Nyugdíj stratégiák: alacsony kockázat, magas hozam?

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 23.

Mit tegyünk, ha a nyugdíjhoz közeledve megtakarításaink hozamát növelni szeretnénk, ugyanakkor nem szeretnénk kockázatot vállalni? Egyáltalán lehetséges ez? Van magas hozam kockázat nélkül? Nyugdíjas éveink életminősége szempontjából egyáltalán nem mellékes, hogy ezeket a kérdéseket feltegyük, és megfelelő választ kapjunk rájuk. Az alábbiakban utánajárunk a dolognak, és megmutatjuk, mi a követendő stratégia, ha nyugodt és anyagilag rendezett időskorra vágyunk.

Érdekes és tanulságos esetbe futottunk bele egy CNN Money-nak írt olvasói levélen keresztül, amelyben a szerző a hazánk lakossága szempontjából is égető nyugdíj kérdésével foglalkozik. A philadelphiai Gary a következőket írta:

„Hamarosan nyugdíjba vonulok, és olyan eszközbe szeretném fektetni a nyugdíjas éveimre félretett megtakarításaimat, ami biztonságos ugyanakkor magas hozamot is biztosít. Hol találhatok ma a biztonságos magas hozamú eszközöket?”

A kérdés nem csak amerikai, hanem a magyar lakosság fejében is gyakran felmerülhet, ahogy a nyugdíjhoz közeledve szembesülnek azzal, hogy hamarosan bevételeik jelentősen visszaeshetnek miközben az egészségük fenntartása egyre magasabb összeget emészthet fel. (A nyugdíjas évekre összegyűjtött megtakarítás felélésével „50 millióval megyek nyugdíjba – Mennyit költhetek és mire?” című cikkünkben foglalkozunk részletesen.) 

A kérdés mindettől függetlenül rossz. Nem is kicsit. A befektetések legalapvetőbb szabályának mond ellent, nevezetesen, hogy nincs magas hozam alacsony kockázat mellett. A magas hozamért cserébe mindig többletkockázatot kell vállalni. Jelenleg a kockázatmentesnek tekinthető állampapírokért egyéves futamidő esetén 2,75%-os kamatot lehet kapni, bankbetétek esetén pedig ez 3%-ig mehet fel. Minden, ami ennél magasabb hozamot kínál, kockázatos. (Ha valamiről ennek az ellenkezőjét állítják, az egészen egyszerűen átverés.)

Az alábbi kalkulátor megadja, hogy a saját kockázattűrésünkhöz melyik befektetések illenek a legjobban, és milyen hozamokat érhetünk el ezekkel!

Milyen kockázatokra kell nyugdíjas megtakarításainkat felkészíteni?

A nyugdíjas éveket fenyegető kockázatok alatt a többség csak a befektetési kockázatra gondol, ez azonban csak egy a leselkedő veszélyek közül. Bár ezek általában elkerülhetetlenek a megfelelően átgondolt befektetési döntések meghozatalához, fontos ismerni a kockázat összes típusát. 

Inflációs kockázat – annak a valószínűsége, hogy a befektetés hozama nem tudja tartani a lépést az inflációval. Ebben a tekintetben a biztonságos eszközök a legveszélyesebbek. Ilyen például, ha egy befektetés évente átlagosan 2,5%-ot hoz, de az éves átlagos infláció 3%-kal egyenlő, magyarul ugyan több pénzed lesz, de az kevesebbet ér.

Befektetési kockázat – annak a valószínűsége, hogy a piac (például a részvénypiac) visszaesése miatt veszítünk pénzt. De ide tartozik annak a valószínűsége is, hogy egy adott vállalat vagy iparág nem a várakozásoknak megfelelően teljesít. Mind a kötvényeket, mind a részvényeket fenyegeti ez a kockázat. Ezeken túl a devizaárfolyamok változása befolyásolhatja a külföldi befektetések értékét. Attól, hogy forintbefektetésünk van (például egy befektetési alap), annak is lehet devizális kitettsége: hogyan is lehet megvenni forintban Microsoftot, vagy BMW-t.

Kamatkockázat – annak a valószínűsége, hogy a befektetés a kamatszint emelkedése miatt veszít értékéből. Mind a részvényeket, mind a kötvényeket érintő kockázat, hiszen amennyiben a kockázatmentes kamattal az eddigi 3% helyett 4-5% is elérhető, akkor a kockázatosnak tartott 3,5%-os befektetést már senki nem akarja megvásárolni.

A hosszú élet kockázata – annak a valószínűsége, hogy a befektető hosszabb ideig él, mint ameddig a megtakarításai kitartanak. Valós veszély, mert a nyugdíjast kort megélők tovább élnek, mint az átlag.

Ezt érdemes tenni a nyugdíj előtt

Alapszabály a befektetések kapcsán, hogy minél idősebbek vagyunk, annál kisebb kockázatot vállaljunk. Fiatalabb korban ugyanis még sok időnk van, hogy nyugdíjas éveink eléréséig helyrehozzuk, ha esetleg hibás befektetési döntést hoznánk. Ennek ellenére a nyugdíj előtt állóknak, sőt a nyugdíjasoknak sem kell minden kockázatvállalásról lemondaniuk. Kimondottan ajánlott olyan magasabb hozamú eszközöket is tartaniuk, amelyek megadják a lehetőséget, hogy megtakarításaik hozama nagy valószínűséggel meghaladja az inflációt.

A kockázatosabb eszközöknek is fontos szerepe van tehát egy idősebb megtakarító portfóliójában. A fő hangsúlyt az arányok jelentik. A nyugdíjra való megtakarítás feladata, hogy azt hosszú idő alatt részleteiben felélve biztosítsa a megélhetést. Normális esetben egészen biztos, hogy nem lesz szükség egyszerre az egész összegre. Itt érdemes kitérni az ún. céldátum alapokról, amelyek éppen a célnak megfelelő befektetési politikát folytatnak. Úgy működnek ugyanis, hogy egy előre meghatározott távoli időponthoz közeledve egyre kevésbé kockázatos eszközökbe fektetik a befektetők pénzét. Ilyenek például a Pioneer Horizont 2020,  2025  és 2030, amelyek adott dátumokra optimalizálják a befektetéseik hozamait.

Az igazán biztonságos eszközökbe tehát azt az összeget kell fektetni, amit az elkövetkező pár évben felélünk, plusz egy olyan tartalékot, ami az esetleges váratlan kiadásokat fedezni tudja. A megtakarítás fennmaradó része kerülhet kockázatos eszközökbe, például akár hosszú kötvényalapokba, vagy részvényalapokba is.

Fontos tehát, hogy ne sajnáljuk az időt és energiát arra, hogy nyugdíjas éveink megtakarításait alaposan megtervezzük. Mindig merjük kikérni független szakember véleményét, hiszen egy jó döntéssel nagyságrendi változást tudunk elérni rendelkezésre álló megtakarításaink összegében, és így időskorunk életminőségében.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  180 ezer forint nettóért sem

  Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.