Betöltés
loading

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták meg. Eközben pedig bankadóval sújtották a bankokat, melynek mértékét időközben csökkentették. A CashMester új részében megmutatjuk, milyen költségeket kell megfizetnünk a folyószámlánk fenntartása közben. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Mi történt pontosan?

Az utóbbi évek nem a lakossági bankszámlák hatalmas akcióiról szóltak. A bankszámlák szabályozását érintő sok változás megtette hatását, és a pénzintézetek levették a kínálatukból a korábbi kedvezőbb feltételekkel rendelkező számlacsomagokat.

Sokan nincsenek is azzal tisztában, hogy milyen költségek terhelhetik a számlavezetést. Ezért most tisztázzuk a felmerülő költségek nagy részét, hogy ezzel segítsük olvasóinkat a tisztán látásban.

Mit jelent ez magyarul?

A bankszámlák költségei közül a legfontosabb tényező a számlavezetési díjak mértéke, mely leginkább a számlacsomag típusától függ, de a bankok különbséget szoktak tenni jövedelemszint vagy megtakarítási állomány alapján is.

Egyes esetekben a számlavezetési díj helyett az adott számlacsomagnak csomagdíja van. Ez tartalmazza a csomagban lévő számlák együttes számlavezetési költségét.

Előfordulhat, hogy internetbanki felületre és sms szolgáltatásra is havi díjat számítanak fel a bankok, miközben sms-enként további díjak is terhelik a zsebünket. Néhány pénzintézetnél lehet az sms-ek helyett push üzenetet kérni, ez jellemzően ingyenes, de használatához internetkapcsolat szükséges.

A számlához kapcsolódó költségek szerves részét képező bankkártya költsége kibocsátási díjból és éves kártyadíjból állhat. A legtöbb bank csak az éves kártyadíjat alkalmazza, de vannak olyan pénzintézetek, melyek az igényléskor a kibocsátás költségét is felszámítják.

A fentieken túl a készpénzfelvételnek is van költsége. Ennek egy része alól mentesülhetünk, ha ingyenes készpénz-felvételi nyilatkozatot töltünk ki. Ekkor az ATM-ből történő készpénzfelvételek közül kettő darab, de legfeljebb 150 000 forint felvétele ingyenes. A további ATM-es vagy bankfióki pénztári készpénzfelvételünk már a legtöbb számla esetében pénzbe kerül.

A számlán végzett tranzakciók bankfióki, mobilbankos, telefonos vagy internetbankos indításúak lehetnek. A bankoknál az eseti átutalásnak, az állandó átutalásnak, a csoportos és egyéb beszedési megbízásnak is költsége van. Jellemzően a csoportos beszedés a legolcsóbb, míg az eseti átutalás a legdrágább tétel.

A tranzakciós illeték bevezetése után több banknál is volt költsége a bankkártyás fizetésnek, mely díjról szerencsére letettek a bankok.

Egyes számlák esetében minimum nyitóegyenleget vagy mindenkori minimum egyenleg meglétét várják el a bankok. Minimum nyitóegyenleg nélkül az adott számla nem lenne megnyitható, míg a mindenkori minimum egyenleg azt jelenti, hogyha a minimum egyenleg alatti a mi egyenlegünk, akkor a bank büntető jellegű díjjal terheli meg számlánkat.

Számlanyitást követően több bank szankcionálja a fél éven belüli számlamegszüntetést, ami egyszeri büntető jellegű díj levonását jelenti.

Az egyszerűsített bankváltásnak is lehet költsége, amit a bankok adminisztrációs terhek miatt találhattak ki.

Miért kellene engem érdekelnie?

Fontos, hogy a számlacsomagunk esetében mi mennyibe kerül. Legyünk vele mi is tisztában! Használjuk úgy a számlacsomagunkat, hogy ne kerüljön túl sokba! Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor válasszunk a használati szokásainknak jobban megfelelő, olcsóbb számlacsomagot! Azokat a szolgáltatásokat vegyük igénybe, melyekre tényleg szükségünk is van!

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem akarsz bankot váltani? Számlacsomagot még mindig cserélhetsz!

Rendszeresen hallani azt, hogy érdemes meghatározott időközönként átnézni a bankok bankszámla ajánlatait: számlánk lecserélésével, egy bankváltással ugyanis évente akár több tízezer forintot is nyerhetünk. Sokakban a legnagyobb ellenérzést a bankváltás...

Bankbetét körkép: ezek most a legmagasabb kamatok!

A bankbetétek manapság nem tartoznak a legelterjedtebb befektetési formák közé. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy melyek most a piacon elérhető legjobb ajánlatok, és hogy tud-e infláció feletti hozamot elérni az,...

Hitelt szeretnénk? Akkor szükség van bankszámlára is

A legtöbb bank elvárja, hogy a hiteligénylőnek legyen aktív bankszámlája legalább 2-3 hónapja. Vagyis nem elég egy olyan számlacsomag, amelyen nem hajtunk végre semmilyen tranzakciót, a pénzintézetek jellemzően legalább egy...

Blogajánló
  • alapblog Buborékok találkoznak

    A Qualcomm az a chipgyártó, amely a 2000-es technológiai lufi egyik sztárpapírja volt, nőttek a bevétel és profit sorai, de hát az egy év alatt huszonhatszorozó... The post Buborékok találkoznak appeared first on alapblog.