Betöltés

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

szerző: Singer Zoltán
2018-09-05

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták meg. Eközben pedig bankadóval sújtották a bankokat, melynek mértékét időközben csökkentették. A CashMester új részében megmutatjuk, milyen költségeket kell megfizetnünk a folyószámlánk fenntartása közben. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Mi történt pontosan?

Az utóbbi évek nem a lakossági bankszámlák hatalmas akcióiról szóltak. A bankszámlák szabályozását érintő sok változás megtette hatását, és a pénzintézetek levették a kínálatukból a korábbi kedvezőbb feltételekkel rendelkező számlacsomagokat.

Sokan nincsenek is azzal tisztában, hogy milyen költségek terhelhetik a számlavezetést. Ezért most tisztázzuk a felmerülő költségek nagy részét, hogy ezzel segítsük olvasóinkat a tisztán látásban.

Mit jelent ez magyarul?

A bankszámlák költségei közül a legfontosabb tényező a számlavezetési díjak mértéke, mely leginkább a számlacsomag típusától függ, de a bankok különbséget szoktak tenni jövedelemszint vagy megtakarítási állomány alapján is.

Egyes esetekben a számlavezetési díj helyett az adott számlacsomagnak csomagdíja van. Ez tartalmazza a csomagban lévő számlák együttes számlavezetési költségét.

Előfordulhat, hogy internetbanki felületre és sms szolgáltatásra is havi díjat számítanak fel a bankok, miközben sms-enként további díjak is terhelik a zsebünket. Néhány pénzintézetnél lehet az sms-ek helyett push üzenetet kérni, ez jellemzően ingyenes, de használatához internetkapcsolat szükséges.

A számlához kapcsolódó költségek szerves részét képező bankkártya költsége kibocsátási díjból és éves kártyadíjból állhat. A legtöbb bank csak az éves kártyadíjat alkalmazza, de vannak olyan pénzintézetek, melyek az igényléskor a kibocsátás költségét is felszámítják.

A fentieken túl a készpénzfelvételnek is van költsége. Ennek egy része alól mentesülhetünk, ha ingyenes készpénz-felvételi nyilatkozatot töltünk ki. Ekkor az ATM-ből történő készpénzfelvételek közül kettő darab, de legfeljebb 150 000 forint felvétele ingyenes. A további ATM-es vagy bankfióki pénztári készpénzfelvételünk már a legtöbb számla esetében pénzbe kerül.

A számlán végzett tranzakciók bankfióki, mobilbankos, telefonos vagy internetbankos indításúak lehetnek. A bankoknál az eseti átutalásnak, az állandó átutalásnak, a csoportos és egyéb beszedési megbízásnak is költsége van. Jellemzően a csoportos beszedés a legolcsóbb, míg az eseti átutalás a legdrágább tétel.

A tranzakciós illeték bevezetése után több banknál is volt költsége a bankkártyás fizetésnek, mely díjról szerencsére letettek a bankok.

Egyes számlák esetében minimum nyitóegyenleget vagy mindenkori minimum egyenleg meglétét várják el a bankok. Minimum nyitóegyenleg nélkül az adott számla nem lenne megnyitható, míg a mindenkori minimum egyenleg azt jelenti, hogyha a minimum egyenleg alatti a mi egyenlegünk, akkor a bank büntető jellegű díjjal terheli meg számlánkat.

Számlanyitást követően több bank szankcionálja a fél éven belüli számlamegszüntetést, ami egyszeri büntető jellegű díj levonását jelenti.

Az egyszerűsített bankváltásnak is lehet költsége, amit a bankok adminisztrációs terhek miatt találhattak ki.

Miért kellene engem érdekelnie?

Fontos, hogy a számlacsomagunk esetében mi mennyibe kerül. Legyünk vele mi is tisztában! Használjuk úgy a számlacsomagunkat, hogy ne kerüljön túl sokba! Ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor válasszunk a használati szokásainknak jobban megfelelő, olcsóbb számlacsomagot! Azokat a szolgáltatásokat vegyük igénybe, melyekre tényleg szükségünk is van!

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

4 Hozzászólás

 1. László Sándor

  Ha a fizetésüket is így megsarcolják a bankok miért kötelezik a cégeket az állam, hogy csak bankszámlára utalhatnak. Nekem pl. Cégnél is jó lenne ha ott vehetnék fel a fizetést és nem utalják át.

 2. Sebestyén Istvánné

  Tisztelt Válaszadó. Nyugdijelőtakarékossági számlám van, amely ingatlanalapba van éveken át. Forgalom, nincs rajta.Nincs főszámlám,. A bank alszámlán vezeti, miért nem tudom. 2114.- Ft.-ért./hó amely 25.370.- FT/ÉV. költségként megterheli. a számlát Érthetetlen,, mert ezzel a számlával nincs munkavégzés. Azonjkivül mint nyugdijas felszólítást kapok, vagy sárga csekket küld, hogy fizessem be a számlavezetési dij tartozásomat. Nevetséges, hogy a bank használja a pénzemet minimális %-nyi kamatért. Lassan Úgy néz ki, hogy nagyobb a banki költség mint a bevételi hozam.
  Azt tapasztalom, hogy nagyon drága a számlavezetés és bankon kívül más megoldás keresendő.
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat. Üdv. Sebestyénné.

 3. Balázs

  Hogy is van ez?!? Skociában élek, nincs szamlavezetesi dij, nincs leveteli dij soha, nincs sms dij, nincs bankkartyakibocsatasi dij… ha egy penny van a szamlan evekig, csak gyarapszik. Rablas amit Magyarorszagon muvelnek.

  1. Singer Zoltán

   Kedves Balázs! Igen, arrafelé tényleg mások feltételek. Viszont sajnos Közép-Európában nem ez a jellemző.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nincs már sok idő a kötelező adategyeztetésre

2019. 10. 30.

A kötelező adategyeztetés határideje október végével lejár. Még mindig sok lakossági és vállalati ügyfélnek kellene elvégeznie ezt a hét hátralévő részében, enélkül ugyanis számlájuk zárolásra kerül. Azoknak szükséges megjelenni a...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.