Nem biztos, hogy a nyugdíjas számla a nyerő – Így spórolj a bankköltségeken nyugdíjasként!

Nem biztos, hogy a nyugdíjas számla a nyerő – Így spórolj a bankköltségeken nyugdíjasként!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-02-27
 

Nyugdíjasként a legtöbb esetben lényegesen kedvezőbben jár az a banki ügyfél, aki a nyugdíjas számlacsomagok helyett egy normál bankszámla mellett dönt. Szélsőséges esetben akár havi 1600-1700 forint maradhat a pénztárcában egy jó bankszámlaválasztással! Gyakorlati jó tanácsok az ideális számla kiválasztásához és a költségek minimalizálásához.

Ahhoz kétség nem férhet, hogy egy bankszámla könnyebbé teszi a nyugdíjas éveket. Nem kell otthon várnunk a postást a nyugdíj kézbesítéséhez, hiszen közvetlenül a bankszámlánkon landol az összeg. Nem kell kígyózó sorokat türelmesen végigvárnunk, hiszen a számláinkat néhány kattintással akár otthonról befizethetjük. Nem okoz problémát, ha éppen nincs nálunk elegendő készpénz, hiszen a bankkártyánk segítségével a legtöbb helyen fizethetünk. Számos kényelmi szolgáltatást vehetünk igénybe, ami jelentősen egyszerűsíti az életet, de körültekintően kell eljárnunk ahhoz, hogy a bankolás ne okozzon kellemetlen élményeket!

Az elmúlt egy év alatt jelentősen megcsappant a korábban nagy népszerűségnek örvendő nyugdíjas számlacsomagok száma. Tizenöt pénzintézet közül mára mindössze hat kínál ilyen típusú számlát ügyfeleinek. Ezeket a számlacsomagokat a bankok azoknak a nyugdíjasoknak ajánlják, akik csupán nyugdíjuk fogadására, esetleg néhány eseti utalásra, pénzfelvételre, bankkártyás fizetésre szeretnék használni bankszámlájukat, azaz viszonylag csekély forgalmat bonyolítanak. Ez persze rendkívül jól tetten érhető az egyes számlacsomagok díjaiban.

Nyilván senki sem szereti a pénzét az ablakon kidobni, ezért az első és legfontosabb kérdés, ami mindenkiben felmerül:

Mégis ez mennyibe kerül?

Kíváncsiak voltunk, hogy különböző számlahasználati szokások mellett mennyire versenyképesek a nyugdíjas számlák a normál bankszámlákkal szemben. Az eredmények az esetek túlnyomó többségében kiábrándítóak. A kifejezetten nyugdíjasoknak kínált számlacsomagok igencsak a mezőny végén kullognak mivel lényegesen drágábbak.

abra_140227

Már az átlagok is igen beszédesek. Ha a nyugdíjas számlák és a 10 legjobb normál számla havi díjának átlagát vizsgáljuk, akkor egy kisnyugdíjas ügyfél esetén 1,5-szer, míg nagyobb nyugdíjjal rendelkező ügyfél esetén 2,5-szer drágább egy nyugdíjas számla fenntartása. De az átlagokon túllépve nézzük, hogy fordulhat elő, hogy ezek többszörösét kelljen valakinek megfizetnie!

kisny_140227A
MagNet Bank ajánlatát leszámítva a nyugdíjas számlák nem valami vonzóak a fenti szokások mellett. A MagNet Bankon kívül mindössze az
Erste Bank, valamint az
FHB Bank nyugdíjas számlacsomagjai kerültek be a legjobb tízbe. Az pedig végképp kiábrándító, hogy Sopron Bank, valamint a K&H Bank ajánlata a 30. és a 36. helyen találhatóak. Szemfülesebbek kedvéért a hatodik szereplő meg sem jelenik ebben a körben, ugyanis az MKB Bank esetében nem teljesülnek a bankszámla igénybevételéhez szükséges feltételek.

nagyny_140227Még kiábrándítóbb a helyzet a magasabb nyugdíjjal rendelkező ügyfelek esetében,
tisztelet a kivételnek. Itt a MagNet Bankot leszámítva a legjobb tízben már egyáltalán nem találkozunk nyugdíjas bankszámlával. Persze, nincs is ebben semmi meglepő és nem kell messzemenő következtetéseket levonnunk, egyszerűen ezek a számlacsomagok nem ilyen számlahasználatra valók!

Egy bankszámla jelentősen könnyebbé teszi a nyugdíjas éveket, de mindenképpen
körültekintően kell eljárnunk a megfelelő kiválasztásakor.

  • A számlára érkező nyugdíj, vagy egyéb jóváírás összege, gyakorisága erősen behatárolja a szóba jöhető számlák körét, így ez nem elhanyagolható tényező.
  • Gondoljuk át, mire fogjuk a számlát használni, így könnyen ki tudjuk szűrni, hogy milyen szolgáltatásokra nem lesz szükségünk.
  • Mérlegeljük, hogy vásárolunk, vagy inkább készpénzt veszünk fel bankkártyánkkal,
  • döntsük el, hogy esetileg utalgatunk, vagy számláink kiegyenlítésére automatikus megbízásokat adunk.

Ilyen és ehhez hasonló részleteket kell tisztáznunk ahhoz, hogy a legjobbat válasszuk azon számlák közül, amelyek szóba jöhetnek. 

Persze az ideális számlacsomagnál is jelentkeznek költségek, néhány hasznos tipp, hogy faragjunk ezeken: 

  • Ne ragaszkodjunk a postai értesítőhöz (kivonat), mert általában díja van, az internetbankon pedig bármikor díjmentesen ellenőrizhetjük a számlán történt mozgásokat!
  • Utalásainkat internetbankon, vagy mobilbankon bonyolítsuk, mert lényegesen olcsóbb, mint a telefonos, vagy ne adj isten a bankfiókban adott megbízás!
  • Amelyik megbízást lehet, automatizáljuk! Adjunk állandó átutalási, csoportos beszedési megbízásokat közüzemi számláink teljesítésére, mert amellett, hogy általában olcsóbbak, mint az eseti utalások még kényelmesebbek is.
  • Kártyánkkal inkább vásároljunk, és csínján bánjunk a készpénzfelvételekkel. Óvatosan, mert a díjmentes készpénzfelvételek száma véges!
  • Ha elkerülhetetlen, akkor ne feledjük, hogy saját bankunk ATM-je jellemzően olcsóbb, mint az idegen!
  • Ha nem muszáj, ne igényeljünk dombornyomott kártyát, mert általában drágább, mint elektronikus társai.
  • Ne igényeljünk olyan szolgáltatást, amire nincs is szükségünk (pl.: utasbiztosítást a kártyához, ha nem tervezünk külföldi utazást a közeljövőben)! 
  • Ha valamit vállalunk, azt feltétlenül teljesítsük! Tehát, ha egy olyan bankszámlát választottunk, ami feltétel(ek)hez köti a kedvezményeket, akkor figyeljünk oda, hogy ezek maradéktalanul teljesüljenek, ellenkező esetben sokkal többe fog kerülni a  bankolás, mint azt korábban gondoltuk.
  • Ésszerű keretek között alkalmazkodjunk a számlához nyújtott kedvezményekhez! Például, ha havonta kétszer utalhatunk díjmentesen az internetbank, vagy mobilbank segítségével, akkor a keret kimerítését követően a többi utalást lehetőség szerint a következő hónapra ütemezzük.
  • Amit pedig sose felejtsünk el, a banki szerződések nem egy életre köttetnek! Időnként (évente, akár félévente) vizsgáljuk felül bankköltségeinket, és ha nem vagyunk elégedettek, ne habozzunk számlacsomagot, vagy akár bankot váltani.

A fentieket szem előtt tartva biztos, hogy nem kell majd bosszankodni a felesleges költségek miatt. Az ideális számlacsomag felkutatásához pedig ajánljuk kalkulátorunkat!





Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés