Nincs megállás: vágott a jegybank

 • 2013.01.29.
 • szerző: bankmonitor

Az elmúlt egy évben ötször vágott az MNB alapkamatot: 7%-ról 5,75%-ra változott a jegybanki alapkamat ebben az időszakban. Ez a trend folytatódott a mai kamatdöntés eredményeként. A piaci várakozás is ez volt. Mit hozhat a jövő?

Az elmúlt időszak alatt nem csak az alapkamatunk nem maradt változatlan: a forint árfolyama is jelentősen ingadozott. 3-6 hónapos időtávon a régiós devizák közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta. A Monetáris Tanácsnak ezt is figyelembe kellett venni a döntésénél. A piac az alapkamat csökkentésének a folytatódását várta, amíg a második legvalószínűbb forgatókönyv a csökkenés megtorpanása. Ennek oka részint a forintgyengülés részint a jegybank elnök személyének a bizonytalansága volt. Ez utóbbi továbbra is nyitott kérdés. Viszont az alapkamatra vonatkozó döntés megszületett: az új jegybanki alapkamat a 0,25%pontos csökkenéssel 5,5%-ra módosult.

alapkamatdeviza20120129

Nemzetközi kitekintésben magasnak tekinthetjük a magyar alapkamatot. Táblázatunkból látszik, hogy Európában még a csökkenés után is az egyik legmagasabb alapkamattal rendelkezünk. Régiós társaink közül csak Törökországban van jelenleg ekkora alapkamat. 

alapkamatok20120129

A további alapkamat csökkenés azért szerepel nagy súllyal az elemzők várakozásaiban, mert a külső Monetáris Tanácstagok (akik jelen pillanatban a Tanács többségét alkotják) korábban azt nyilatkozták, hogy a jegybanki alapkamat egyensúlyi szintje 4,5-5% között van. (Lásd
korábbi elemzésünk.) Ebből valószínűsíthetjük, hogy amint a forintárfolyam újra engedi, további kamatvágásokra készülhetünk fel. (Itt a vízválasztó az euró 300 forintos lélektani szintje lehet.)

Ha jövőben folytatódik a kamatcsökkentési periódus, akkor az valószínűleg ismét a lekötött betétek csökkenését eredményezi. Van olyan betét, (pl: AXA bank számláinak kamatozása) ami az alapkamathoz kötött, így az mindenképpen csökkenni fog. Azon kívül a forint árfolyama tartósan leszakadhat a régiós devizáktól. Ilyen környezetben valószínűleg újra az érdeklődés középpontjába kerülhetnek a befektetési alapok, hiszen a kamatok csökkenésével a megtakarítások a bankbetétek magasabb hozammal bíró alternatíváiba szoktak áramolni. Ehhez az esetleges következő lépcsőfok a 2012. február 26-án tartandó kamatdöntő ülés lesz. 

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Balkáni EU

  2025-ben a Nyugat-Balkán államai csatlakozhatnának az EU-hoz, a fő akadály, hogy több országban nem (teljesen) működik a jogállam, érdekcsoportok és bűnszövetkezetek foglya az állam, korlátozott...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.