Nincs megállás: vágott a jegybank

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 01. 29.

Az elmúlt egy évben ötször vágott az MNB alapkamatot: 7%-ról 5,75%-ra változott a jegybanki alapkamat ebben az időszakban. Ez a trend folytatódott a mai kamatdöntés eredményeként. A piaci várakozás is ez volt. Mit hozhat a jövő?

Az elmúlt időszak alatt nem csak az alapkamatunk nem maradt változatlan: a forint árfolyama is jelentősen ingadozott. 3-6 hónapos időtávon a régiós devizák közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta. A Monetáris Tanácsnak ezt is figyelembe kellett venni a döntésénél. A piac az alapkamat csökkentésének a folytatódását várta, amíg a második legvalószínűbb forgatókönyv a csökkenés megtorpanása. Ennek oka részint a forintgyengülés részint a jegybank elnök személyének a bizonytalansága volt. Ez utóbbi továbbra is nyitott kérdés. Viszont az alapkamatra vonatkozó döntés megszületett: az új jegybanki alapkamat a 0,25%pontos csökkenéssel 5,5%-ra módosult.

alapkamatdeviza20120129

Nemzetközi kitekintésben magasnak tekinthetjük a magyar alapkamatot. Táblázatunkból látszik, hogy Európában még a csökkenés után is az egyik legmagasabb alapkamattal rendelkezünk. Régiós társaink közül csak Törökországban van jelenleg ekkora alapkamat. 

alapkamatok20120129

A további alapkamat csökkenés azért szerepel nagy súllyal az elemzők várakozásaiban, mert a külső Monetáris Tanácstagok (akik jelen pillanatban a Tanács többségét alkotják) korábban azt nyilatkozták, hogy a jegybanki alapkamat egyensúlyi szintje 4,5-5% között van. (Lásd
korábbi elemzésünk.) Ebből valószínűsíthetjük, hogy amint a forintárfolyam újra engedi, további kamatvágásokra készülhetünk fel. (Itt a vízválasztó az euró 300 forintos lélektani szintje lehet.)

Ha jövőben folytatódik a kamatcsökkentési periódus, akkor az valószínűleg ismét a lekötött betétek csökkenését eredményezi. Van olyan betét, (pl: AXA bank számláinak kamatozása) ami az alapkamathoz kötött, így az mindenképpen csökkenni fog. Azon kívül a forint árfolyama tartósan leszakadhat a régiós devizáktól. Ilyen környezetben valószínűleg újra az érdeklődés középpontjába kerülhetnek a befektetési alapok, hiszen a kamatok csökkenésével a megtakarítások a bankbetétek magasabb hozammal bíró alternatíváiba szoktak áramolni. Ehhez az esetleges következő lépcsőfok a 2012. február 26-án tartandó kamatdöntő ülés lesz. 

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Megújul az MKB Bank – Mire érdemes figyelni? (x)

Az MKB Bank Zrt. új informatikai rendszer használatára áll át, amely kizárólag a Bank tervezett, időszakos informatikai leállásával valósítható meg. Az informatikai leállás időtartama: 2018. június 29. (péntek) 17:45 órától...

Blogajánló

  • alapblog

    Tények – különkiadás

    – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.