Nyári diákmunka? Itt vannak a legjobb bankszámlák!

  • 2014.05.29.
  • szerző: bankmonitor

Az érettségi első körét mára minden diák maga mögött tudhatja. Rövid időn belül pedig a szóbeli vizsgák is lefutnak, így nem véletlen, hogy sokakat már a diákmunka gondolata foglalkoztat. A munkavállaláshoz bankszámlára szükséged lesz, ezért segíteni szeretnénk, hogy megtaláld a legmegfelelőbbet. Olcsó számlavezetés, díjmentes bankkártya és számos kedvezményes szolgáltatás, amit a bankok kifejezetten diákoknak kínálnak.

Egy bankszámlára a munkavállaláshoz mindenképpen szükséged lesz, mert a diákszövetkezetek a munkabéred átutalással fizetik ki. Ugyan nem mindenhol követelik meg a saját bankszámlát (akár a szülőkét is elfogadják), de legyünk őszinték, ennyi idősen már a legtöbben némi „pénzügyi önállóságra” törekednek. Nincs is ezzel semmi gond, hiszen a saját bankszámla a legjobb módja annak, hogy a banki termékekkel és szolgáltatásokkal megismerkedj főként, hogy diákként ezt igen kedvező feltételekkel teheted meg.

A kifejezetten
diákoknak kínált számlacsomagok legnagyobb előnye, hogy számos banki szolgáltatást díjmentesen, vagy kedvezményesen vehetsz igénybe. Több banknál nem kell számlavezetési díjat fizetned, többnyire a bankkártya is ingyenes (legalább az első évben). A legtöbb bankkártya alkalmas az érintés nélküli fizetésre (PayPass), de fizethetsz a segítségével akár az interneten is. A netbanknak és mobilbanknak köszönhetően otthonról, vagy akár útközben is tudsz átutalásokat indítani, a számlamozgásokról pedig akár SMS-ek útján is tudsz tájékozódni.

Jó, ha tudod, hogy korodnál fogva nem vagy már feltétlenül a diákszámlákhoz kötve, így akár egy normál, lakossági számla mellett is dönthetsz. A kedvezmények köre jellemzően ezeknél is igen széles, viszont ezekért általában olyan feltételeket támasztanak a bankok, amelyeknek a diákévek alatt nem valószínű, hogy eleget tudnál tenni (pl.: magasabb jövedelem érkeztetés a számlára, vagy nagyobb összegű és számosságú tranzakciók szükségesek). Persze a diákszámláknál is előfordulhatnak feltételek (pl.: meghatározott összegű átutalás érkezzen), de ezek természetesen úgy kerültek kialakításra, hogy egy diák könnyen tudja teljesíteni azokat.

Beszéljünk kicsit a számokról!

Nyilván a számos díjmentes és kedvezményes szolgáltatás ellenére a bankszámla fenntartásának vannak költségei. Természetesen ennyi idősen komoly bankkapcsolattal még senki sem rendelkezik, de némi forgalmat azért bonyolít. Csak a legalapvetőbbeket figyelembe véve

  • a számlára pénz érkezik (pl.: szülőktől kapott zsebpénz, nyári munkából származó munkabér),
  • a számlán lévő pénzből vásárlások történnek, vagy készpénz felvételek a bankkártya segítségével, esetleg
  • egyszer-kétszer még utalások is.

Még ilyen alapvető bankhasználati szokások fényében is igen kedvező költségek mellett találunk bankszámlát a bankok kínálatában. A legtöbb ugyan kizárólag diákoknak érhető el, de találunk közöttük normál, bárki számára elérhető számlacsomagot is.

diak_abra_140529

A teljes lista megtekintéséhez kattints ide!

A fenti ábrán szereplő két átlag között mindössze annyi a különbség, hogy az egyik esetben az egyes tranzakciókon kívül egy kiegészítő szolgáltatással is számolunk, amely keretében a bankkártyával végzett műveletekről SMS-ben tájékoztat a bank. A szolgáltatás némileg megnöveli az átlagos havi fenntartási költséget, de biztonsági szempontból igen hasznos. Például, ha ne adj Isten a bankkártyánkkal bármilyen visszaélés történik, akkor rögtön meg is tudjuk tenni a szükséges lépéseket mielőtt a számlán lévő teljes összegnek búcsút inthetnénk.

Nézzük a legjobb számlacsomagokat!

A biztonságot szem előtt tartva, nézzük az SMS szolgáltatással felvértezett számlákat. A fenti szokások fényében
a ranglista első helyezettje az MKB Bank Student számlacsomagja havi 240 Ft fenntartási költségével. Számlavezetési díjjal ugyan számolnunk kell (240 Ft), viszont ingyenes a bankkártya és a biztonsági SMS szolgáltatásért (a kártyaműveletekről) sem kell külön fizetni. A dobogó
második fokán a Gránit Bank Sztár számlacsomagját találjuk havi 347 Ft-os költségével. Itt nincs számlavezetési díj és az első évben a bankkártya is díjmentes. A képzeletbeli dobogó
harmadik helyezettje a MagNet Bank Csillag számlacsomagja havi 389 Ft-tal. Itt sem kell feltétlenül fizetnünk a számlavezetésért (a banknál a becsületkassza elve uralkodik), azonban a bankkártya már díjköteles, de ennek ellenére a számlacsomag előkelő helyen helyezkedik el.

Persze, ha fenti lehetőségek nem győztek meg, akkor itt megnézheted a teljes rangsort, hogy megtaláld a legmegfelelőbbet!

Diákként (és valószínűleg majd a későbbiekben is) a legfontosabb, hogy pénzügyeid intézése ne kerüljön sokba és ezt gyorsan és kényelmesen tudd bármikor megtenni. Ahhoz viszont, hogy megtaláld a legjobb számlacsomagot elengedhetetlen, hogy a saját szokásaidnak és igényeidnek megfelelően válaszd ki a számlacsomagot. Ezért gondold át alaposan, hogy mire is fogod a számlát használni, milyen szolgáltatásokat szeretnél igénybe venni, és ezek fényében keresd meg kalkulátorunk segítségével a legmegfelelőbbet!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.