Betöltés

Nem ereszt a mobilszolgáltatóm! Mit tegyek?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-04-24

Mobilkészülék ingyen! Kedvezményes havidíj! Alacsony percdíjak! Ismerős mondatok, amelyek időről időre visszaköszönnek a távközlési vállalkozások hirdetéseiben. Ha van már előfizetésünk és váltanánk, akkor jövünk rá, hogy korábban hűségidőt vállaltunk, amelyet felmondani elég költséges. De mit lehet tenni?

Miért kell a hűségnyilatkozat?

A hűségnyilatkozat első pillantásra nem veszélyes feltétel, tulajdonképpen mindenkinek jó. Jó az ügyfélnek azért, mert biztos lehet abban, hogy a számára vonzó
ajánlat ára több éven át változatlan marad. Jó a mobiltársaságnak, hiszen biztos lehet abban, hogy
szolgáltatása ellenértékéhez évekig biztosan hozzá fog jutni

Gond akkor van, ha az ügyfél a hűségidő alatt talál egy kedvező ajánlatot és
váltani akar. Ha ugyanis hűségszerződésünk
még nem járt le és szeretnénk azt felmondani, annak komoly következményei lehetnek: általában
súlyos összegű kötbért kell fizetnünk. Ugyanígy járhatunk, ha mi nem teljesítjük szerződéses kötelezettségünket és a szolgáltató dönt úgy, hogy felmondja a szerződést.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Hány fajta „bilincs” van?

 1. Szolgáltatói hűségnyilatkozat: Ez a legenyhébb kötelék. Ideje alatt nem választhatunk más telefontársaságot. Ellenben szabadon “ugrálhatunk” adott szolgáltató díjcsomagjai között. Választhatunk olcsóbb vagy éppen drágább előfizetést is.
 2. Tarifa hűségnyilatkozat: Szolgáltatót nem válthatunk és olcsóbb díjcsomagot sem választhatunk, csak drágábbat. Ilyen kikötés általában kedvezményes szolgáltatás fejében jár, például korlátlan beszélgetést, olcsó készüléket, nagy adatcsomagot kaphatunk meghatározott összegért cserébe.
 3. Készülék utáni hűségnyilatkozat: A nulla vagy 1 forintért megvásárolható mobiltelefonokért cserébe a szolgáltató azt várja cserébe, hogy vállaljuk: ha szolgáltatót váltunk, akkor megtérítjük neki a készülék kiskereskedelmi árát. (Figyelem! Ez az ár a mobilcégeknél általában magasabb, mint a szabad piacon elérhető ár!)

A háromfajta hűségnyilatkozat nem sok jót sejtet, főként, hogy
különösen nagy kedvezménynél mindhármat vállalnunk kell. Ezeket
felmondani csak több 100 ezer forintos kötbér megfizetése után lehet. Nincs az a kedvezmény, ami megérne ekkora áldozatot! 

Így szabadulhatsz!

 • A legfontosabb, hogy szerződéskötéskor írd fel, mikor jár le a hűségidő! Jó megoldás lehet a telefon emlékeztetője! Elképzelhető, hogy a szolgáltató is értesít a hűségidő lejártáról, de jobb biztosra menni!
 • Már jóval a hűségidő lejárta előtt jelezd új szolgáltatódnak, hogy szívesen lennél az ügyfele! Ő innentől intézi a szolgáltató váltással kapcsolatos összes feladatot helyetted!
 • Az Interneten nézd meg, az új szolgáltatód milyen általános szerződési feltételeket alkalmaz, mert ezekből kiderül, milyen feltételekkel szabadulhatsz meg szerződésedtől.
 • Ha túl szigorúak a feltételek, akkor érdemes inkább a magasabb díjat vállalni hűségidő nélkül, hogy egy igazán kedvező ajánlat esetén gyorsan lecserélhesd a szolgáltatódat!
 • Ha vita van, a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz vagy a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez fordulhatsz segítségért!

0 Hozzászólás

 1. drx9999

  A jó kérdés a hűségidőhöz: akkor az miért van ha aláírok egy hűségszerződést akkor a szolgáltató mégis egyoldalúan módosíthatja az előfizetési díjat a percdíjat. Amit persze nem tekint szerződés módosításnak mivel egy időben ezekkel a lépésekkel az ÁSZF is módosul, s akkor hol van az hogy egy szerződésen nem módosítunk míg annak a tartalma le nem jár?

 2. bankmonitor.hu

  @drx9999: Viszont a banki hirdetmények változásakor lehetőségünk van más bankot választani!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Végre itthon is fizethetsz a telefonoddal!

2014. 11. 26.

Németország, Lengyelország, Szlovákia mellett, a nyáron lezárult sikeres teszteket követően végre Magyarországon is elindult a Telekom MobilTárca szolgáltatása. Az alkalmazás segítségével telefonunkat egy virtuális pénztárcává alakíthatjuk, ami nem csupán fizetésre,...

Drága a net? Így spórolhatsz ezreket!

2014. 06. 03.

Akár több tízezer forintot is megspórolhatunk évente, ha rászánunk tíz percet és ellenőrizzük, vajon megfelelő szolgáltató előfizetői vagyunk-e és megfelelő csomagot használunk-e? Lássuk, mivel lehet lefaragni az Internet előfizetés költségeiből!

Vigyázz tolvaj! Így védd meg a mobilodat!

2014. 05. 29.

Az okostelefon nem olcsó mulatság. A legnevesebb gyártók csúcsmodelljei többszázezer forintért vásárolhatók meg. Nem is csoda, hogy az elmúlt években a tolvajok már nem a pénztárcára, hanem az okostelefon megszerzésére...

Fapados mobiltarifák: gazdaságos?

2014. 05. 27.

Kenyér, tej, mobiltelefon. Nem elképzelhetetlen, hogy egy bevásárlólistán ezek a tételek szerepeljenek. Az áruházláncok ugyanis a napicikkek mellett ma már távközlési szolgáltatásokat és telefonkészülékeket is kínálnak. Mutatjuk a magyar példákat.

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.