Nem kell búcsút intenünk a kétszámjegyű béremelkedésnek?

Nem kell búcsút intenünk a kétszámjegyű béremelkedésnek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-07 Frissítve: 2021-08-06
 

A munkaerőhiány jelenségéről rengeteget lehet hallani, most éppen Zsiday Viktor, a Citadella alapkezelője fogalmazta meg a véleményét. Szerinte a kétszámjegyű bérnövekedés az elkövetkező években is ki fog tartani és ennek az egyéb hatásai is éreztetni fogják a hatásukat. Nemcsak a lakossági fogyasztás emelkedhet, hanem a következő évtől jelentősen megugorhat az infláció is, ráadásul az ingatlanboom is folytatódhat. Ilyen esetben valószínűleg a jegybank is kényszerhelyzetben lesz és a kamatszintet is meg kell emelnie.

Zsiday Viktor rendszerint kifejti a makrogazdaságra vonatkozó elképzeléseit, most Alapblogos bejegyzésében külön jegyezte, hogy az elkövetkező 2-3 évre a konszenzustól eltérően látja a folyamatokat. Szerinte a korábban sosem látott mértékű munkaerőhiány további béremelkedést hoz. Ugyanakkor a másik oldalról a termelékenység növekedését is, hiszen ha nincs munkaerő, akkor többlet beruházást kell végezni a cégeknek az életben maradáshoz.

Ha ezt tényleg így lesz abból következik, hogy a lakossági fogyasztás és a GDP is magasabb lesz a becsléseknél. Ráadásul azt sem szabad kihagyni a számításokból, hogy előbb-utóbb a bérnövekedést a cégek az árakban is érvényesítik, ami az infláció megugrásával jár. Márpedig ez az alacsony kamatok mellett az ingatlanárak további emelkedéséhez vezethet, hiszen itt érhető el még értelmezhető hozam. Mindenesetre egy ilyen környezetben a jegybank is kamatemelésbe kell, hogy kezdjen. Erről a témáról részletesen olvashatsz az Alapblog „Bérrobbanás, fogyasztási boom és ingatlanbuborék Magyarországon” című írásában.

Hirdetés
Hirdetés