Betöltés
loading

Nem mindenhol haladta meg az inflációt a lakások drágulása 2019-ben

szerző: Fülöp Norbert
2020-02-17

Múlt héten jelent meg a legfrissebb Duna House Barométer, melyben többek között a 2020. januári ingatlanpiaci statisztikák is szerepelnek. Eszerint általánosságban a magyar lakáspiac intenzív drágulása 2019-ben is folytatódott, ugyanakkor nagyon nem mindegy, hogy hol és milyen típusú ingatlanról van szó. (szerző: Süle-Szigeti Bulcsú)

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Mind az öt vizsgált régióban (Kelet-Magyarország, Nyugat-Magyarország, Buda, Pest és belváros) emelkedett a használt téglaépítésű ingatlanok ára, és négyből három területen a panellakásoké is. A négyzetméterárak átlagosan 10-20 százalékkal nőttek vidéken, így gyakran meghaladták a 300 ezer forintot, Budapesten pedig – bár az arányos drágulás ennél valamelyest mérsékeltebb volt – sokkal magasabb szinten álltak meg. A pesti oldal téglaépítésű lakásainál most 600 ezer forint körüli átlagos négyzetméterárakat látunk, a belvárosban (ahol csak téglaépítésű lakásokra van adat) és Budán pedig a 800 ezer forintos négyzetméterárak sem számítanak kiugrónak.

A panelek idén is gyengébben teljesítettek az átlagnál: Kelet-Magyarországon a téglaépítésűekkel nagyjából azonos mértékben (kicsit jobban) drágultak, Nyugaton jóval (csaknem 7 százalékponttal) elmaradtak tőlük, Budán 2 százalékpont körüli hátrányba kerültek, Pesten pedig – teljesen kiugró módon – nominális és reálértéken egyaránt olcsóbbak lettek a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az infláció mértéke 2019-ben az MNB céljához közelinek számító 3,4 százalékon alakult, az ábrán ezt fekete szaggatott vonallal jelöltük. Ez azok szempontjából lehet fontos információ, akik befektetési céllal vásárolnak ingatlant: ők egyébként a vevők 49%-át tették ki tavaly. Számukra jó hírnek mondható, hogy szinte minden régióban reálértéken is nyereséget tudtak elkönyvelni, az egyetlen kivétel a már említett pesti panelek piaca, ahol infláció mögött kb. 5%-kal maradt el az árak változása.

Az ingatlanokénál is erősebb növekedési fázisban jár a lakáshitelek piaca: az MNB statisztikái szerint 2019-ben 7 százalékkal több jelzálogkölcsönt vettek fel a vásárlók, mint 2018-ban, idén januárban pedig 20%-kal többet, mint egy évvel korábban, ami látványos növekedést jelent. Az összes kihelyezett hitel így 2020. első hónapjában megközelítette a 75 milliárd forintot, ami a nagyjából 10 ezer tranzakcióra vetítve átlagosan 7,5 millió forintos hitelösszeget jelent.

Érdekes adat továbbá, hogy az ingatlanok értékesítési ideje a panelek esetében 2-3 hónap, a téglaépítésű lakásoknál 3-4 hónap átlagosan, amiben jelentős szerepet játszhat a jelzáloghitelek igénylésének és folyósításának időtartama is.

A lakásvásárlókat mindig nagyon foglalkoztatja az ingatlanpiac jövőbeni alakulása, hiszen midenki abban bízik, hogy amit megvásárol, annak nőni fog majd az értéke. A gyors drágulás miatt a lakáshitellel vásárlók például az elmúlt időszakban azt tapasztalhatták, hogy lakáshitelük 10-15 éves költségeit akár egy év alatt kitermelte az ingatlan árnövekedése, ami a jövőben már nem feltétlenül lesz így. Ezért aztán mind fontosabb a banki ajánlatok összehasonlítása, hiszen két 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel között havi törlesztőben akár 20 ezer forint is lehet a különbség, ami a két évtized alatt majdnem 5 millió forintot jelent. 

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
hiteltanácsadás Magasabb elvárt jövedelemmel hiteleznek csak a bankok
2020. 03. 30.

A koronavírus járvány miatt Magyarországon is lelassult az élet, a gazdaság pedig befékezett. Emiatt a bankok is óvatosabban hiteleznek. Megmutatjuk, jövedelemoldalról mire számíthatsz. A koronavírus miatti vészhelyzet, pontosabban ennek gazdasági...

Blogajánló
  • alapblog Mit tehet a befektető ebben a válságban?

    Talán ez a rész a leginkább várt és mégis legnehezebben megírható epizód. Az új olvasóknak érdemes a cikksorozat első részétől kezdeniük, melyben André Kosztolányi kutya-gazda... The post Mit tehet a befektető ebben a válságban? appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.