Nem árt vigyázni, ha nem akarod csúnyán megégetni magad!

Nem árt vigyázni, ha nem akarod csúnyán megégetni magad!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-05 Frissítve: 2021-08-06
 

Az abszolút hozamú alapok néhány éve már belopták magukat az emberek szívébe, hiszen olyan lehetőséget nyújtottak, amivel még szemmel látható hozamokat lehetett elérni. Ugyan a részvénypiacokban is lehet még fantázia a jövőben, a kötvényalapokból már inkább hátrálni kell. Ugyanis a szinte már az ajtónkon kopogtató hozamemelkedés, nagy veszteségeket okozhat a kötvényalapok tulajdonosainak. Az Alapblogon a Móricz Dániel a Concorde Alapkezelő befektetési igazgatója beszélt az abszolút hozamú alapokról.

Az abszolút hozamú alapok fő ismérve, hogy mindösszesen arra törekednek, hogy a kockázatmentes befektetések fölött hozzanak, amihez széles befektetési paletta áll rendelkezésükre. Gyakorlatilag abba teheti a portfólió menedzser az alap pénzét, amiben éppen fantáziát lát.

Persze abban már nagy különbségek vannak, hogy ezt hogyan próbálják elérni: vannak, melyek a kevésbé rizikós befektetések irányából közelítenek, ugyanakkor előfordulnak nagyobb kockázatot bevállalók is. Mindenesetre hazánkban elsősorban a kisebb kockázatot bevállaló abszolút alapok terjedtek el leginkább, ami leginkább a befektetői igényeknek köszönhető. Azonban még így is izmos teljesítményekkel örvendeztettek meg minket a múltban, amiben nem kis köze volt a kedvező piaci széljárásnak is, amit kiaknáztak az alapkezelők.

Ráadásul az abszolút hozamú alapok még egy bizonytalanabb környezetben is jobban megállták a helyüket, mint a kötvény- vagy részvényalapok, mivel az abszolút hozamú alapok portfólió menedzserei jobban tudják váltogatni befektetéseik körét, ami rugalmasságot ad a kezükbe. A Concorde Alapkezelő befektetési igazgatója azt is kiemelte, hogy például a közelgő hozamemelkedésre is jobban fel tudnak készülni, ami egy kötvényalap esetében óriási veszteséget okozhat a befektetőknek. Persze mindemellett némileg drágábbak is a többi alapfajtától, hiszen a forgalmazói és alapkezelési költségen felül, még sikerdíjat is felszámítanak, cserébe viszont kiemelkedő teljesítményt is kaphatunk. Az Alapblog „Igazi őrület van most a kötvénypiacon, öngyilkosság ide fektetni” című írásában bővebben is olvashatunk a témáról.

Hirdetés
Hirdetés