loading

Nem csak a bankfióknak kell nyitva lennie ahhoz, hogy lakáshitelt kapj!

Március 8-22 között a legtöbb szolgáltatást nem lehet igénybe venni, ugyanakkor a bankok nyitva tarthatnak. Ez jó hír mindazok számára, akiknek az elkövetkező két hétben kell valamit sürgősen elintézni. Számos olyan szolgáltatás van azonban, aminek sorsáról még nem tudunk semmit, de nagyon fontos a pénzügyek – különösen a lakáshitelek – szempontjából. FRISSÍTÉS: eddigi információink alapján a közjegyzői, az ügyvédi és az értékbecslői tevékenység is zavartalanul fog folytatódni a jövő héten.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Gulyás Gergely 2021. március 4-ei bejelentése alapján a legtöbb üzlet és szolgáltatás nem lesz elérhető két hétig. A boltok zárva tartanak március 8. és március 22. között, kivéve az élelmiszerboltok, benzinkutak, drogériák patikák. (Ezt a listát kibővítették a dohányboltokkal és a bankfiókokkal, továbbá március 8-n nyitva lehetnek még a virágüzletek.) Valamennyi szolgáltatás szünetel ezen időszakban, ez alól a magánegészségügy képez kivételt.

Ezek alapján a pénzügyeiddel kapcsolatos személyes jelenlétet igénylő dolgokat is – például személyi kölcsön, lakáshitel igénylése – el tudod intézni, hiszen a bankfiókok nyitva vannak. Azonban számos szolgáltatás kapcsolódik – legalábbis részben – a banki termékekhez, ügyintézéshez. Ezek sorsa nagy mértékben befolyásolhatja azt, hogy ténylegesen mit fogsz tudni elintézni jövő héttől a bankokban.

Lehet adásvételi szerződést kötni?

Ha lakásvásárlás előtt állsz és már megtaláltad álmaid otthonát, akkor a következő lépés az adásvételi szerződés megkötése. Ehhez egy ügyvédre is szükség lenne, aki előtt a szerződést aláírnátok az eladóval. Az ügyvédi tevékenység azonban eddigi ismereteink szerint nem szerepel a jövő héttől elérhető szolgáltatások között, emiatt elképzelhető, hogy március 22-ig nem lehet majd adásvételi szerződést kötni.

Frissítés: az ügyvédi tevékenységet tovább lehet folytatni a megjelent rendelet alapján, vagyis adásvételi szerződések megkötésére is sor kerülhet, akár az ügyvéd irodájában is.

Ki állapíthatja meg azt, hogy mennyit ér egy ingatlan?

Lenne lehetőség a statisztikai alapú értékbecslésre is bizonyos esetekben, ettől függetlenül a pénzintézetek jelenleg elvárják, hogy a fedezeti ingatlanról ténylegesen készüljön egy értékbecslés. Az értékbecslői tevékenység szervesen kapcsolódik a banki jelzáloghitelezéshez, ettől függetlenül az ingatlanszakértők a pénzintézetektől független, önálló tevékenységi körrel rendelkező vállalkozók, vállalkozások.

Márpedig ez a szolgáltatás sem lett említve egyenlőre azok között, melyeket a következő két hétben igénybe lehetne venni.

Frissítés: a megjelent rendelet alapján a személyes megjelenést igénylő szolgáltatások céljára szolgáló helységet – bizonyos kivételektől eltekintve – szükséges bezárni. Az értékbecslés viszont gyakorlatilag a fedezeti ingatlanban történik meg.

Közjegyzői okirat nélkül nem folyósítanak a bankok lakáshitelt

A lakáshitelek esetében a bankok elvárják, hogy az aláírt hitelszerződésről tartozáselismerő okirat készüljünk. Ez gyakorlatilag az adós, adósok közjegyző előtt tett nyilatkozata a hitellel kapcsolatban.

Jelenleg arról sincs hír, hogy a közjegyzői szolgáltatás elérhető lesz-e az elkövetkező két hétben: ha nem lesz elérhető ez a szolgáltatás sem, akkor a pénzintézetek jelenlegi gyakorlata alapján a  kölcsönösszeg folyósítására nem kerülhet sor.

Frissítés: A rendelet a közjegyzőket nem említi, ugyanakkor a Magyar Országos Közjegyzői Kamara oldalán megjelent hír alapján a közjegyzői szolgáltatás március 8. és március 22. között is elérhető, az irodák nyitva tartanak. Az ügymenet esetleges változásáról a részletszabályok megjelenését követően adnak tájékoztatást. 

Minden a kormányrendeletből fog kiderülni

Természetesen a Magyar Közlönyben megjelenő rendeletből – várhatóan a mai napon fogják közzétenni – derül ki véglegesen az, hogy melyik üzletek lehetnek nyitva, milyen szolgáltatásokat lehet igénybe venni az elkövetkező két hétben. Könnyen elképzelhető, hogy a korábban említett valamennyi szolgáltatást el lehet érni március 22-ig.

Az alábbi TEÁOR kódokra érdemes majd figyelni a rendelettel kapcsolatban:

 • 6910 – Jogi tevékenység (ide tartozik az ügyvédi szolgáltatás és a közjegyzői munkakör is)
 • 6831 – Ingatlanügynöki tevékenység (ide tartozik az ingatlan értékbecslés)

A banki hitelezési gyakorlat is változhat

Természetesen az átmeneti időszakban a banki gyakorlatot is hozzá lehet igazítani a megváltozott helyzethez. Elképzelhető, hogy előszerződéssel is be lehet majd nyújtani hiteligénylést, a végleges adásvételi szerződést pedig a bírálati folyamat során fogja elvárni a pénzintézet. (Erre volt példa a járvány korábbi időszakában is.)

Az MNB korábban arra is adott lehetőséget, hogy az ingatlanok tényleges értékbecslése csak bírálatot követően, utólag  készüljön el. Vagyis magát a bírálati folyamatot elviekben nem kellett, hogy megakassza az értékbecslés hiánya.

Akár a tartozáselismerő okirat bekérésének időpontját is elhalaszthatják a bankok, például a hitelösszeg folyósítását követő időpontra. Így a már aláírt hitelszerződések folyósításának nem lenne akadálya a dokumentum hiánya.

Természetesen még nagyon sok minden bizonytalan, azt sem lehet tudni jelenleg, hogy pontosan mely szolgáltatások lesznek érintettek. )Ez fogja majd befolyásolni azt is, hogy az egyes bankok min változtatnak a folyamataikon.) A következő lépés az, hogy a pontos részletszabályok megjelenjenek a Magyar Közlönyben.

A részletszabályok megjelenésekor cikkünket frissíteni fogjuk!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Párhuzamos tranzitállapotok

  “Számomra az írásra a legjobb helyek a repülők, vonatok és repterek. Nem a hotelszobák, hanem a hotelek előterei. Igazán feldob, amikor a repülőmre várok, és...

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Minden egy helyen a csok és a lakásfelújítási támogatás  változásairól

  Mind a két rendszerben vannak fontos változások. Mutatjuk a részleteket a Bank360.hu cikke alapján. Több ponton változnak a lakásfelújítási támogatással kapcsolatos szabályok, egyrészt bővül az elszámolható felújítási munkálatok köre a szellőztető rendszer beépítésével, illetve a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésével. Másrészt nem esnek el a lehetőségtől a szolgálati lakásban élők, a változás a már folyamatban lévő igénylésekre is érvényes. További könnyítés...