulajdonos- halála esetén a folyószámlán felhasznált hitelkerettel mi a teendő.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves László,
   A folyószámlahitelből származó adósság is az öröklés tárgyát képezi.

 10. Joó Béláné

  Üdvözlöm: Az lenne a kérésem Lányom nagykorú de tanul .Árvaellátást kap. Az én számlámra érkezik a pénze. Nekem letiltásom van. Az övéből is fogják? Ha a saját névére érkezik?

  1. Singer Zoltán

   Kedves Joó Béláné! Legyen szíves jelezze azoknak, akiknél letiltása van!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.