Novák Katalin válaszolt 3 a lakástámogatásokkal kapcsolatos kérdésre!

Novák Katalin válaszolt 3 a lakástámogatásokkal kapcsolatos kérdésre!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-05
 

Az otthonteremtési támogatások iránt óriási az érdeklődés, az emberekben pedig számos kérdés merül fel. Novák Katalin most videóüzenetben válaszolt három kérdésre. a Bankmonitor szakértői pedig kiegészítették az elhangzottakat még néhány kiemelten fontos információval.

1. Újra lehet igényelni a csok támogatást, ha korábban megelőlegező kölcsönt vettünk fel és a vállalt gyermek nem született meg?

Igen, amennyiben önként vissza lett fizetve a korábban kapott csok támogatás, akkor a család újra igénybe veheti a kedvezményt. Sőt akár vállalt gyermekre is kérheti a családi otthonteremtési kedvezményt a második alkalommal is.

Fontos tudni, hogy április 21 előtt a megelőlegező kölcsönt az igénylők nem vehették igénybe újra abban az esetben, ha a vállalt gyermek nem született meg. Ezt a kitételt azonban eltörtölték: újra kérhet csok támogatást – akár meglévő, akár vállalt germekre is az a család – amelyik korábban már igényelt megelőlegező kölcsönt, de a vállalt gyermek nem született meg. Fontos, hogy a korábban kapott támogatást már vissza kellett fizetniük ahhoz, hogy újra tudják igényelni azt.

Hirdetés

Hirdetés

2. Külföldről hazatérve lehet igényelni lakástámogatást?

A családi otthonteremtési kedvezmény esetében elvárás, hogy az igénylők egyik tagjának legalább 180 napos Tb jogviszonya legyen – ez a 3 gyermek után elérhető 10 millió forint összegű támogatás esetében 2 évre emelkedik -, elfogadható ugyanakkor külföldi jogviszony is, vagyis megfelelő az, ha az igénylők egyike legalább 180 napja – emelt összeg esetén 2 éve – külföldön dolgozik. Ebben az esetben azonban nilatkozni kell, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyar Tb jogviszonyt létesít az igénylő, vagyis magyarországi munkaviszonya lesz.

Babaváró hitel esetében 3 éves folamatos Tb jogiszonnyal kell rendelkeznie legalább az igénylő pár egyik tagjának. Elfogadható küldöldi jogviszony is, azonban az utolsó 90 napra szigorúbb elvárások érvényesek: az igénylést megelőző 3 hónapban már magyar alkalmazotti, vállalozói jogviszonnyal kell rendelkeznie legalább az igénylők egyikének.

A Babaváró igénylést megelőzően már legalább 3 hónappal haza kell költöznie a párnak és egyiküknek itthon munkába kell állnia. A csok támogatásnál viszont csak az az elvárás, hogy a támogatás folyósítását követő fél éven belül találjon legalább az igénylők egyike megfelelő magyarországi munkahelyet.
Bankmonitor kiegészítése:
A Novák Katalin által felolvasott kérdésben szerepelt még, hogy a hölgy 41 év alatti és három vállalt gyermekre szerentének támogatást. Fontos tudni, hogy Babaváró hitel esetében elvárás, hogy a pár hölgy tagja 41 év alatti legyen, vagyis a konstrukciónak biztos megfelelne a pár. Ugyanakkor a csok támogatást csak fiatal házaspárok vehetik igénybe: az egyik félnek 40 évnél fiatalabbnak kell lennie. A kérdező nem lesz jogosult a csok támogatásra – ez nem derült ki egyértelműen a levélből -, amennyiben a hölgy és párja is betöltötte már 40. életévét.

3. Lehet-e adóstárs csok-hitelben az igénylő gyermeke?

Igen, bevonható a kölcsönbe a támogatott személyeken kívül más is adóstársként. Így akár az igényelhető összeg is növekedhet: a jövedelem terhelhetősége során az adóstárs jövedelmét is figyelembe vehetik.
Bankmonitor kiegészítése:
Vannak azonban bizonyos feltétleek, melyet a nem támogatott adóstársnak teljesítenie kell:
  • A támogatott személyek egyikének közeli hozzátartozója kell legyen azadóstárs
  • Nem lehe adósa másik csok-hitelnek
  • Nyilatkoznia kell, hogy nem vesz igénybe a jövőben csok-hitelt
  • Nem lehet adóstársa másik csok-hitelnek
  • Nem lehet lakóhelye a támogatással megvásárolt ingatlan

Jó, ha tisztában vagyunk ezekkel a feltételekkel a amikor adóstársi kötelezettságet vállalunk egy rokonunk csok-hitelében. Ez a jövőben például meggátohatja azt, hogy saját lakásvásárlásunknál felvegyük ezt a kedvező konstrukciót.

Bármikor ellenőrizhetjük a Bankmonitor otthonteremtési támogatás kalkulátorával, hogy megfelelünk-e az egyes kedvezmények feltételeinek.
Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés