Betöltés

Nyaralás hitelre? Hogyan kerüld el a több éves fájdalmat?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-06-29

Bár ezekben a napokban nem tombol a kánikula, nyilván gőzerővel gondolkozunk az aktuális nyaralásunkon. A nyaralás az élet napos oldala. Ahhoz, hogy az is maradhasson sajnos elkerülhetetlen, hogy a pénzügyi vonatkozásait tudatosan kezeljük. Legyünk óvatosak és ne engedjünk a csábításnak: hitelből nyaralni indulni, csak rendkívül ritkán éri meg…

Sokan közülünk sajátjuknak érzik a L’oreal szlogenjét: „mert megérdemlem”. Így mindegy milyen áron, de ők egy kiadós nyaralást akarnak. Ha nem áll rendelkezésre megtakarított pénz a nyaralás finanszírozására, akkor jön a személyi hitel, a hitelkártya, vagy a folyószámla hitel. Ezen hitelek kamatterhe 20% és 35% között mozog. Igen vaskos ár ez akkor, amikor a bankbetéteken elérhető kamat 4,5% körül mozog. 

Sok tanulmány kimutatta már, hogy az átlag magyart elsősorban nem a hitel kamata érdekli, hanem az, hogy mekkora törlesztő részletet kell fizetnie. 200 ezer Ft hitelre 30%-os kamat mellett a törlesztő részletünk 19.500 Ft lesz egy éven keresztül. Ránézünk és azt gondoljuk, hogy ennyit csak ki tudunk valahogy fizetni… Ekkor azonban valahogy soha nem merül fel a kérdés: ha 19.500 Ft-ot ki tudunk fizetni hiteltörlesztésre, akkor a korábbi hónapokban ugyanekkora pénz megtakarításából miért nem spóroltuk össze a nyaraláshoz szükséges pénzt? És a megtakarítási időszak csak 10 hónap lett volna a 12 hónapnyi hiteltörlesztéssel szemben. 

A nyaralást mindenképpen mi fogjuk kifizetni. A hitel csak annyit jelent, hogy elérhetem azt most, amihez egyébként 10 hónapot gyűjtögetnem kellett volna. 

Jellemzően a hitelből történő nyaralás a legfájdalmasabb azoknak lesz, akik csak áltatják magukat, hogy eddig ugyan nem tudtak félretenni, de a szenzációs nyaraláson annyira feltöltődnek, hogy a hitel visszafizetésre félre tudnak tenni. Általában jön az első, majd a második sikertelen hónap a hiteltörlesztésben, mert valahogy mégsem sikerül kiköhögni azt a nyavalyás 19.500 Ft-ot. A legrosszabb eset, ha ilyenkor egy még drágább hitelből (pl. „gyorsan, könnyen” Provident) próbáljuk teljesíteni az eredeti kötelezettségünket. Ennél egy kicsit kedvezőbb, ha jelezzük a banknak, hogy ez így nem fog menni, hosszabbítsuk meg a futamidőt és inkább 24 hónap alatt fizetnénk vissza a hitelt. Ekkor a törlesztésünk – ha a bank van olyan kedves és nem emeli meg egyúttal a kamatot – 19.500 Ft-ról 11.200 Ft-ra csökken. Igen ám, de ekkor már közel 270 ezer Ft-ot fogunk visszafizetni és két éven keresztül dolgozunk egy nyaralás utólagos kifizetéséért. Azaz 2013-as nyaralásunk árát sikerül 2015 nyarára kiegyenlíteni, ami egyet jelent azzal, hogy sem 2014-ben, sem 2015-ben nem lesz félretett pénzünk a nyaralásra…   

Mik a tanulságok? 

Sokkal nyugodtabb lesz életünk, ha előre próbáljuk meg a nyaraláshoz szükséges pénzt összegyűjteni. Így annyit fogunk fizetni a nyaralásért, amennyibe kerül és nem terhel minket a jelentős kamatkiadás hosszú időn keresztül. Ha nem sikerült összegyűjteni álmaink nyaralására a pénzt, akkor hiába „megérdemlem” a horvát tengerpartot, elégedjünk meg egy belföldi pihenéssel. 

Érdemes tisztában lenni pénzügyi képességeinkkel. A hitel felvételét kizárólag annak javasolhatjuk, aki már hosszú időn keresztül bizonyították, hogy képesek havonta X forintot félretenni fizetésükből. Pontosan fel tudják mérni, hogy mit fog jelenteni az életükben a hiteltörlesztési időszak, az hogy a fizetésükből egy nem jelentékeny részről le kell mondaniuk. 

Soha ne felejtsd el: mindent Te fogsz kifizetni, a hitel nem ajándék!

A tudatos pénzügyi döntésekhez ajánljuk figyelmedbe a Bankmonitor.hu E-book-ját:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.
sadholidays

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Blogajánló

  • alapblog

    Van hova feküdni

    Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.