Betöltés

Nem is hinnéd, hogyan fektetnek ingatlanba a magyarok

szerző: Bankmonitor
2018-03-26

Az elmúlt években a befektetői szempontból is kiemelt terület volt az ingatlanpiac, nem véletlen az sem, hogy a nyaralók és az új építésű ingatlanok iránt nagy volt az érdeklődés. Ezzel párhuzamosan egyre inkább felértékelődött azoknak az ingatlankezelő szolgáltatóknak a szerepe, akik az ingatlanok hasznosításával, kiadásával, üzemeltetésével foglalkoznak.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Az új építésű lakások 40-45 százalékát is befektetési céllal vásárolják meg, ráadásul az sem ritka, hogy egy vásárló egyszerre két-három lakást is megszerez, mint az kiderült az Otthontérkép Csoport legfrissebb elemzésből. A befektetők fókuszában jellemzően a rövidtávú kiadás jelenik meg, nem véletlen, hogy a bérbeadási piac az Airbnb berobbanásával kapott lendületet 4-6 évvel ezelőtt.

Ugyanakkor a 4-5 vagy akár több lakásból álló portfólió már sok esetben nem érdemes önállóan kezelni, hanem célszerű azokat a bérbeadásra és üzemeltetésre szakosodott profi ingatlankezelőkre bízni. Természetesen az ilyen portfóliókban az új lakásokon kívül lehetnek használt, felújított lakások is, különösen Pesten jellemző, hogy a befektetők mindkét típusból tartanak.

Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy nem maga kezeli az ingatlanjait, akkor egy havi kb. 100 ezer forintért bérbe adott lakás esetén 8-12 ezer forintot kell fizetnie a szolgáltatónak. Ezért cserébe felhajtják a potenciális bérlőket (online és közösségi médiafelületeket felhasználva), előzetesen megszűrik őket. Ezen kívül beszedik a bérleti díjat, kezelik az esetleges fizetési késedelemmel összefüggő jogi problémákat, elvégeztetik a takarítást, a kisebb javításokat, karbantartásokat, és rendszeres jelentést is készítenek a tulajdonos számára.

Az Otthontérkép vezető elemzőjének elmondása alapján, vidéken és a nyaraló övezetekben még gyerekcipőben jár jelenleg, pedig nyilvánvalóan a Balatonnál és vonzáskörzetében is nagy szükség lenne az ingatlankezelési szolgáltatásokra. Az elmúlt két évben jelentősen beindultak a lakásberuházások, ráadásul néhány éven belül akár több ezer új lakás épülhet.

A nyaralópiacon is erősödik a kereslet 25-40 millió forintos vagy nagyobb értékű ingatlanok iránt, azonban a vásárlóknak az is egyre inkább nyilvánvaló, hogy a kiadást, üzemeltetést célszerű profikra bízni. Már most is létező gyakorlat, hogy a beruházó egy fix összegért (100-180 ezer forint) visszabérli legalább két évre az ingatlan, vagy éppen a bérleti díj 25%-áért üzemelteti azt.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mindenki elfelejtette, hogy a hitelfelvétel veszélyes is lehet?

2018. 12. 11.

10 évvel a hazai lakosság jelentős részét durván megégető hitelválság kirobbanása után újra csúcson van a magánszemélyek hitelfelvétele, és a növekedés 2019-ben is szinte biztosan folytatódik. Mi történt? Mindenki elfelejtette,...

Lakáshiteles csoda: egyszerre emelkednek és csökkennek a kamatok

2018. 12. 10.

Az elmúlt négy hétben látványosan csökkentek a hosszú távon fix kamatozású lakáshitelek szempontjából meghatározó kamatszintek. Megvizsgáltuk, hogy mindez ténylegesen mennyire jelent meg a lakáshiteleknél? Az 5 és 10 éves kamatperiódusú...

Blogajánló

  • alapblog

    Janus-arcú 2018

    Milyen más ennek az évnek az eleje, mint a vége! Januárban még ilyen hírek domináltak: Decemberben pedig elindultak a profit csökkenésre utaló figyelmeztetések: Mint a...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.