Betöltés

Nem tudtad mi van az életbiztosítás mögött? Akkor ezt látnod kell!

szerző: Bankmonitor
2017-06-20

Érdekes ábrát tett közzé a jegybank, megírták ugyanis, hogy az életbiztosítások mögött pontosan milyen befektetések vannak. Mindebből az derül ki, hogy a biztosítások a két véglet között mozognak. A unit-linked túlságosan is kockázatos a mi döntésünk miatt, míg egy hagyományos kockázati biztosítás óvatos, de nem is tud más lenni. Az arany középutat nehéz megtalálni, pedig van ilyen, csak azt máshol kell keresni.

Van olyan eset, amikor elengedhetetlen, hogy legyen egy életbiztosításod, például, ha a családod jövőjét szeretnéd bebiztosítani. De például befektetésre szerintünk van olcsóbb megoldás, az önkéntes nyugdíjpénztár. Bárhogyan is válassz, akkor is valamilyen befektetés lesz a biztosítás mögött, ezt viszont a bonyolult rendszerben nem mindig lehet átlátni. Egy érdekes ábrát találtunk a jegybank friss kockázati jelentésében, amit be is mutatunk, mert sok tanulságot hordoz magában.

Tavaly év végi adat alapján 2,6 millió darab életbiztosítási szerződés volt, és a következőképpen néztek ki a befektetéseik. Az összes pénz közel 60%-át magyar kötvények tették ki, ha ehhez hozzáadjuk a többi kötvényt is, akkor úgy alakult, hogy 71% a kötvénypiactól függött.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a magyar kötvényekben sok lehetőség most nincs. A biztosítók nem tudnak vásárolni a lakossági állampapírokból, amelyek nagyon jól hoznak. Ők a mindenki által megvásárolható papírokat veszik, amelyek 0,05%-3,61% között hoznak most éves alapon lejárattól függően.

A portfóliók negyede részvényben van, amelyek nagyon szépen muzsikáltak az utóbbi években. Különösen akkor voltál szerencsés, ha a magyar tőzsdén próbáltál szerencsét, de a nemzetközi részvények is sokat javítottak az összesített teljesítményen.

Ez viszont csak az átlag, és óriási különbség van, hogy mire esett a választásod. A 2,6 millió szerződésből 1,1 millió befektetési egységhez kötött vagyis unit-linked biztosítás volt. Itt te választhatod meg, hogy milyen befektetési portfólió jöjjön össze.

Láthatóan az emberek elég kockázatos irányba mentek el, hiszen 40% körül van a részvények aránya. Ez két következménnyel jár: egyrészt emelték az elérhető hozamot, másrészt viszont a költségek is nagyobb mértékben emelkedtek. Most éppen jól jött ki a lépés, de emlékezhetsz a 2008-as zuhanásokra, melyekhez hasonló bármikor bekövetkezhet.

Sokan vannak, akik hagyományos kockázati- vagy éppen vegyes életbiztosítást kötöttek. Ez utóbbi esetben nincs választási lehetőségünk, a biztosító dönti el, hogy mibe is fekteti be a pénzünket. A jogszabályoknak való megfelelés miatt döntő többségében magyar állampapírokat vesznek.

Vagyis, ha gondolkoznál hasonlón, akkor gondold meg, hogy melyik irányba mész el. A hagyományos életbiztosításoknál a túlzott állampapír kitettség megbosszulhatja magát, és várhatóan csak alacsonyabb hozamot tesz lehetővé. De a másik véglet sem feltétlenül jó, amikor elmész nagyon kockázatos irányba.

Persze, vannak kivételek, mert több évtizedre előre tervezve a kockázatosabb irány a kifizetődő tapasztalatok szerint. Nem véletlen, hogy például az önkéntes nyugdíjpénztáraknál is 56% a magyar kötvények aránya, a többi főként részvényben áll. Egy kiegyensúlyozott portfólióval két legyet üthetsz egy csapásra: a magasabb hozamból is részesedhetsz, de ha baj van, akkor kevésbé fog a számlád egyenlege visszaesni.

A következő kalkulátorral azt is megnézheted, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Párizs

Mindent az önkéntes nyugdíjpénztárról

2018. 07. 06.

A nyugdíj célú megtakarítások legnagyobb vonzerejét a befizetések utáni 20%-os adójóváírás adja. Három ilyen nyugdíj célú megtakarítás létezik: nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár. Többször összehasonlítottuk őket már, de most...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.