Betöltés

Nyugdíj: sokat nyerhetsz, ha az olcsóbbat választod

szerző: Bankmonitor.hu
2017-01-09

Örülhetünk, ha pénztártagok vagyunk vagy van nyugdíjbiztosításunk, hiszen 2016-ban akár kétszámjegyű hozamot is elérhettünk a mögöttes befektetéseken. Igen ám, de korántsem mindegy, hogy ehhez mekkora költség társult. Bemutatjuk, hogy a változások ellenére továbbra is drága a biztosítás, vagyis akár egy gyógyszernél, megéri a helyettesítőjét választani.

A szerencsések közel 10%-ot is hazavihettek

Valószínűleg a többség még nem kapta még kézhez az értesítőt a nyugdíjcélú megtakarításának alakulásáról, így akik ki vannak éhezve erre az információra, azok most elégedetten dörzsölhetik a tenyerüket, mert a Bankmonitor ennek is utána járt. Örök kérdés, hogy miként megy az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítások sora, így ezt a két versenyzőt vettük górcső alá.

A pénztáraknál nagyon egyszerű a helyzetünk, a jegybank oldalán elérhető a pénztárak portfólióinak alakulása. A legtöbb esetben három portfóliót találhatunk, az alacsony kockázatútól a magasabbik rendre megtaláljuk a klasszikust, a kiegyensúlyozottat és a növekedésit.

Nem lehet okunk panaszra, mert igazán szép teljesítmény üthette a markunkat, akár 10%-ot is elérhettünk, amit manapság nagyon meg kell becsülni.


A nyugdíjbiztosítások már sokkal nagyobb falatot jelentenek
. Egyrészt nincs egy könnyedén elérhető hely, ahol az adatok meglennének, azt egyenként kell összeválogatni. Másrészt nagyon eltérő eszközalapokkal dolgoznak az egyes biztosítók. Harmadrészt itt magunk válogathatjuk össze az alapokat egy portfólióvá, amihez persze néha adnak a biztosítók ajánlást.

Mivel lehetetlenség megtalálni az összes nyugdíjbiztosítás ajánlott portfóliót (sőt sok esetben ez nem is nyilvános), mi úgy gondolkoztunk, hogy kikerestünk a nagyobb biztosítók ajánlataiból a mintaportfóliókat, és ezeket vetettük össze a nyugdíjpénztárakkal. A nyugdíjbiztosítások egyedül a kockázatos kategóriában tudtak felülemelkedni (akár 13%-os hozammal), viszont a többi esetben nyilvánvaló volt a pénztárak előnye.

Tanulságos, hogy a magas költségek miatt találtunk olyan nyugdíjbiztosítási portfóliót, ami veszteséget hozott, pedig azért legalább egy kismértékű hozamot illett volna elérnie. Sokaknak azért fájhat emiatt a fejük, mert nagyon drága a mögöttes eszközalapok fenntartása (akár 2% vagyonarányosan évente), miközben egy nyugdíjpénztárnál a megszabott felső limit 0,8%-on van és ennél jóval alacsonyabb (kb. a felével) tarifával dolgoznak.

Bizonytalan vagy és nem tudsz választani a nyugdíj-megtakarítások között? Ellenőrizd le a kalkulátorunkkal, hogy mekkora nyugdíjat kaphatsz egy nyugdíjpénztártól!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Nehogy azt higgyük, hogy ez mind a miénk

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy rövid időn belül a második pezsgőt bonthatjuk fel, el kell szomorítanunk a nyugdíjbiztosítások tulajdonosait. Egyszerűen azért, mert az év elejétől a jegybank jóvoltából megváltozó és egyben olcsóbbá váló nyugdíjbiztosításoknál az alapvető tétel nem változik meg, továbbra is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha ezt a nyugdíj-megtakarítási lehetőséget vesszük igénybe.

A következő táblázatban összefoglaltuk, hogy melyek azok a költségek, amelyek a legnagyobb érvágást jelenthetik számunkra.

Nem elég a hozamot nézni, hanem a költségeket is, hiszen mit ér az 5%-os hozam, ha a nyugdíjbiztosítás költségei ebből hármat elvisznek.

És ez még nem minden, külön cikket lehetne szentelni annak, hogy ha a futamidő előtt lenne szükségünk a pénzünkre, akkor milyen extra terhek vonatkoznak ránk (visszavásárlási táblázat miatt minden esetben vesztünk, eszközalapok vételi és eladási árfolyama közötti különbsége szintén csökkenti a felvehető összeget).

Ami elsőre is bárki számára feltűnhet, hogy nagyon sok elaprózott tétel szerepel a felsorolásban, mindez megnehezíti, hogy átlássuk a költségeket. A sok kicsi sokra megy közmondás alapján valóban meg tudnak emelkedni a kiadások, nem véletlen, hogy csak ahhoz, hogy a pénzünknél legyünk, évente 2-5%-os hozamot kellene elérnünk a nyugdíjbiztosításnál.

Pontosan ezért mondjuk mi azt, hogy ha van hasonlóan jó termék a piacon, és ráadásul az még olcsóbb is (önkéntes nyugdíjpénztár), akkor ne habozzunk és inkább azt válasszuk. Különösen igaz ez most, amikor alig lehet hozamot elérni, és minden egyes megspórolt forintnak óriási jelentősége van.

 

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Blogajánló

 • alapblog

  A lakástakarék hattyúdala

  Befektetői körökben keserédes viccelődés tárgya, hogy ha egy vállalat új székháza elkészül, akkor az valószínűleg a cég életciklusának csúcsát is kijelöli. Onnan már lefelé vezet...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.