Nyakunkon a következő válság? A jen és az arany húzhat ki a csávából

Nyakunkon a következő válság? A jen és az arany húzhat ki a csávából
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-09 Frissítve: 2021-08-06
 

Az elmúlt időszakban jelentős kockázatok jelentek meg a világgazdaságban, ráadásul a tőzsdéken sem láttunk egyértelmű irányt. Az Alapblog által megkérdezett elemző szerint már jövőre Amerikában és Kínában is recesszió üthet be, ami a túlértékelt eszközök esését hozhatja el. Ebben a helyzetben a tipikus menekülőeszközök, az arany és a jen nyújthat menedéket. De hazánk számára Németország helyzete is jelentős, és súlyos kockázatokat rejt magában, ha a német gazdaság teljesítménye visszaesik.

Ugyan az Alapblog álalt megkérdezett szakértő szerint a 2007-2008-ashoz hasonló válság nem várható, ugyanakkor egy kisebb recesszióval már akár jövőre is számolni lehet. Ennek elsősorban az az oka, hogy az utóbbi évek növekedési ciklusának végéhez értünk, elsősorban Amerikában és Kínában lassulhat erőteljesebben a gazdaság, amit részben a kereskedelmi háború is befolyásolhat.

Persze Európában is van bőven mi miatt aggódni. Itt van az olasz és a spanyol adósságprobléma, de a német gazdaság sérülékenysége is kockázatot jelent. Hazánk és ez egész régió számára ez már csak azért is fontos, mert a gazdaság nagy részben a német konjunktúrától függ. Márpedig ez annak ellenére befolyásolhatja hazánk megítélését, hogy a befektetők alapvetően jónak tartják hazánk gazdasági teljesítményét. Ráadásul egy esetleges amerikai recesszió további forintgyengülést is előidézhet.

A befektetőknek is javaslatokkal állt elő a szakértő. A devizapiacon a jent javasolja, ami már eddig is jelentős erősödésen van túl, ráadásul ez a következő időszak is folytatódhat. Ezenkívül a növekvő inflációs veszélyek ellen a tipikus menekülőeszközként szolgáló arany szolgálhat védelemként. Az Alapblog „Az arany a jen és hazánk” című írásában részletesebben is olvashatsz a témáról.

Hirdetés
Hirdetés