Nehogy csalás áldozatává válj – OTP Bankos ügyfelek figyelem!

 • 2014.01.31.
 • szerző: bankmonitor

Az interneten terjedő adathalász levélben ismeretlenek az OTP Bankra hivatkozva próbálnak meg személyes és bankkártya adatokat kicsalni – tájékoztatja ügyfeleit weboldalán a bank. Persze nem csak az OTP Bank ügyfelei lehetnek veszélyben. Az ilyen fajta csalás mindenkit érinthet!

Miről is van szó – Mi az az adathalászat (phising)?

Személyes adatainkat, azonosítónkat, jelszavunkat, bankkártyánk számát stb. internetes csalók úgy próbálják megszerezni, hogy egy jól ismert cég hivatalos oldalának adják ki magukat. Nem kell túlgondolnunk, az oldalt nemes egyszerűséggel lemásolják, ami a gyanútlan felhasználónak igen nagy valószínűséggel nem is fog feltűnni. Általában egy mailben kérnek fel (különböző apropókra hivatkozva), hogy a levélben található linkre kattintva adjuk meg a kért adatokat. A továbbiak elképzeléséhez már nincs szükség nagy fantáziára… Senki sem szeretne rádöbbeni, hogy üres a bankszámlája.

Természetesen az OTP Bank nevében keringő levél hamis, ezért a mailben található hivatkozásra még véletlenül se kattintsunk, de ha megtettük eszünkben ne jusson adatainkat megadni! 

Soha sem szabad róla megfeledkezni, hogy egyetlen bank sem kér és nem is fog mailben személyes adatokat, azonosítókat, jelszavakat, stb. kérni! Ha ilyen típusú megkeresést kapunk, tájékoztassuk azonnal számlavezető bankunk, hogy megtehesse a szükséges intézkedéseket, ezt követően pedig azonnal töröljük a levelet! Ha pedig olyan óvatlanok voltunk, hogy mégis megadtuk a kért adatokat, amint lehet, vegyük fel a bankunkkal a kapcsolatot.

Nézzük, hogy egyébként mire kell figyelni!

 • A bank soha nem kér semmilyen személyes adatot mailben: ha ilyennel találkozunk, biztosak lehetünk benne, hogy adathalászattal van dolgunk.
 • Soha ne kattintsunk a mailben található link(ek)re: mindig saját magunk írjuk be a böngészőbe a bank webcímét! A link sokszor nem a bankunk honlapjára visz, hanem egy arra kísértetiesen hasonló adathalász honlapra.
 • Figyeljünk a bankunk honlapjának címére: főleg, ha kacifántos a bankunk neve. Előfordulhat, hogy ha elütjük a bankunk nevét, máris egy adathalász oldalon találjuk magunkat.
 • Mindig új ablakba nyissuk meg a netbankunk: sok olyan ideiglenesen tárolt adat van, amit az internetes csaló ki tud nyerni a böngészőből. Egészen addig ameddig a böngészőt be nem zárjuk.
 • Figyeljünk arra, hogy biztonságos módba vált-e a böngészőnk: a böngésző a http:// helyett a https://-re változzon. Ez jelenti ugyanis a titkosított böngészést.
 • Mindig jelentkezzünk ki a netbankból: mert bárki folytathatja a garázdálkodást a bankszámlánk felett.

A fentieket szem előtt tartva és kellő körültekintés mellett minimálisra csökkenthetjük annak kockázatát, hogy adathalászat áldozatává váljunk. Ha pedig óvatlanok, figyelmetlenek voltunk, akkor egy percet se habozzunk, azonnal értesítsük a bankunk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.