Betöltés

Nyugdíj: nagy bajban vagy, ha későn kezdesz takarékoskodni

szerző: Bankmonitor
2017-01-12

Az állami nyugdíjrendszer hazánkban már csak pár évtizedig tud a jelenlegi feltételek szerint működni, aztán egyre kevesebb nyugdíjra számíthatunk. Ráadásul egy átlagos magyar jövedelme a nyugdíjban jelentősen visszaesik, mostani állapot szerint 55 ezer forinttal kevesebbre számíthatunk csak. Aki nem akar ebbe a csapdába esni, annak minél hamarabb takarékoskodnia kell: 35 évesen elég lehet havi 10 ezer forintot félretenni, míg ha ezt 50 éves korunkig halogatjuk, akkor már havi 37 ezret kell elkülönítenünk.

A kor előrehaladtával egyre kevesebb jövedelemre számíthatunk

A legfrissebb becslések szerint az állami nyugdíjrendszer fennakadásmentesen nagyjából még 2 évtizedig tud működni. Éppen ezért a most munkába állók jóval rosszabb kilátással rendelkeznek, mint azok, akiknek már csak 15-20 évük van hátra a nyugdíjba vonulásig.

A nyugdíjcsökkenés elkerülhetetlen. Mindenkinek félre kell majd tennie valamennyi összeget a nyugdíjra havonta, hiszen ellenkező esetben könnyen lehet, hogy a nyugdíjba vonulásunk előtti keresetünknek már csak 60 százalékát fogjuk megkapni időskori járandóságként.

Megnéztük, hogy hazánkban hogyan alakul az átlagos nettó jövedelem korcsoportonkénti megoszlása. A várakozásainknak megfelelően a nettó jövedelem 35-44 éves korig növekszik, majd innen lefelé ívelő pályát mutat és fokozatosan csökken a nyugdíjba vonulásig. Vagyis az a sokszor hangoztatott sztereotípia megdőlni látszik, hogy a pályakezdéstől kezdve az életkorral előrehaladva folyamatosan nő az emberek jövedelme.

Az ábra alapján az aggasztó az, hogy a nyugdíjba vonulást követően a jövedelem már csak 125 ezer forintos, ami 55 ezer forinttal kevesebb, mint a 65 évnél fiatalabb korcsoport keresete. Tehát azt lehet mondani, hogy a jelenlegi állapotok szerint aktív éveinkben legalább annyit kellene félretennünk, hogy körülbelül 55 ezer forinttal ki tudjuk egészíteni az időskori juttatásunkat.

Ugyanakkor azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a bemutatott összeg csak a nagyságrendeket mutatja és egyénenként eltérhet, hiszen mi az átlagos nettó keresetből indultunk ki. Észben kell tartani, hogy a nyugdíjunk minden esetben a saját életpálya átlagkeresetünktől és a munkában töltött időtartamtól függ.

Kalkulátorunk segítségével ellenőrizd mekkora nyugdíj kiegészítésre tudsz szert tenni, ha most kezdesz el takarékoskodni!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Minél később kezdünk el takarékoskodni, annál többet kell félretennünk

Megvizsgáltuk azt is, hogy aktív éveink alatt mennyit kellene félretennünk, hogy a nyugdíjunkat az életpályánk alatt jellemző átlagos kerestünk szintjére ki tudjuk egészíteni. Számításunkban az országos átlagnak megfelelő 170 ezer forintos átlagjövedelemmel számoltunk, továbbá azt feltételeztük, hogy a keresetünk éves szinten 4 százalékkal fog növekedni. A nyugdíjunkra szánt befizetésünket is évről-évre az inflációnak megfelelően növeljük, ami a számításunkban 4,5 százalékos értékkel szerepel.

Persze a mai és a múltbeli jövedelem nehezen vethető össze egymással, gondoljunk csak arra, hogy 17 éve az átlagos kereset is csak 55 ezer forint volt. Így nem egy egyszerű átlagot számoltunk ki, hanem az állami nyugdíj számítási szabályait alapul véve egy korrigált átlagjövedelmet.

Két életkor esetében is megnéztük, hogy mennyit lenne szükséges félretennünk. Az egyik esetben 35 évesen kezdünk el takarékoskodni, míg a másikban csak 50 évesen, vagyis rendre 30 és 15 évünk van a nyugdíjba vonulásig. Az mind a két esetben közös lesz, hogy akkora megtakarítást szükséges felhalmozni, amiből havi 80 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést kaphatunk.

Az eredmények meglepőek lehetnek, kapaszkodjunk meg. Ha 35 évesen kezdünk el megtakarítani, havi 10 ezer forint is elég lehet a 80 ezer forintos kiegészítéshez, viszont ha későn kapcsolunk, és 50 évesen kezdünk takarékoskodni, már 37 ezer forintból tudjuk ugyanezt a célt elérni.

Azonban nem csak az számít, hogy összegszerűen mennyit fizetünk. Sokkal fontosabb az, hogy az adott évi jövedelmünk hány százalékát fordítjuk havonta a nyugdíjcélú takarékosságra.

Ha 35 évesen állunk neki a gyűjtögetésnek, akkor a jövedelmünk jóval kisebb hányadát szükséges megtakarításra fordítanunk, még 50 éves korunkban is csak 6,3 százalék ez arány és 65 éves korunkra is csak 6,9 százalékig emelkedik. Viszont ha 50 évesen látunk neki a nyugdíjcélú takarékoskodásnak, már a kezdetben is a jövedelmünk 11 százalékát kell erre fordítanunk, míg 65 éves korunkra egészen 12 százalékra kúszik ez az arány.

3 Hozzászólás

 1. Ásvány Attila

  Tisztelt bankmonitor ! Miért is csak pár évtizedig tud a jelenlegi feltételek mellett működni az állami nyugdijrendszer ?? Amennyiben elfogadjuk a jelenlegi adatokat 4,1 millió munkavállaló van, akiktől és a munkaadóiktól alaphangon havonta 68200.76300 forintot von le az állam . A befolyt összeget beszorozzuk 4,1 millióval, akkor egy havi bevétel az államnak. Mennyi is összesen ez egy hónapi bevétele ?? és akkor egy fiatal munkavállaló kb elöreláthatólag 40 év mulva megy nyugdijba , a
  akkor ez az összeg hány száz millió lesz ?? Igen ?? Ma már az állam bármelyik befektetése 6 %.ot simán el tudja érni , a 40 után 12x76300x40x 6%-al— mennyire jön ki ??? Ja , az összeget szorozzák be , legyenek szivesek 4.1 MILLIÓVAL . Érdekes ezek a számok , ahhoz képest , hogy Önök már most tudják hogíy ebböl a jelenlegi számitásokból nem lesz a dolgozóknak nyugdijuk évtizedek mulva ! Persze aki változtattni tud a jelenlegi feltételeken, az nem biztos hogy 2018 után is döntés képes helyzetbe lesz !! Igaz ?? Akkor mi lesz ?? Sietniük kel , hogy rontsanak a jelenlegi helyzeten, nem ?? csak ezért hogy igazuk legyen !!

  1. bankmonitor.hu

   Attól még, hogy ezernyi helyen ugyanazt a rossz logikát leírja, attól még az nem lesz igaz. Sőt csak azt éri el, hogy teljesen félrevezet mindenkit. Nézzük meg, mi is az igazság. Tegyük fel, hogy 3500 milliárd forint a nyugdíjkiadás, ha ezt leosztjuk egy munkavállalóra és havi szintre, akkor ez körülbelül 70 ezer forintra jön ki havonta. Vagyis ezt kell beszednie az államnak, hogy ki tudja fizetni ezt az összeget. Úgy képzelhetjük el, hogy amint meg is kapja ezt az összeget az állam, akkor azt azonnal ki is fizeti. Azt nem tehetjük meg, hogy ezt a teljes összeget egy ember esetében felszorozzuk és megnézzük, ha 40 év múlva nyugdíjba menne, akkor mennyit kellene kapnia. Mert egy teljesen fiktív számításról van szó, ez a pénz sehol sem volt tartalékként megképezve, ezt már réges-régen kifizették másnak. Mi a nyugdíjjárulék után kapjuk meg azt a jogot, hogy kapjunk ellentételezést. Ez után az állam dönti el, hogy mennyit tud visszaadni az embereknek. Mindenhol a világon így működik a rendszer alapja. Ha ezt nem látja be, akkor nem érdemes tovább ezt ecsetelni. Ezt el kell fogadni és utána logikusan következik, hogy ha elöregszik a társadalom és alacsony a születésszám, akkor nem lesz elég bevétel. Maga szerint mit lehetne tenni, ha míg most négy aktív jut egy nyugdíjasra, addig 2050-ben már csak kettő fog? Valóban ugyanazt a nyugdíjszintet ki lehetne akkor fizetni? Ez itt az igazi kérdés és mi már a választ is megadtuk…

 2. Ásvány Attila

  Tisztelt bankmonitor !
  Nekem nem rossz a logikám és nem én vagyok az aki félrevezeti az embereket. Ezen nem érdemes rágodni ! A 3500 milliárd nyugdij kiadás alatt mire gondol ?? Havi , évi ?? Azért kérdezem csak, mert az állam ha az átlagfizetés,Önök irták 190 000 forint, többet kap , mint havi kb. 70000 forint! Igaz ? Viszont ha vesszük a 2,5 millió nyugdijast-amiben már az ukrán , szerb,. román . fehérorosz stb– nyugdijasok is benne vannak és kapnak 65 000 és 73000 forint nyugdijat , egy 1965. kormány rendelet szerint, akkor ROSSZ a matematikájuk !! Ugyanis a 35000 milliárd osztva 2.5 millióval, .–CSAK–1 400 000 / fő kifizetést tesz lehetővé, havonta !!!Persze csak akkor ha megkapja az állam a pénzt és azt azonnal ki is fizeti !! Szlogennek és rémisztgetésnek tartom tovább is a 2050 .ben kettő aktiv , négy nyugdijas elméletet is ! Viszont az átlagnyugdijak messze-messze maradnak a kifizethető 1 400 000 forinttól !! Ez itt az igazi kérdés ! Havi 3500 milliárd osztva 2.5 millióval, mennyi is ? –és akkor mennyivel is gazdálkodik havonta a nyugdijalap és mennyi is marad tartalékba havonta ??? Ki vezet félre mindenkit, vagy csak aki elhiszi ??
  egy 72 éves repgépszerelő

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.