Betöltés

Nem vagyok bejelentve, jár nyugdíj?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-25

„Az én nyugdíjam alig haladja meg a nyugdíjminimumot. Történt ugyanis, hogy a kilencvenes években egy korábbi munkahelyemen, a vállalkozó úr elfelejtette utánam megfizetni a járulékokat. De ez csak 10 évvel később, a nyugállományba vonulásomkor derült ki. A cég végelszámolással megszűnt, azóta a vállalkozó is elhunyt. Mit lehet tenni? Hogyan ellenőrizzem, hogy mindent fizetnek utánam?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklődőjétől érkezett, most pedig a szakértőnk válaszol.

A kilencvenes évek vadkapitalizmusára igencsak jellemző volt, hogy valaki nem volt bejelentve. De máig vannak olyan vállalkozók, akik ilyen alternatív módon vállnak versenyképessé. Mit tehet a munkavállaló? Tényleg csak akkor derül ki számára a turpisság, amikor nyugdíjba vonul? Mi lesz így a nyugdíjjal? Szerencsére van megoldás!

Most minden rendben?

Talán a legfontosabb, hogy jelenleg be vagyunk-e jelentve. Ez manapság már legkésőbb az adóbevalláskor kiderül. Ugyanis mára kérhető, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el az adóbevallásunkat. Márpedig, ha a NAV nem tud a munkavállalásunkról, akkor valószínűleg feketén foglalkoztatnak minket. De adóbevallás előtt is rájöhetünk a csalásra, ha rendelkezünk ügyfélkapus regisztrációval vagy rákérdezünk a hatóságoknál.

Akkor mi lesz a nyugdíjjal?

Amennyiben a munkavállaló nem hibázott (volt szerződése, havonta megkapta a bérpapírokat, amiből az derült ki, hogy levonták a járulékokat), akkor hiába nem fizették meg utána a nyugdíjjárulékot, jár neki nyugdíj. Egészen pontosan szolgálati időt szerez. Ugyanis ha nem bizonyítható, hogy levonták a nyugdíjjárulékot, akkor ezt vélelmezni kell egy 1997-es törvény értelmében. A nagy kérdés ezután csak az, hogy pontosan milyen jövedelmet fognak elismerni arra az időre. A szabályozás összetettsége miatt érdemes az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot (ONYF-et) megkérdezni ilyen esetekben.

Korábbi munkahelyek rendben voltak?

Az ONYF egyik kizárólag elektronikusan (ügyfélkapuval) indítható szolgáltatása a Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés. Ennek keretén belül lehet ellenőrizni, hogy a korábbi munkahelyeink „nem felejtettek-e bejelenteni” minket. Amennyiben hiányosak, vagy tévesek az adatok, akkor kérhető az adatok javítása, törlése.

Természetesen a régi munkahelyek esetében sok esetben kell valamilyen bizonyíték arra, hogy mi valóban ott, és annyiért dolgoztunk. Ez három módon bizonyítható:

 1. foglalkoztató által kiállított egykorú eredeti okirattal (igazolással) vagy hiteles másolatával (fizetési papírok), vagy
 2. a foglalkoztató eredeti nyilvántartásai alapján kiállított igazolással (később kikért igazolások), vagy
 3. egyéb hitelt érdemlő módon (minden, amit elfogad az ONYF).

Fontos megemlíteni, hogy az 1998. január 1. napját megelőző munkahelyeknél a 1997. december 31-én hatályos jogszabályok alapján kell szolgálati időt számítani.

Mit érdemes tenni?

Ha kétségeink támadnának, hogy a valóban be vagyunk-e jelentve, akkor azt érdemes minél hamarabb letisztázni. Amennyiben egy régi munkahelyünk esetében ébrednek kétségek, akkor viszont érdemes élni az adategyeztetéssel.

Függetlenítsük magunkat az állami nyugdíjtól!

Minél kevésbé függünk az állami nyugdíjtól, annál kevésbé érint minket érzékenyen egy-egy ilyesfajta visszaélés. Az állami nyugdíjtól pedig saját megtakarítások felhalmozásával tudunk függetlenedni. Erre érdemes dedikáltan nyugdíjcélú megtakarításokat igénybe venni, amit az állam is támogat 20% adójóváírással. Ezen lehetősége közül kiemelkedik az önkéntes nyugdíjpénztár.

10 Hozzászólás

 1. Gelencsér Lajosné

  NE LEGYENEK ENNYIRE NAÍVAK!HA NEM JELENTETTE BE A VÁLLALKOZÓ A DOLGOZÓJÁT AKKOR BÉR PAPÍRJA SEM VOLT!A MARKÁBA SZÁMOLTA A FIZETÉST ÉS EGY NÉVSOROS PAPÍRT ÍRATOTT ALÁ A DOLGOZÓVAL,AMIT DOLGOZÓ ALÁÍRT,HOGY MEGKAPTA APÉNZT!HONY MILYEN PÉNZ AZ NEM VOLT RÁÍRVA!!

 2. Béla

  Szükség lenne egy postacímre, e-mail-címre, vagy egy telefonszámra, ahol AZONNAL utána lehetne érdeklődni hogy be vagyok-e jelentve. Amennyiben van ilyen, akkor annak nagyobb “reklám” kellene!
  Én nem tudok ilyenről.

 3. Maci Laci

  Jogos. Akár egy adóhivatali, ONYF oldalon, az adószám megadása alapján is ellenőrizhető lehetne.
  Az ügyfélkapun keresztül ugyan elérhető valami, de túl bonyolult. S talán még székletmintát is kér az azonosításhoz.

 4. gabóca

  Akkor menj az ÁNTSZ-hez műanyag dobozért, de lehet, hogy agyvizet is vesznek tőled, ha megszólalsz.Légy óvatos!

 5. roccobaba

  Figyu!!!!
  Ott van a kutya elásva, hogy a nyugdíjjárulékok befizetését a Nyilugdíjfolyósítónak kéne ellenőriznie, és nem a dolgozó feladata kéne, hogy legyen. Ahogy az adóbefizetést az adóhivatal. Ez a kiskapu, ezért lehet megcsinálni, hogy levonja a cég és nem fizeti be. Évek óta homályos játék folyik ezügyben ês itt mégsincs zéró tolarencia. Csak évek êvtizedek múlva derül ki a dolog. Nagy pénzről van szó de nem tesznek ellene semmit. Vajon miért? Kevesebb befizetés, kevesebb nyugdíj? Miért és kinek jó ez !?!?!?!? Nem is beszélve a ki nem fizetett szabadságokkal, főleg a vagyonvédelemben.

 6. siccc

  Már bocsánat, de a nyugdíjjárulék befizetése is az adóhivatalhoz történik. És azért a dolgozó is legyen talán annyira felelősségteljes, hogy a részére kötelezően évenként kiadott Igazolásokat (amely között van ami a járulékok levonását is tartalmazza) megőrzi. Mivel ez az ő érdeke lenne, – és ha nem kapja meg, na akkor lehet ellenőrzést kérni, de azt is a NAV-tól elsődlegesen. A vagyonvédelemre ez fokozottan érvényes!

 7. géza

  Sokakat érintő probléma, a 80-as években történő rokkantosítás. A tényleges betegségek következtében bekövetkező 67%kos rokkantnak nyugdíj járulékként folyósítottak valamennyi ellátást,2012ig.Ha ezalatt az évek alatt tudott valamit dolgozni és volt valami jövedelme ,a hatályos szabályok szerint adózott,ezek az évek se szolgálati se a nyugdíj megállapításánál nem vehetők figyelembe,hiszen szerintük nyugdíjat kapott 2012ig.Az eltelt idő alatt ez lehet akár 20-25 év is voltak olyan időszakok mikor fizetni kellet nyugdíjjárulékot is.Miért nem vehető ez az időszak figyelembe?,hiszen így kialakulhattak 50-60 ezer ft.körüli nyugdíjak!

 8. Juliusz48

  Ha az állam valóban érdeklődne a polgára megélhetése után, akkor a NAV, minden olyan nagykorú polgára esetén, ahol nincs, vagy nem kellő mértékű a jövedelem a bevallásában, pont úgy ahogy a vállalkozók esetén, vizsgálatot kéne indítson. Hamar kiderülnének a fekete vállalkozások, és a szürkék is csökkenének. Nem beszélve arról, hogy aki után nem érkezik meg az EÜ hozzájárulás időben, azonnal indítani kéne a vizsgálatot, hisz nem kaphat orvosi ellátást. Csak a különböző állományok összekapcsolásával nagyon gyorsan kiderülne a bejelentések hiánya.

 9. Ilona

  Mi van akkor, ha Borsodban valaki munkat vallalt es orult, hogy akadt valami munka es nem mert szolni senki es semmi ellen. Amikor nyugdijba kerult akkor derult ki, hogy semmi nem volt utana fizetve, se nyugdijjarulek se egeszsegugyi jarulek? Igy a nyugdija 60 ezer forint lett?
  Pedig 19 eves koratol 64 eves koraig dolgozott?

 10. Mart

  Kérdésem az lenne, hogy nyugdíjazásomat kértem. Viszont volt egy munkaügyi perem melyet megnyertem egy cég ellen. A cég nem fizette ki az elmaradt bérpótlék szabadságmegváltást, járulékot ugyan fizetett az akkoriban kifizetett bér után, de az elmaradt bérpótlék és stb magasabb. Hogyan számolják bele a nyugdíjba, elég nagy összeg. Úgy tudom hogy a munkavállalónak ez nem róható fel. ? Válaszukat köszönöm.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.