Nyerhetsz egy Mercedest!

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 10. 12.

A rendszerváltás előtt mindenki ismert valakit, aki nyert egy Trabantot, Wartburgot esetleg egy Skodát a gépkocsinyeremény-betétkönyvével. Meglepő, de ma is létezik ez a betéti konstrukció. Sőt két bank is kínálja ezt a terméket. Csak manapság már Toyotát, Fiatot és Mercedest lehet nyerni. 50 forintért már egy Mercedesszel is furikázhatunk!

Magyarországon az új személygépkocsira manapság ugyanannyit várakoznak a családok, mint régen a merkúros időkben. A különbség annyi, hogy most nem az autóra kell várni, hanem arra, hogy összegyűljön rá elegendő pénz. Erre a problémára nyújt megoldást a gépkocsinyeremény-betétkönyv. Vagy mégsem?

A termék alapötlete egyszerű: a bankok betétet gyűjtenek, és ahelyett, hogy a betéteseknek egyesével egy kisebb összegű kamatot fizetnének, az összegyűlt betétekből nyereményalapot képeznek, és bizonyos időközönként kisorsolnak egy-egy autót a gépkocsinyeremény-betétkönyv tulajdonososok között. Különböző címletekben léteznek és mindegy, hogy kisebb címletből veszünk többet, vagy egy nagyobb címletből egyet, a nyerési esélyeink a befektetett pénzünkkel arányos. A sorsolás után azonban nem értesítenek a bankok arról, hogy nyertünk, ezt nekünk kell ellenőriznünk. A nyeremény szerencsére idővel nem évül el, de ilyenkor a tárgynyeremény helyett az autó (esetleg más kisebb értékű ajándék) nyeremény évében érvényes újkori árát fizeti ki a nyertesnek. Ezért is van, hogy akik még Trabantot nyertek, azok ma már csak pár tízezer forintot kapnak mindössze. A konstrukció nagy hátránya, hogy ha nem nyerünk, akkor gyakorlatilag ingyen helyeztük el a pénzünket a banknál. Kamatot ugyanis nem fizet, abból van fedezet a gépkocsikra. És hol érhető el ez a termék? Természetesen az OTP-nél, ahol Chevrolet Sparkokat és Toyota Aygo+-okat lehet nyerni, sőt negyedévente extraként Mercedes B-osztályt is kisorsolnak. Ezzel szemben az FHB havonta egy iPad4-et sorsol ki, míg negyedévente egy Fiat 500-ast. Az OTP címletei 5-től 50 ezer forintig terjednek, míg az FHB nagyban gondolkodik: 10 ezer forinttól egészen 200 ezer forintig váltható a Nyereménybetét.  Ha a Mercedesre pályázunk, akkor 5.000 forint a minimális összeg amivel elindulhatunk, és legalább 3 hónapot bent kell lennie a pénzünknek. Tehát a feláldozott kamat picivel több, mint 50 forint. Nem rossz egy Mercedesért! 

Minket alapvetően meglepett, hogy egy ilyen konstrukció mai napig létezhet a szerencsejáték, és a betétgyűjtés határmezsgyéjén. Kezeljük is ennek megfelelően, és tekintsünk rá, mint egy sorsjegyre, ahol egy autó a tét. Ha nem hiányzik pár ezer forint a költségvetésből, egy fajta örökös sorsjegynek felel meg (egy betétkönyvet többször is sorsolhatnak), de ne legyenek illúzióink: éveket várhatunk anélkül, hogy bármit is nyernénk a termékkel.

Ha valós, infláció feletti hozamokat szeretnél, olvasd el a 
Durván sokat keresett, aki az elmúlt egy évben megtakarított című cikkünket!


Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Ha befektetés, akkor most az aktivitásra szavazz!

2018. 06. 20.

A passzív befektetési alapok vagy az ETF-ek neve sokaknak ismerősen csenghet, főleg az utóbbi évek után, mikor nagy népszerűségre tettek szert. Ugyanakkor  a tőzsdék csúcsokat döntő szárnyalása után most úgy...

Megújul az MKB Bank – Mire érdemes figyelni? (x)

Az MKB Bank Zrt. új informatikai rendszer használatára áll át, amely kizárólag a Bank tervezett, időszakos informatikai leállásával valósítható meg. Az informatikai leállás időtartama: 2018. június 29. (péntek) 17:45 órától...

Blogajánló

  • alapblog

    Tények – különkiadás

    – Kínai tőzsde kétéves minimumon: – A BUX index 4 nagy komponense közül kettő egyértelmű hosszú távú eső trendben (Mtelekom, Richter), kettő gyanúsan tapad az...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.