loading

Nem akarsz bankot váltani? Számlacsomagot még mindig cserélhetsz!

Rendszeresen hallani azt, hogy érdemes meghatározott időközönként átnézni a bankok bankszámla ajánlatait: számlánk lecserélésével, egy bankváltással ugyanis évente akár több tízezer forintot is nyerhetünk. Sokakban a legnagyobb ellenérzést a bankváltás jelentené, megszokták a jelenlegi szolgáltatásokat, nem szeretnék a számlaszám módosítást lejelenteni sehová. Erre azonban nincs is minden esetben szükség, bankváltás nélkül is lehet rengeteget spórolni, a Bankmonitor szakértői bemutatják mit is kellene ehhez tennünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

A bankszámla már a mindennapi életünk részét képezi: oda érkezik a fizetésünk, onnan intézzük vásárlásaink, fizetjük a közüzemi számláink. Mégsem figyelünk eléggé oda arra, hogy mennyit is fizetünk havonta a szolgáltatásért. Bizony több tízezer, esetenként akár százezer forintot spórolhatnánk évente, ha a számunkra legolcsóbb szolgáltatást választanánk.

Az egyik legnagyobb ellenérv a bankváltással kapcsolatban a rengeteg macera, ami ezzel járna. Mivel változik a számlaszámunk, ezért a módosítást be kellene jelenteni a munkahelyünkön, emellett az összes szolgáltatást újra kellene indítanunk az új bankban: csoportos beszedési megbízások, állandó átutalások megadása, netbank igénylése…

Akár 100 ezer forintot spórolhatunk bankváltás nélkül is

Akár bankváltás nélkül is megtakaríthatunk éves szinten 100 ezer forintot is, ezáltal nem kell semmit külön intéznünk. Megnézhetjük ugyanis kifejezetten azt is, hogy a saját számlavezető bankunknál milyen egyéb számlacsomagok vannak és azoknak milyenek a díjai.

Éves számlaköltségek alakulása bankonként

Vegyünk példaként egy érdeklődőt, akinek havi 250 ezer forint jóváírás érkezik a számlájára, havonta kétszer összesen 100 ezer forint értékben készpénzt vesz fel automatából – a díjmentes készpénzfelvételi lehetőséget erre a számlára kérte -, havonta kétszer összesen 20 ezer forint értékben utal netbankon keresztül, havonta kétszer összesen 15 ezer forint összegben vonnak tőle pénzt csoportos beszedési megbízás keretében, ezen kívül még bankkártyával vásárol.

A Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával megnéztük, hogy a példában szereplő számlatulajdonosnak egy adott banknál mennyit kellene fizetnie évente a számlájára. Jól látható, hogy szinten minden pénzintézetnél jelentősek a díjkülönbségek az egyes számlák között, akár 10 ezer forintot is spórolhat az ügyfél. Akad azonban olyan szolgáltató is, ahol több mint 100 ezer forint a különbség a legolcsóbb és legdrágább csomag éves díja között.

Márpedig a legtöbb esetben egy adott pénzintézet egyik bankszámlájából a másikba át tudunk lépni egy egyszerű csomagváltással. Ezzel nem változna meg a számlaszámunk, éppen ezért a bankváltáshoz kapcsolódó plusz ügyintézést sem kellene elvégeznünk, maradhatnánk a megismert szolgáltatónál. Ezért a lehetőségért a legtöbb banknál fizetni kell, a bankváltás egyszeri díja jellemzően 3-5 ezer forint körül alakul. Előfordulhatnak azonban díjmentes esetek is: több pénzintézet ingyen biztosítja a csomagváltás amennyiben magasabb alapdíjú számlába lépünk át.

Van néhány számlacsomag – ezek jellemzően bizonyos konkrét célhoz nyithatók – melyek esetében a csomagváltást nem engedi a bank. Illetve érdemes alaposan átgondolni a váltást, különösen akkor, ha a bank már nem forgalmazza a jelenlegi számlacsomagunk, ekkor ugyanis utólag visszaállítani a régi állapotot már nem lehet.

A Bankváltáson is érdemes elgondolkodni 10-20 ezer forint előnyért

Nem szabad azonban teljesen elvetni a bankváltás gondolatát, a CIB ECO számla választásával – melyet ilyen kedvezményekkel kizárólag a Bankmonitoron keresztül igényelhetnek új ügyfelek – 2 évig akár teljesen díjmentes lehet a számlánk. Ez akár évi 13 ezer forint előnyt jelenthet még akkor is, ha egy másik bank legolcsóbb csomagjával rendelkezünk jelenleg.

Az egyszerűsített bankváltási folyamat használatával pedig elég egyetlen nyomtatványt kitöltenünk – az új pénzintézetnél – és szinte minden szolgáltatás átkerül az új bankhoz. Átutalásra kerül a régi bankszámlán egyenlege záráskor, emellett a csoportos beszedési megbízásokat is elindítja az új pénzintézet felvéve a kapcsolatot a közüzemi szolgáltatókkal. Vagyis a bankváltás az esetek nagy többségében nem is annyira bonyolult és nehézkes folyamat.

Mindenképpen érdemes a Bankmonitor Bankszámla Kalkulátorával megnézned, hogy melyik számlacsomag lenne számodra a legolcsóbb. Ez akkor is megéri, ha bankot váltanál, de akkor is sokat nyerhetsz vele, ha nem szeretnéd a jelenlegi pénzintézetet elhagyni.

Kapcsolódó tartalmak
8 tipp, ha eleged van a drága bankszámlákból

Sok magyar nem törődik a bankszámlájával, sem annak költségeivel egészen addig, amíg nem szembesül azzal, hogy évente akár 50-100 ezer forintot is elkölthet arra, hogy használja a saját, nehezen megkeresett...

Blogajánló
  • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

    A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

  • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

    Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

  • Haszon.hu Itt nyitja meg a negyedik hazai átvételi pontját az IKEA

    Győr, Veszprém és Hajdúdorog után már Szegeden is kézhez vehetik az interneten megrendelt termékeiket az IKEA vásárlói, miután a vállalat újabb átvételi pontot nyit a Csongrád megyei településen. Az érdeklődők április 14-től tudják erre az átvételi pontra kérni rendelésük kézbesítését, az első termékek pedig április 20-tól lesznek átvehetők. Az IKEA célja, hogy termékeik az ország déli régiójában is minél több...