Betöltés

Nem kell dolgoznod és mégis kapsz fizetést? Hogy is van ez?

szerző: Bankmonitor
2017-01-07

Nem példa nélküli már a világban, hogy úgy lehessen jövedelemre szert tenni, hogy nem dolgozik az ember. A feltétel nélküli alapjövedelmet egyre több országban vezetik be, most a finnek próbálkoznak a rendszer elindításával. Pár éve nálunk is voltak tervek egy hasonló szisztéma kialakítására, ám ennek egyelőre nagyon komoly korlátai vannak az olyan fejlettségi szintű országokban, mint amilyen hazánk is. Az Alapblog írása éppen ezzel a témával foglalkozik.

Az őrült tempójú technológiai fejlődés, és az elhúzódó gazdasági válság miatt fokozódott a félelem, hogy a tartós állástalanság egyre nagyobb mértéket ölt a világszerte. Nem is kell mondani, hogy széles rétegek élnek szegénységben világszerte, akiknek helyzete csak nagyon lassan látszik javulni. Azonban megoldási javaslatok tömkelegével is lehet találkozni, melyek közül az egyik legérdekesebb talán az ún. feltétel nélküli alapjövedelem koncepciója. Lényegében ez azt jelenti, hogy az állampolgárok alanyi jogon kapnának egy bizonyos összeget, ami megélhetésüket fedezné, így vélhetően idővel a szegénység szintje is csökkenthetővé válna.

Az előző években a németek léptek a tettek mezejére és vezették be próba jelleggel az alapjövedelmet, aminek keretében jelenleg évente 12 személyt sorsolnak ki, akik havi 1000 eurós summára számíthatnak egy éven keresztül. Nem olyan rég jött a hír, hogy a finnek is elindítják a rendszert, így 2000 munkanélküli 2 éven keresztül havi 560 eurót kaphat. Az alapjövedelem így a havi 3500 eurós finn átlagfizetés 16 százalékára rúghat, és azt várják tőle, hogy az embereket álláskeresésre ösztönzi majd.

Évekkel ezelőtt hazánkban is felmerült az ötlet, azonban nálunk egy hasonló intézkedés jelenleg még nem tűnik túl valószerűnek. Egyrészt az átlagbér is alacsony, átszámítva nagyjából havi 600-800 euró körül mozog, így ennek megfelelően legfeljebb havi 100-150 eurót lehetnek adni, ami valljuk be nem sok mindenre elég, másrészről igen komoly terheket róna a hazai költségvetésre is. A témáról több részletet is tartalmaz az Alapblog Vakmajom által írt bejegyzése.

Címkék:

17 Hozzászólás

 1. szergej

  A közel-Keleten is van ilyen, csak nagyságrendekkel nagyobb.
  orbánék is megcsinálták a haveroknak.
  Akkor mi ebben a különleges?

 2. Linna

  Ha arra jut pénz, hogy olyan emberek kapjanak segélyt, akik azonnal a kocsmába viszik, játékautomatákba dobálják stb., akkor miért ne kaphatnának tisztességes, de valami oknál fogva szerencsétlen helyzetbe került emberek? (Akiknek ráadásul lehetséges, hogy így visszatérne az élete a normális medrébe!)

 3. akárki

  Ez kellene kolompáréknak!

 4. Németh Zsanna

  Te is élnél vele veréb! Örömmel vazze!

 5. yukka

  Az, hogy 3500 eurót lehet keresni nem eléggé ösztönző?

 6. Sebők Zoltán

  Alanyijogon nevetséges hátúgyis van egy népcsoport akik munka nélkül is kapnak pénzt.Ráadásul milliárdokat költünk az integralasukra mindhiába,Na meg öt vanak a tisztelt vállalkozóúrak ,ha nincsmeg a 300%os hasznuk akkor már nem is éri meg neki,de a melósat nem fizeti meg de sir,hogy nincsen szakmunkás ,2017 01hóban a bérek Bosdban 730 ft, brutoban,ki lehet számolni ,hogy mennyi is az nettóban,118000ft három szombati túl műszakal,Először ezen kel változtatni.

 7. Gitta

  Akiknek ilyen gondolataik vannak vagy voltak kivizsgálásra szorulnak.

 8. Lapos Elemér

  Pedig kell az alapjövedelem.
  Nagyon is kell!
  Több nagyon komoly haszna lenne.
  Pl. Ki lehetne rúgni kb. 3000 önkormányzattól az összes olyan sóhivatalnokot, akik a segélyekkel foglalkoznak.
  Tehát nagyon csökkentené a bürokráciát.
  Pl. A koldulást megszüntetné, mert utána tényleg lehetne büntetni azt, aki koldulna..
  Aztán: rengeteg kisebb lopás nem történne meg.
  Ezekből nem lennének ügyek, nem terhelnék vele a rendőrséget, ügyészséget, bíróságot, stb.
  Jelentős plusz fogyasztást generálna, ami növelné az adóbevételeket, a vállalkozások számát, bevételét, nyereségét, stb. stb.
  Nagyon sok haszna lenne az alapjövedelem bevezetésének.
  Szerintem a 150 euró reális összeg lenne havonta.
  21 év alatt és nyugdíjasoknak persze nem adnám.
  Így mindjárt kiesne kb. 5 millió potyaleső.
  Nem stadionokat kellene építene a pusztában, akkor lenne is rá pénz.

 9. :-(

  Nemkell annyit adni,hogy dőzsöljön kolompár! De a nem kolompárnak pedig segítene!!! Minden más segéjt pedig meg kell szüntetni!!!

 10. Parti

  Ha csak ezt az összeget juttatnák a nem keresőknek és sz összes segély, szociális juttatás, családi pótlék és hasonlók nem lennének, akkor lehet hogy az ország számára kisebb kiadás lenne és senki nem maradna ellátatlanul, valamint nem kaphatna több helyről segélyeket.

 11. Zoltán

  Gittának biztos nagyon jól megy . A cigányokat akik irigylik próbáljanak úgy élni meg annyiből ahogy
  ők,-ha már általánosítunk! A szégyen pedig a 28500 ft minimál nyugdíj és a 22800 ft segély.

 12. Zoltán

  És még annyit a pozitív diszkrimináció helyett, már régen be kellene a negatív diszkriminációt vezetni , én nem vagyok rasszista,de hogy a nyavajában van az hogy rasszista mindig fehér??
  / a fehér feketézik akkor rasszista , de ha a fekete fehérezik akkor is a fehér a rasszista?/

 13. Kicsi

  Én konkrétan tudok egy olyan esetet, ahol évekig nem dolgozott az illető, és teljes fizetését megkapta, az év közbeni fizetés emeléseket is, mikor egy ismerősének feltűnt, hogy nem is jár dolgozni, de a fizetési listán szerepel.Vezetői beosztásban volt, magas fizetéssel, nem 100 Eurós segéllyel. Mindez egy állami nagyvállalatnál történt.

 14. Csontos Gézáné

  Szerintem te vagy potyaleső!!!!

 15. bizakodó

  Persze jó lenne az alapjövedelem miért is,1-megszűnne az összes segély 2-a nyugdíj összegébe beszámítana az alapjövedelem javulna a nyd-kassza 3-adó formájában jelentős összeg visszaáramolna a költségvetésbe 4-szerintem munkára sarkalná a többséget,hogy több pénze legyen!!

 16. bizakodó

  A nyugdíjas miért potyaleső,vagy előre be címkézted magad ?

 17. Juliusz48

  Érdekes gondolat, amikor a világ multijai a hasznot szétosztják, a földön korlátlanul szaporodó népessége között, elherdálva ezzel a birtokukban lévő termelőeszközt és természeti kincseket, holott tudható, hogy ezek nem korlátlanok. Főleg akkor mikor a termelés már teljesen robotízalt lesz, tehát a tömegek életben tartása nem kell,hogy cél legyen.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

bedőlt hiteles ingatlan

Hogyan lehetne igazságosabb a hitelezés?

2019. 01. 05.

A lakásértékesítési és a hitelfelvételi adatok egyre nagyobb számokat mutatnak. A lakásárak az utóbbi 5 évben trendszerű növekedést mutattak, ezért a lakáshitelek iránti érdeklődés is ugrásszerűen megnövekedett. Apollo írt meg...

Feje tetejére állhat a világ 2019-ben

2018. 12. 15.

Korszakváltás előtt áll a fejlett tőkés világ, ugyanis olyan dolgok történhetnek 2019-ben, amelyekre a 2008-as válság óta nem volt példa. John Hardy, a Saxo Bank elemzője szerint az Európai Unió...

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.