Betöltés

Nyugdíj: 10% feletti hozamot is kaphatnak a pénztártagok a fa alá

szerző: Bankmonitor.hu
2017-12-14

Az év vége közeledtével mindenki visszatekint az esztendőből már eltelt időre. Mi is így tettünk: megnéztük, hogyan állnak az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai az idei évben. Meglepő eredményt kapunk. Még vége sincs az évnek, de több pénztár 10% feletti teljesítményt ért el. Természetesen ehhez kockázatot is kellett vállalni. Viszont aki biztonsági játékos volt, annak meg kell elégednie átlagosan 2,8%-os hozammal. Mutatjuk a legjobb pénztárakat!

Az önkéntes nyugdíjpénztárakat sokan választják az egyszerűségük, költséghatékonyságuk és természetesen a hozzá kapcsolódó 20%-os adójóváírás miatt. Az alacsony kamatkörnyezetben különösen érdekes, hogy milyen teljesítményt tudnak nyújtani a pénztártagoknak. Szerencsére jó hírünk van. A nagyobb pénztárak közül többnek is sikerült 10% feletti hozamot elérnie.

Választható portfóliós rendszer

Először is érdemes tisztában lenni, hogy a nagyobb önkéntes nyugdíjpénztárak mindegyikében több portfólióból lehet választani. Ezek kockázati sorrendben (legkisebbtől a legnagyobbig haladva): Klasszikus, Kiegyensúlyozott, illetve Növekedési portfólió. Bizonyos esetekben ezek más elnevezést kapnak (például Kiegyensúlyozott helyett Bázis, vagy Egyensúly), vagy ennél több (ritkább esetben kevesebb) portfólió létezik egy-egy pénztárnál.

Szeretnéd megtudni, mennyi pénzt tudsz összegyűjteni nyugdíjas korodra? Kalkulátorunkkal kiszámolhatod!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Segítünk megtalálni a számodra legjobb NYUGDÍJMEGOLDÁST

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Amennyiben háromnál több portfóliót tart fent egy pénztár, akkor azok a portfóliók vagy magasabb kockázatot vállalnak, vagy már a nyugdíjas pénztártagokat célozzák meg. Az összehasonlíthatóság kedvéért, mi csak a mindenki számára elérhető (vannak bizonyos vállalatok dolgozóinak fenntartott önkéntes pénztárak is) nagyobb pénztárak három alap portfóliójára koncentráltunk.

Jól látható, hogy a legkevesebb kockázatot vállaló Klasszikus portfóliót választók által elért hozamok jelentősen alacsonyabbak, mint a Növekedési vagy akár a Kiegyensúlyozott portfólióba befizető pénztártagok által realizáltaknál. Míg a nagy pénztárak Klasszikus portfólióinak átlagos teljesítménye mindössze 2,8%, addig a Kiegyensúlyozottnál ez 6,47%, a Növekedésinél pedig 8,8%. Ráadásul az OTP, illetve a Budapest pénztárának Növekedési portfóliója 10% feletti teljesítményt ért el csak az idei évben. Sőt, a pénztárak befektetési szakértőinek az év végéig még van rá lehetőségük, hogy tovább növeljék az elért hozamokat.

Viszont a nyugdíjcélú-megtakarítások inkább egy maratonhoz hasonlóak, mint egy sprinthez. Ezért óva intünk mindenkit attól, hogy a rövid távú hozamok alapján válassza ki a legmegfelelőbbnek tűnő pénztárat. Erre a fajta összevetésre sokkal inkább alkalmasak a hosszú távon elért hozamok.

Látható, hogy a 15 éves hozamok alapján már nem ugyanazok a pénztárak végeztek az élen, mint az idén elért teljesítmények alapján. Ráadásul nemcsak a teljesítmények szerényebbek, hanem a különbségek is kisebbek mind a pénztárak, mind a különböző portfóliók között. Bár ez utóbbi szempontból inkább az idén elért hozamadatokban meglévő különbségek a reálisak: a következő időszakban ahhoz, hogy érdemi (infláció feletti) hozamot lehessen elérni, ahhoz bizony kockázatot kell majd vállalni.

Tehát a Klasszikus portfólió tényleg csak nyugdíj előtt állóknak, illetve extrém alacsony kockázatvállalási hajlandósággal rendelkezőknek nyújthat alternatívát. Akinek még több tíz év van hátra a nyugdíjig, annak érdemes lehet a Növekedési portfóliók közül válogatnia.

Mi történik, ha nem tudunk nyugdíjig várni

Az akár kétszámjegyű hozamok láttán a rövidtávon gondolkozók is elcsábulhatnak. Ám az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás nem véletlenül államilag dotált, dedikáltan nyugdíjcélú-megtakarítás. A számlanyitást követően 10 évig nem lehet a befizetéseinkhez hozzájutni (leszámítva az egy éves futamidejű tagi kölcsönt). A számlanyitástól számított 10 év után három évente teljesen adómentesen felvehető az önkéntes nyugdíjpénztárban elért hozam. Viszont, ha ennél több pénzre lenne szükségünk, akkor bizony hozzá kell nyúlni a tőkéhez is, ami adóköteles.

Ám fontos kitétel, hogy a tőke csak 10 évig adóköteles teljes egészében. De ez a 10 év különbözik a számla megnyitásától számított 10 évtől, mert itt minden egyes befizetés után újra kezdődik a számítása.

Tehát a 2015-ös befizetéseink egy évvel hamarabb lesznek adómentesek, mint a 2016-os befizetések, függetlenül a számla megnyitásának időpontjától. Az adó mértéke pedig jelenleg 15% SZJA (személyi jövedelemadó) és 22% EHO (egészségügyi hozzájárulás). De a befizetés után 10 évvel minden évben 10%-kal csökken az adófizetési kötelezettségünk az alábbi táblázat szerint:

Fontos dátum 2007. év vége. Ugyanis az ez előtti befizetésekre még más szabályozás vonatkozott (ott a számla megnyitásától számították mind az adózás, mind a felvehetőség 10 évét). De ez mára már a fent vázolt módra változott meg, még a 2007 vége előtt nyitott számlákra történő új befizetések esetén is.

Viszont amennyiben letelik a 10 éves várakozási idő, és nyugdíjba megyünk, akkor minden nyugdíj jellegű kifizetés automatikusan adómentes lesz, függetlenül attól, hogy azt néhány éve, vagy néhány évtizede fizettük is be. Tehát az önkéntes nyugdíjpénztárak tényleg a befektetések maraton futása: mindenképpen hosszú távon érdemes velük tervezni, és annyit érdemes befizetni, amit valóban nyugdíj célra szánunk.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? A Bankmonitor.hu Nyugdíjkalkulátora megmutatja másodpercek alatt, hogy mire lesz elég a megtakarításod. Ráadásul kollégáink mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerik. Kérdezz minket, és ingyenesen segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást és a szerződéskötést is megkönnyítjük számodra!

Állami támogatás, elérhető többlet nyugdíj, költségek…

 • Nyugdíjcélú megtakarítással kapcsolatos kérdésed van? Mi tudjuk a választ!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

2 Hozzászólás

 1. Kerékgyártó Lajos

  Kérdésem van :
  köthetek nyugdíjbiztosítást a fiam részére ?

 2. Zoli

  nyugdíjbiztosítást ???
  Eszébe ne jusson, pokoli drága a költségek kb elvisznek minden hasznot
  örülhet ha a tőke megmarad a végén….

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Mindent az önkéntes nyugdíjpénztárról

2018. 07. 06.

A nyugdíj célú megtakarítások legnagyobb vonzerejét a befizetések utáni 20%-os adójóváírás adja. Három ilyen nyugdíj célú megtakarítás létezik: nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás és önkéntes nyugdíjpénztár. Többször összehasonlítottuk őket már, de most...

Hitel vagy nyugdíj, hasznos tanácsokról írtunk a héten!

2018. 07. 01.

Számos beszámolónk jelent meg a héten, ezek közül szemezgettünk a mostani összeállításhoz. Legyen szó egy lakáshitel felvétele előtt állóról, vagy már egy adósról, esetleg egy nyugdíj-megtakarítóról, mutattunk olyan érdekességeket, melyekkel...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.