Már 6% alatt az átlagos lakáshitel terhe! – Viszik is, mint a cukrot

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 03.

A friss jegybanki adatok alapján megállapítható, hogy júliusban sem hagyott alább a hitelfelvételi kedv. Az év hetedik hónapjában folyósított lakáshitelek értéke elérte a 36,74 milliárd forintot, amire a kedvezményes végtörlesztés óta nem volt példa. Mindeközben 6% alá ment az átlagos lakáshitel THM, az 5,75%-os mérték 1,36 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban mért szint. Ez a mutató a meglévő állományt jellemzi, az újonnan kibocsátott hitelek jellemzően még ennél is jóval alacsonyabb THM mellett kelnek el.

36 milliárd 736 millió 550 ezer forint kiutalva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett friss statisztikák szerint a júliusban kihelyezett új lakáshitelek összértéke meghaladta a 36,7 milliárd forintot, ami 40,3%-kal múlta felül az egy évvel korábbi 26,2 milliárd forintos és 9,7%-kal az előző hónap 33,5 milliárdos értéket. A kedvezményes végtörlesztés óta először fordult elő, hogy két egymást követő hónapban is meghaladta a harmincmilliárd forintot a lakáshitel kihelyezés.

Sokan lecserélték a régi lakáshitelüket egy kedvezőbb konstrukcióra. Az év hetedik hónapjában folyósított 42,88 milliárd forintnyi jelzáloghitelből (szabad felhasználású jelzáloghitel és lakáshitel összesen) 6,3 milliárd forintot fordítottak hitelkiváltásra, ami önmagában két és félszerese, mint a második negyedév hitelkiváltása összesen.

Az elmúlt három hónapban folyósított lakáshitelek összege elérte a 94 milliárd forintot, ami az elmúlt három és fél év legkedvezőbb adata. Ettől többet három hónap alatt szintén csak a kedvezményes végtörlesztés idején helyeztek ki a bankok, igaz akkor 140 milliárd forintot folyósítottak (zömében hitelkiváltásra).

Így is csökkent a hitelállomány! Az meg hogy lehet?

A rekord kihelyezés ellenére július végére 3 071,6 milliárd forintra csökkent a lakáshitelek állománya. Ebből 3 047,8 milliárd forintnyi forintalapú, míg 23,8 milliárd forintnyi devizaalapú, vagyis utóbbiak aránya már 1% alá csökkent (0,8%).

A lakáshitelek állománya 10 milliárd forinttal csökkent egy hónap alatt, vagyis a magyar lakosság továbbra is nettó hiteltörlesző. Ez azt jelenti, hogy a meglévő lakáshitel állomány után fizetett havi részletek tőketartalma összességében ennyivel haladta meg a július új hitelkihelyezések összegét.

Tovább csökkent a THM, de mi lesz, ha visszaköszönnek a kamatok?

A lakáshitelekre vonatkozó átlagos teljes hiteldíj-mutató a forintalapú ügyletek tekintetében első alkalommal csökkent hat százalék alá, ilyen alacsony átlagos THM-mel korábban csak a devizahiteleknél találkozhattunk. A júliusi 5,75%-os átlagos THM 1,36 százalékponttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi érték.

Az átlagostól vannak jobb lakáshitel ajánlatok is, néhány adat megadásával keresd meg őket a Bankmonitor hitelkalkulátorával!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nem riogatunk, csak számolunk

Figyelembe véve a kedvező THM-et és a jegybank által lezárt kamatcsökkentési ciklust, a három havonta változó kamatozású lakáshitelekkel szemben érdemes lehet fontolóra venni a valamivel magasabb hiteldíj mellett kínált, de 3-5 vagy 10 évre fixált konstrukciókat.

Jelenleg egy átlagosnak tekinthető 7 millió forintos lakáshitel igénylése során 20 éves futamidő mellett az érdeklődők azon hezitálhatnak, hogy a havi 42 ezres vagy a 43 ezres ajánlatot fogadják el. Érdemes viszont elgondolkodni azon, hogy – fixálás nélkül – ha az átlagos kamatszint (ezzel együtt az átlagos hiteldíj) a jövőben csak a másfél-két évvel ezelőtti szintre köszön vissza, akkor mennyivel emelkedhet a havi részlet.

Két százalékpontos hiteldíj emelkedés esetén a havi 42 ezer forintos részlet könnyen 50 ezer forintra emelkedhet. Ez ahhoz hasonló, mint amikor a százhatvan-egynéhány forinton folyósított frankhitelek havi részlete emelkedett, amikor első körben 200 környékére ugrott az árfolyam.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

2018. 06. 19.

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.