Már 6% alatt az átlagos lakáshitel terhe! – Viszik is, mint a cukrot

 • 2015.09.03.
 • szerző: bankmonitor

A friss jegybanki adatok alapján megállapítható, hogy júliusban sem hagyott alább a hitelfelvételi kedv. Az év hetedik hónapjában folyósított lakáshitelek értéke elérte a 36,74 milliárd forintot, amire a kedvezményes végtörlesztés óta nem volt példa. Mindeközben 6% alá ment az átlagos lakáshitel THM, az 5,75%-os mérték 1,36 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban mért szint. Ez a mutató a meglévő állományt jellemzi, az újonnan kibocsátott hitelek jellemzően még ennél is jóval alacsonyabb THM mellett kelnek el.

36 milliárd 736 millió 550 ezer forint kiutalva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett friss statisztikák szerint a júliusban kihelyezett új lakáshitelek összértéke meghaladta a 36,7 milliárd forintot, ami 40,3%-kal múlta felül az egy évvel korábbi 26,2 milliárd forintos és 9,7%-kal az előző hónap 33,5 milliárdos értéket. A kedvezményes végtörlesztés óta először fordult elő, hogy két egymást követő hónapban is meghaladta a harmincmilliárd forintot a lakáshitel kihelyezés.

Sokan lecserélték a régi lakáshitelüket egy kedvezőbb konstrukcióra. Az év hetedik hónapjában folyósított 42,88 milliárd forintnyi jelzáloghitelből (szabad felhasználású jelzáloghitel és lakáshitel összesen) 6,3 milliárd forintot fordítottak hitelkiváltásra, ami önmagában két és félszerese, mint a második negyedév hitelkiváltása összesen.

Az elmúlt három hónapban folyósított lakáshitelek összege elérte a 94 milliárd forintot, ami az elmúlt három és fél év legkedvezőbb adata. Ettől többet három hónap alatt szintén csak a kedvezményes végtörlesztés idején helyeztek ki a bankok, igaz akkor 140 milliárd forintot folyósítottak (zömében hitelkiváltásra).

Így is csökkent a hitelállomány! Az meg hogy lehet?

A rekord kihelyezés ellenére július végére 3 071,6 milliárd forintra csökkent a lakáshitelek állománya. Ebből 3 047,8 milliárd forintnyi forintalapú, míg 23,8 milliárd forintnyi devizaalapú, vagyis utóbbiak aránya már 1% alá csökkent (0,8%).

A lakáshitelek állománya 10 milliárd forinttal csökkent egy hónap alatt, vagyis a magyar lakosság továbbra is nettó hiteltörlesző. Ez azt jelenti, hogy a meglévő lakáshitel állomány után fizetett havi részletek tőketartalma összességében ennyivel haladta meg a július új hitelkihelyezések összegét.

Tovább csökkent a THM, de mi lesz, ha visszaköszönnek a kamatok?

A lakáshitelekre vonatkozó átlagos teljes hiteldíj-mutató a forintalapú ügyletek tekintetében első alkalommal csökkent hat százalék alá, ilyen alacsony átlagos THM-mel korábban csak a devizahiteleknél találkozhattunk. A júliusi 5,75%-os átlagos THM 1,36 százalékponttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi érték.

Az átlagostól vannak jobb lakáshitel ajánlatok is, néhány adat megadásával keresd meg őket a Bankmonitor hitelkalkulátorával!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Nem riogatunk, csak számolunk

Figyelembe véve a kedvező THM-et és a jegybank által lezárt kamatcsökkentési ciklust, a három havonta változó kamatozású lakáshitelekkel szemben érdemes lehet fontolóra venni a valamivel magasabb hiteldíj mellett kínált, de 3-5 vagy 10 évre fixált konstrukciókat.

Jelenleg egy átlagosnak tekinthető 7 millió forintos lakáshitel igénylése során 20 éves futamidő mellett az érdeklődők azon hezitálhatnak, hogy a havi 42 ezres vagy a 43 ezres ajánlatot fogadják el. Érdemes viszont elgondolkodni azon, hogy – fixálás nélkül – ha az átlagos kamatszint (ezzel együtt az átlagos hiteldíj) a jövőben csak a másfél-két évvel ezelőtti szintre köszön vissza, akkor mennyivel emelkedhet a havi részlet.

Két százalékpontos hiteldíj emelkedés esetén a havi 42 ezer forintos részlet könnyen 50 ezer forintra emelkedhet. Ez ahhoz hasonló, mint amikor a százhatvan-egynéhány forinton folyósított frankhitelek havi részlete emelkedett, amikor első körben 200 környékére ugrott az árfolyam.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Kereskedelmi háború

  Trumpnak igaza van a védővámokkal, bármennyire is nem tetszik ez a szabadkereskedelem híveinek. Kína ugyanis csal. A világ Kínát azért vette be a WTO-ba, mert...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.