Nincs megállás az emelkedésben

Nincs megállás az emelkedésben
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-02-04
 

Legnagyobb sajnálatunkra a fenti megállapítás nem a betéti kamatok terén, hanem a bankszámlák költségeiben tapasztalható. Február első napjától ugyanis több bank esetében életbe léptek a már korábban meghirdetett kondíciók.

A hatályba lépő változások hátterében még mindig főként a tranzakciós adó áthárítása bújik meg, hiszen jellemzően az átutalások díja és a készpénzfelvételi költségek emelkedtek. Az év elején elkezdődött számlacsomag változtatást most a következő bankok folytatták: az OTP, az FHB, a Raiffeisen és az UniCredit.

Fontos változás, hogy mostantól az FHB Bank is teljes mértékben átterheli a tranzakciós adót, ellentétben a korábbi gyakorlattal, miszerint mindössze az adó egy része terhelte csak eddig az ügyfeleket. A kártyás vásárlás – ahogyan sok más banknál is – kivételt képez, hiszen ezt az adót továbbra is a bank fizeti helyettünk. Az adótól független jelentős változás viszont még a kártyadíjak emelkedése.

Az UniCredit a díjakon kívül a számlacsomagjain is változtatott. A februári hónap kezdetével a bank felfüggesztette korábbi
Privát,
Privát Plusz és az
Én számlák értékesítését.
Bónusz számlacsomagja ugyan nem jutott erre a sorsra, de igencsak lecsökkent a kapcsolódó kedvezmények köre. Amellett, hogy több akció visszavonásra került, a forgalmazott számlák közül ez az egyetlen, amelynél egyáltalán nincsen lehetőségünk a díjmentes kártyás készpénzfelvételre. Ilyen tekintetben a többi számla esetében sem olyan kedvező a helyzet, mert ezeknél is megszűnt a korlátlan számú díjmentes készpénzfelvétel lehetősége.

Annak ellenére, hogy az adót a legtöbb bank már áthárította a fogyasztókra, megítélésünk szerint a kialakult helyzet még mindig nem tekinthető véglegesnek.

Hirdetés
Hirdetés