Nem tudtad mi van az életbiztosítás mögött? Akkor ezt látnod kell!

2017. 06. 20. szerző: bankmonitor.hu

Érdekes ábrát tett közzé a jegybank, megírták ugyanis, hogy az életbiztosítások mögött pontosan milyen befektetések vannak. Mindebből az derül ki, hogy a biztosítások a két véglet között mozognak. A unit-linked túlságosan is kockázatos a mi döntésünk miatt, míg egy hagyományos kockázati biztosítás óvatos, de nem is tud más lenni. Az arany középutat nehéz megtalálni, pedig van ilyen, csak azt máshol kell keresni.

Van olyan eset, amikor elengedhetetlen, hogy legyen egy életbiztosításod, például, ha a családod jövőjét szeretnéd bebiztosítani. De például befektetésre szerintünk van olcsóbb megoldás, az önkéntes nyugdíjpénztár. Bárhogyan is válassz, akkor is valamilyen befektetés lesz a biztosítás mögött, ezt viszont a bonyolult rendszerben nem mindig lehet átlátni. Egy érdekes ábrát találtunk a jegybank friss kockázati jelentésében, amit be is mutatunk, mert sok tanulságot hordoz magában.

Tavaly év végi adat alapján 2,6 millió darab életbiztosítási szerződés volt, és a következőképpen néztek ki a befektetéseik. Az összes pénz közel 60%-át magyar kötvények tették ki, ha ehhez hozzáadjuk a többi kötvényt is, akkor úgy alakult, hogy 71% a kötvénypiactól függött.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a magyar kötvényekben sok lehetőség most nincs. A biztosítók nem tudnak vásárolni a lakossági állampapírokból, amelyek nagyon jól hoznak. Ők a mindenki által megvásárolható papírokat veszik, amelyek 0,05%-3,61% között hoznak most éves alapon lejárattól függően.

A portfóliók negyede részvényben van, amelyek nagyon szépen muzsikáltak az utóbbi években. Különösen akkor voltál szerencsés, ha a magyar tőzsdén próbáltál szerencsét, de a nemzetközi részvények is sokat javítottak az összesített teljesítményen.

Ez viszont csak az átlag, és óriási különbség van, hogy mire esett a választásod. A 2,6 millió szerződésből 1,1 millió befektetési egységhez kötött vagyis unit-linked biztosítás volt. Itt te választhatod meg, hogy milyen befektetési portfólió jöjjön össze.

Láthatóan az emberek elég kockázatos irányba mentek el, hiszen 40% körül van a részvények aránya. Ez két következménnyel jár: egyrészt emelték az elérhető hozamot, másrészt viszont a költségek is nagyobb mértékben emelkedtek. Most éppen jól jött ki a lépés, de emlékezhetsz a 2008-as zuhanásokra, melyekhez hasonló bármikor bekövetkezhet.

Sokan vannak, akik hagyományos kockázati- vagy éppen vegyes életbiztosítást kötöttek. Ez utóbbi esetben nincs választási lehetőségünk, a biztosító dönti el, hogy mibe is fekteti be a pénzünket. A jogszabályoknak való megfelelés miatt döntő többségében magyar állampapírokat vesznek.

Vagyis, ha gondolkoznál hasonlón, akkor gondold meg, hogy melyik irányba mész el. A hagyományos életbiztosításoknál a túlzott állampapír kitettség megbosszulhatja magát, és várhatóan csak alacsonyabb hozamot tesz lehetővé. De a másik véglet sem feltétlenül jó, amikor elmész nagyon kockázatos irányba.

Persze, vannak kivételek, mert több évtizedre előre tervezve a kockázatosabb irány a kifizetődő tapasztalatok szerint. Nem véletlen, hogy például az önkéntes nyugdíjpénztáraknál is 56% a magyar kötvények aránya, a többi főként részvényben áll. Egy kiegyensúlyozott portfólióval két legyet üthetsz egy csapásra: a magasabb hozamból is részesedhetsz, de ha baj van, akkor kevésbé fog a számlád egyenlege visszaesni.

A következő kalkulátorral azt is megnézheted, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Elmondjuk mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Mennyi ideig leszünk egészséges nyugdíjasok?

2018. 05. 18.

Várhatóan több, mint 16 évet töltünk majd nyugdíjban (nőként többet, férfiként kevesebbet). Ráadásul ez az időszak folyamatosan nő. Ám a várható egészségben eltöltött idő esetében nem ilyen egyértelmű a növekedés....

Csapj le még most a 280 ezer forintos állami pénzre!

2018. 05. 16.

Lassan itt van az adóbevallás határideje, így érdemes még átgondolni, hogy jogosultak vagyunk-e a nyugdíj megtakarítások esetén a 20%-os adójóváírásra. Már csak azért is, mert a szolgáltatók szerint évről-évre a...

A fiatalok nem bíznak már az állami nyugdíjban

2018. 05. 15.

A mostani nyugdíjasok számára megélhetésében még az állami nyugdíj jelentős szerepet játszik, azonban kérdéses, hogy a fiatalabb korosztályok körében ez miként fog alakulni. Egyáltalán miből lesz pénze a jövő nyugdíjasainak...

Felmondanád a megtakarításod? Figyelj, hogy rá ne fázz!

2018. 05. 14.

Bárkivel előfordulhat, hogy miután elhelyezte a megtakarításait valami okból kifolyólag mégis szüksége lesz a pénzre. Ugyanakkor a választott befektetéstől függően nagyon eltérő feltételek mellett lehetséges hozzáférni az összeghez. Éppen ezért...

Blogajánló

 • alapblog

  Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

  Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.