Betöltés

Nyugdíj: valóban létezik a Szent Grál, ami minden gondunkat megoldja?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-01-22

Elengedhetetlen, hogy lehetőségeinkhez mérten a nyugdíjra is célzottan takarékoskodjunk, az viszont továbbra is nagy kérdés, hogy mennyi pénz lenne elegendő ehhez. Egyelőre nincs egységes álláspont, elég széles határok között mozognak a becslések. A gyűjtésünk szerint több tízmillió forintról beszélhetünk, viszont egyéne válogatja, hogy mekkora lehet a pontos összeg. Mindehhez nagy segítséget nyújt, ha használjuk a nyugdíj kalkulátort.

Azt nagy bizonyossággal kijelenthetjük, hogy az állami nyugdíj évtizedek múlva nem nyújt majd akkora védelmet, mint most, vagyis szükség lesz nyugdíjcélú-megtakarításra is. Az viszont már egy fogósabb kérdés, hogy pontosan mekkora összeget kellene összegyűjtenünk. Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen ha túl keveset teszünk félre, akkor túl hamar kifuthatunk a pénzünkből, míg ha túl sokat, akkor felesleges áldozatot hoztunk az aktív éveink alatt.

Több megoldás is van arra, hogy kiszámoljuk, mennyi lehet elegendő számunkra, ezt vesszük most sorra. Ettől független nagy a felelősség rajtunk, mert pontosan fel kell mérnünk, hogy várhatóan a nyugdíjban mennyi pénzre is lesz szükségünk. Egy találó példával, aki nem tudja legalább nagyjából ezt az összeget megmondani, az olyan, mintha lakást akarnánk vásárolni, de nem tudnánk, mi is pontosan a jelzáloghitel.

Nézzük a lehetőségeket

A világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock megalkotott egy indexet (CoRI index), ami azt próbálja megmutatni, hogy mekkora költségbe is kerül nekünk egy forint nyugdíjaskori jövedelem, ha 2025-ben mennénk nyugdíjba. Az nyilvánvaló, hogy mivel alapvetően befektetések vannak a megtakarításaink mögött, ezért ha az elérhető hozamok nőnek, akkor nekünk is olcsóbb lesz ugyanannak a jövedelemnek a megszerzése és vica versa.

Az utóbbi években széles határok között mozgott az index értéke, jelenleg 16 forint körül található. Mindez úgy mutatható be, hogy ha 8 év múlva mennénk nyugdíjba, és évi 1 millió forintot szeretnénk nyugdíj-kiegészítésként megkapni, akkor 16,1 millióval kellene rendelkeznünk. Egyszerűen a kinti viszonyok alapján ennyibe kerülne megvenni egy évi egy millió forintot fizető járadékot.

Korábban sokáig tartotta magát az a nézet, miszerint a nyugdíjban egy év alatt a megtakarításunk 4%-át élhetjük csak fel. Az amerikai példák alapján egy vegyes portfólióval minden további nélkül kitartott volna a megtakarításunk 30 évig. Még úgyis, hogy minden évben az inflációval emeltük volna a kivett összeget.

Ha ragaszkodnánk ehhez a szabályhoz, akkor az 1 millió forintot csak úgy engedhetjük meg magunknak, ha 25 millió lenne a számlánkon a nyugdíjazáskor. Érdekesség, hogy sokan azért is támadják ezt a megközelítést, mert azt az 1990-es években állították fel, amikor az elérhető hozamok is jóval magasabbak voltak, mint manapság. Ez azért lenne rossz hír, mert ezt is figyelembe véve még a 25 milliónál is nagyobb összeg lenne csak elégséges.

A másik véglet a szintén amerikai alapkezelő, a Fidelity Investments nevéhez kötődik. Jelenleg ők azt tanácsolják, hogy a 67 éves korban várható éves jövedelmünk tízszeresével rendelkezzünk. Ilyen formában elég lenne ebben a korban az éves 1 millióhoz 10 millió forintos nyugdíjcélú megtakarítás.

Jól láthatóan még a legnagyobbak között sincs egyetértés, hogy pontosan mit kellene követni. A lényeg, hogy mindenkinek mások az igényei a nyugdíjban, vagyis egyedi megoldásokra van szükség. Nem mondhatjuk azt, hogy legyen 20 milliónk egy önkéntes nyugdíjpénztári számlán a nyugdíjazásodkor és akkor minden rendben lesz. Azt viszont igen, hogy tudatosan készüljünk a nyugdíjas évekre.

Tudatosítani kell, hogy szükség van saját megtakarításra is, persze ezt hozzáigazítva a lehetőségeinkhez. Ne ragaszkodjunk görcsösen egy számhoz, próbáljuk átgondolni, hogy mekkora nyugdíj lenne elegendő számunkra, és ezt hogyan érhetjük el.

A nyugdíjkalkulátorunk ebben nyújt segítő kezet!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

21 Hozzászólás

 1. Kiss Sándor

  Tényleg biztosítva van a nyugdíj védelem?Annyiban talán igen,hogy még most minden hónapban megkapjuk.De meddig?
  És,ha felmondom az önkéntes nyugdíj pénztári tagságomat,miért kell sok napot várnom a pénzemre?
  Nem tartom korrektnek ezeket a nyugdíjas hókusz pókuszokat.

 2. obsitos

  Egy szójut eszembe, az összes előtakarékossági, ELKÉSETT reklámtól :

  E N R O N

  Hat vezető lenyúlta kb.20,000 (húszezer) ember egészségügyi-nyugdíj-baleset biztosítását; négyet megfogtak, pénzről nem volt egy hang sem.
  Melyik cég az abszolút megbízható nálunk, most és 20-30 éven keresztül ?
  Ki garantálja a pénz értékállóságát, a külföldi érdekeltségű bankok, biztosítók tőke-erősségét ???

  1. bankmonitor.hu

   Kedves obsitos! Nem érdemes egy évtizedekkel ezelőtti amerikai példát hozni, hiszen a mai magyar valóság teljesen más, és az intézményrendszer is teljesen más alapokon nyugszik, mint odakint. Amerikában még ma is sok vállalati nyugdíjprogram úgy működik, hogy az veszélybe kerülhet, ha egy cég becsődöl (tehát nem egy bankról, hanem egy vállalatról van szó), nálunk viszont ezt teljesen máshogy megy. Bármilyen előtakarékossági terméket is vegyünk igénybe, azt főként pénzintézeteken keresztül tudjuk megtenni, a munkáltatónknak ahhoz vajmi kevés köze lehet, bár előfordulnak munkáltatói pénztárak is, de a többség nem így működik. Igenis vannak itthon is nagyon régen, több tíz, akár közel 200 éve működő pénzintézetek, amelyekben meg lehet bízni. A 2008-as válság után ráadásul olyan szabályozói szigorítások léptek életbe, melyek a bankok és biztosítók tőkeerősségét sokkal jobban garantálják, mint korábban. Az értékállóság teljesen más kérdés, hiszen befektetésekről beszélünk, amelyek értéke időben változó. De ez mindenhol így van a világban, ebben semmi eltérés nincs. A lényeg, hogy ha jól megfontoljuk a döntést és olyan oldalakról tájékozódunk, mint amilyen a mienk is, akkor azáltal jobb eredményre tud bárki jutni. A kereteket nem tudjuk meghatározni, mert az rajtunk kívül álló tényező, viszont azt igen, hogy az elérhető eszközökből mit választunk ki.

 3. Nagy jános

  A lényeg az ,hogy sok megtakarítás legyen,azt lehet jól elkezelni,meg azzal járnak jól az alap kezelők! Jut is marad is !/vagy nem/

 4. Szelenczei István

  Nos nekem 41 év munkaviszony után netto 114000 ezer a fizetésem, ebből 18 év a közalkalmozotti munkaviszonyom és ebből levonom a rezsi költségeket, nincs miből takarékoskodjak a nyugdíj előtakarétékosságra. Szerintem ehhez nincs mit hozzá fűzni.

 5. János bá

  János bá
  20 éves inflációkövető megtakarítást most (1 hó) kaptam kézhez.
  Ahico majd, megszünésével másik. A befizetett összeg 1,65 millióra
  1,9-et fizettek ki.Az inflációra meg emlékszünk.:(
  Emberek számoljatok.Az infláció most nagyon alacsony.
  Ne az üzletkötőt kérdezzétek. Őneki így jó.
  Szerintem a pénzintézményeket államivá és nonprofitá
  kellene tenni.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves János bá! Két dolgot hadd említsünk meg. Egyrészt, ha nyomon követi a cikkeinket, akkor láthatja, hogy mi azt mondjuk, a nyugdíjbiztostás drága formája az öngondoskodásnak, míg az önkéntes nyugdíjpénztár ennél jobb megoldás tud lenni az alacsonyabb költségei miatt. A felhozott példa is beleillik ebbe a képbe, azért kaphatott kifizetésként akkora összeget, mert a biztosítás költségei az időszak alatt magasabbak voltak. Másrészt, tudjuk az utóbbi évtizedek tapasztalatából, hogy mivel jár, ha a pénzintézeteket nem hagyjuk piaci viszonyok szerint működni. Kellő felügyelet és szabályozás mellett óriási szükségünk van a rendszerre, mert ez viszi előre a gazdaságot. Ez persze nem zárja ki azt, hogy mi jó döntést hozzunk és olcsóbban vegyünk igénybe bármilyen szolgáltatást. Pont ezért vagyunk mi is, hogy ezt elősegítsük.

 6. Nyugdíjas

  A kalkulátorotokkal kiszámoltam, hogy egy mai pályakezdő 161 millió forintra számíthat befizetései után az állami nyugdíjrendszerből, azaz havi 739 000 forintra.
  Ez nyilván régebben is hasonlóan működött, sőt akkoriban sokkal magasabb, 54-56 % volt az elvont járulék
  Tehát az állami nyugdíjrendszernek bőségesen vannak tartalékai, mert nyugdíjasainak a tényleges, jogos nyugdíjjárandóságuk alig egyhatodát fizeti ki jelenleg nyugdíj címén.

 7. Juliusz48

  A pénzintézetek mindenképpen szeretnénk, ha a nyugdíjas éveinkre takarékoskodnánk. A tapasztalatom sajnos az, hogy ha a fizetésem 10%-át félreteszem erre a célra, akkor kb 40 havi fizetés jönne össze, ami 8-10 évnyi kiegészítésre esetleg elég, ha minden rendben van, de általában ilyenkor kezdenek gyűlni a problémák az egészséggel, a lakással, stb, és a külső segítség igénybevétele nem olcsó mulatság. Valamint ez az az összeg, amit talán elvisel a többi fizetnivaló mellett a pénztárcája, egy dolgozó embernek. Szerencsére aki megéli a nyugdíjkorhatárt annak ennél többet jósolnak a közkézen forgó ezzel foglalkozó anyagok, ezért nem könnyű kiszámítanunk mekkora összeg lenne megfelelő.

 8. Ásvány Attila

  Nyugdijasnak és a többinek aki gondolkozik !
  Egy gigantikus beugrasztás az egész nyugdij mizéria Magyarországon !! Az állami nyugdijrendszernek gigantikus tartalékai vannak épp a folyamatos befizetések miatt ! Valóban 161 millió a befizetés és tudna 739 000 -et fizetni ebből , havonta !! DE —- mivel nem fizeti ki soha a tartalékokat, csak annak kb 10 %-át, mindig lesz tartalék tőkéje !!– a Fidesz kormány másra is használja a nyugdij rendszer tartalékait– Eu-s összegek visszafizetésére, állam adósság visszafizetésére, migrácios reklámra, budai várba való költözésre stb , stb , —-félő hogy egyszer csak elfogy !! Ha viszont egyszerre ellopnák és pl. márciusba nem tudnának nyugdijat fizetni, végük lenne mint a botnak rögtön !! Ezért is eröszakoskodnak a megtakaritásokra , a pénztári befizetésekre, mert azokat 3 hónapon belül el lehet tüntettni, mint a magánnyugdij pénztári megtakaritásokat !! Ismerösömnek 14 évi megtakaritása volt az Aegon–nál, 2.5 millió forint, azt ellopták és 93 000 forintot kapott csak, mint jutalék! Ez havi —530—- !!!! — forint kamatot jelentett! ÓRIÁSI MEGTAKARITÁS ,,, !!! nem ??? Igy gondoljatok az önkéntes megtakaritásokra, és cselekedjetek , de ne ugorjatok be !!! Persze visszafizetési GARANCIÁT — egyik pénztár sem vállal, miért is nem ???
  egy 72 éves repszerelő

  1. bankmonitor.hu

   Teljesen rosszul látja a dolgokat, mert azok éppen az ellenkezőjét mutatják. Tény: nincs megtakarítás a rendszerben, a nyugdíjakat csak azért tudják kifizetni, mert a a megfelelően felpántlikázott adókat és járulékokat erre fordítják. A nyugdíjkiadások most évente 3500 milliárd forintot tesznek ki, vagyis óriási bevételre van szükség, hogy ezt kigazdálkodják. Ebből is látszik, hogy semmi tartalék nincs a rendszerben, az mindig évről-évre működik. Egyedüli tartalékot mi tudunk képezni, ha előtakarékoskodunk. Azt is leírtuk már többször, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztárakat és önkéntes nyugdíjpénztárakat ne keverjük. Az államosítás a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozott, és pont olyan időszakban történt, amikor a pénztárak teljesítménye mélyponton volt. Ez utóbbi azért is következhetett be, mert a portfóliók átalakítása törvényi szinten a lehető legrosszabb időzítéssel történt. Ma már látjuk, hogy nagyon szép hozamokra lettek volna képesek. Nézze csak meg a hivatalos ÖNYP portfóliók árfolyam adatait.

 9. Ásvány Attila

  Tisztelt bankmonitor ! Nem én látom rosszul a dolgokat, Önök állitják és nem a tények alapján az ellenkezöjét, ami nem jó irányba mutat, ha elhiszik Önöknek az emberek !! Az általam leirt számadatokra , tényekre, megtörtént dolgokra Önök általánosságokkal, elméletekkel, és azért történt , mert …. válaszolnak! Nem érzik a fellelőségét annak , hogy ha valaki a jelenlegi nevetségesen alacsony jövedelmére 19-20 évre felvesz hitelt , havi 53232-56315 törlesztőrészlet mellett 10 000 000
  forintot és visszafizet 12 737 549- 13 515510 forintot–ha egyáltalán vissza tudja fizetni, óriási kockázatot vállal, de csak ő egyedül!!! Kinek jó ez?, mivel igy soha nem csökken a kockázati biztonság részünkre !! A bank megint jól jár, mert ő nem kockáztat –SEMMIT—! Nem fizet az adós elveszik a lakását,például a nehezen visszafizetett kb, 8 000 000 forintnál, és azt eladják 15 000 000 millió forintért. Még nyertek is 3 milliót rajta .és igy csak emelkedni fognak a lakásárak, nem csökkeni ! Ez is jó lesz Magyarországnak ??? Kérem hogy válaszoljanak, mi nem irtam még le erről, ami emberileg és közgazdaságilag is pozitiv hozammal járna ??
  egy 72 éves repszerelő

  1. bankmonitor.hu

   Mivel igen felelősséggel végezzük a munkákat, ezért rendre ki kell igazítanunk a megjegyzéseit, mivel azok nélkülözik a valóságot. Ma a tapasztalat az, hogy az elismert nettó kereset körülbelül harmadának megfelelő összeg lehet az, amit kifizethetünk törlesztőként. Márpedig, ha egy hitelt havi 50.000 forintos törlesztővel vesz fel valaki hitelt, akkor ahhoz igazolnia kell legalább 150.000 forintos jövedelmet. Azt gondolom, hogy ez nem nevetségesen alacsony összeg. A bankok csak kellő körültekintés mellett adnak hitelt, éppen a korábbi tapasztalatok és a jegybanki elvárások miatt is. Ráadásul azt teljesen kifelejtette, hogy ha nincs hitel és nincs elegendő jövedelem, akkor az ember semmit sem tud tenni. A hitel éppen azért jó, mert egy olyan összeget ad a kezünkbe, amellyel mi alapesetben nem rendelkeztünk és jobb otthont, esetleg új autót vagy egy tartós fogyasztási cikket tudunk belőle vásárolni. A gazdaságunk egyik alapkövei ezek a termékek, sokunk biztosan össze fog futni az élete során vele, vagyis igenis óriási szükség van rá. Az viszont nem mindegy, hogy mennyiért adják ezt oda, mi éppen azért vagyunk, hogy a legjobb kondíciókat adhassuk meg a kalkulátorainkkal. Ez emberileg és közgazdaságilag is előnyére válik mindenkinek. Az pedig biztos, hogy nem, ha azt mondjuk, hogy a hitel rossz. Mert nem az, csak tudatosan kell használni.

 10. Ásvány Attila

  Tisztelt bankmonitor ! Visszatérve a nyugdij kiadásokra , ami önök szerint 3500 milliárd évente, legyenek szivesek az egy fő munkavállaló és munkaadója után elvont összegek után, évi 6 % -os kamattal növelt –40 évi végösszeget , ami kb 161 millió forint, beszorozni 4,1 millióval–munkavállalók száma — és mindjárt megkapjuk a tartalékok giga összegét! Tekintettel arra is , hogy az állam el tud érni ennél magassabb hozamot is, és nem egyszerre történik s 4 millió munka vállaló kifizetése nyugdij szemponjából !!
  köszönettel
  72 éves repszerelő

 11. Ásvány Attila

  Tisztelt bankmonitor !
  A hitelekkel kapcsolatos kiigazitásukat, köszönettel olvastam, mivel sok konkrét és korrekt dolog volt benne ! Engedje meg , hogy ne a remények szintjén, hanem a valóság oldaláról adjak rá választ ,kiigazitás nélkül !!A 150 000 forintos jövedelem azért nevetségesen alacsony összeg, mert 2017 irunk, és mert a szükséges kiadások/ élelmiszerek , rezsiköltségek, utazások költségei, ruházkodás, tanitás, orvosi költségek, nagyrészét elviszik,kb 85 % -át !- A maradék 15%-ra hitelt vállalni , pláne 15.–20–évre nagyfoku felelötlenségre és kockázat vállalásra utal. Mert a bankok nem a jövedelem viszonyokra kialakitott hitel konstrukciókat ajánl, hanem ami neki egyharmados kamatot hoz! 10 millióra 13 milliót kell visszafizetni! Ráadásul a bank nem saját pénztökéjéből ad , hanem a betétesek pénzéből és annak nyereségéből gazdálkodik . A banknak kevés törzstőkéje van ehhez., ezért muszáj neki minél több hitelesnek adni hitelt. Amennyiben elegendő jövedelme lenne az embereknek, mint Europában sokaknak van , a hitel csak váratlan , vagy új helyzetekben lenne megfelelő. A hitel nem képezi a gazdaságnak alapkövét , csak kiegészitő melléktermék.Nics rá szükség A banknak viszont alapkövét képezi. A hitelt tudatosan csak megbizható pénzügyi szabályok ,garantál törvényi betartás mellet lehet használni: Magyarország ma nem erről hires, de a világon máshol bizony kemény dollár milliárdokat fizetnek a bankok a csalás ,a megtévesztés miatt, nálunk ennek még halvány jelei sincsenek . Lásd a legnagyobb svájci bankot , amelyet 57 !!!MILLIÁRD dollár büntetésre itélt az amerikai hatóság csalás , megtévesztés miatt, és kötelezte őket , hogy ebből 25 milliárdot forditsanak a sértetteknek lakás bérlésére, amit elloptak tölük ! Érdekes , nem ??? Nálunk van ilyen esetleg ?? Soha nem fogják visszakapni az elvett lakásokat! Legalább jókat lehet aludni az erdőkben , 2017.ben is , nem ??

  1. bankmonitor.hu

   Tegyük tisztába ismét a dolgokat. Alapvetően hibás nézet, hogy Ön szerint a gazdaságnak nem képezi alapját a hitel. Pont ellenkezőleg van, az az egyik központi eleme, hiszen a GDP-n belül a fogyasztást és a beruházást is emelni tudja. Azt teljesen kifelejti a számításokból, hogy a hazai és a nemzetközi bérek közötti eltérésnél jóval nagyobb differencia van az itthoni és a külföldi lakásárak között. Ugyanúgy, ahogy itthon szükség van lakáshitelt felvenni a többségnek, ugyanez érvényes Európa más országaira és Amerikára is. Több százezer dollárt, eurót vagy fontot csak nagyon kevesen tudnak zsebből kifizetni, a többségnek marad a lakáshitel, ami igenis jó dolog tud lenni, ha megfontoltan használják. A bankok ezért is elengedhetetlenek, mert ők tudják a hiteleket kihelyezni. A hitelkamat pedig nem egy önkényes dolog, amit szabadon meg lehet választani, hanem attól függ, hogy éppen milyen a környezet (milyen hitelezési kockázata van a banknak, milyen feltételek mellett jut forráshoz, mekkora profitot vár el a tulajdonos, stb…). Most egy nagyon kedvező időszakban vagyunk, kétségtelenül az utóbbi évtizedek legjobb időszak arra, hogy hitelt vegyünk fel, mert forintban is nagyon alacsonyan állnak a kamatok. A hozzászólás végén szereplő példa a bankok megbüntetéséről, szintén sántít. Az 57 milliárd dolláros büntetés egy banknak lehetetlenség, a nemzetközi cikkek is azt írják, hogy az amerikai bankok összességében 46 milliárd dollárt fizettek a válságot követően többféle jogcímen. A legnagyobb svájci banknál vélhetően a Credit Suisse-re gondolt, ami a legfrissebb hírek szerint 5-7 milliárd dollár közötti büntetést kaphat a válságot okozó értékpapírosítás (és azzal összefüggő problémák) miatt. A háttérhez tudni kell, hogy ebben az esetben becsomagolt és értékpapírosított jelzáloghitelekről van szó, amit értékesítettek az ügyfeleknek. Ez teljesen más, mint amiről Ön beszél, ezt nem azért kellene nekik kifizetniük, mert a lakáshitelek esetében visszaélések történtek (erről szó sem volt). Mivel nálunk a bankok nem vettek részt semmilyen értékpapírosításban, ezért így nekik nem is kell fizetniük. Ennyire egyszerű a dolog. Végezetül, a lakások árverezése valóban sajnálatos dolog, de ez a világon mindenhol így működik, ha van a hitel mögött jelzáloghitel.

 12. Ásvány Attila

  Tisztelt bankmonitor !
  Az örültség nem más, mint ugyanazt tenni , újra és újra és várni, hogy az eredmény más legyen . 1825-től, amikor Széchenyiéknek nem volt saját nyomtatásu pénzük és fontos kérdés volt a jobbágy válság megoldása és fejlődése, fontos volt a Hitel bevezetése. Utána ami elsősorban a bankok érdekei szerint müködtek és müködnek mai napig ! A hitel forrása a betét. A bank hasznát a magassabb hitelkamat és az alacsonyabb betéti kamat különbözete biztositja ! Ebben a bank dirigál és törekszik a legnagyobb haszonra ! 1860-ban Madagaszkárnak annyi hitelt adtak a megszálló angolok , amit a mai napig nem tudtak visszafizetni, mint ma Magyarország, akinek 23 000 Milliárd adóssága van . Jönnek a megszoritások, az ország vagyonának olcsón való kiárusitása , a müködőképesség –ipar . mezőgazdaság, közlekedés stb. átjátszása külföldi tulajdonba. ami most zajlik nálunk !! Ostoba kormányunk még elő is késziti a terepet , ehhez, nyilván nem érdekek nélkül. Lásd a devizahitel előkészitése, elötte 2000-ben megszüntették a –forintalapu támogatott lakáshiteleket !! 2003-2004-ben el is terjedtek a fedezettlen deviza hitelek, a mai napig több százezren lettek hajléktalanok , vagy öngyilkosok emiatt !! Az IMF –persze–rögtön segitett a megnövekedett adósság állomány miatt- fel sem merült bennük , hogy hitelek eredeti haszonélvezőitől kérjék vissza a pénzt, mert egy ország jó adós !! Nem ?? A 20 milliárd hitel feltételéül , igy aztán nem szabta feltételül a hosszú távú növekedési gazdasági csomag elfogadását . Ha a kereseteket és a háztartási fogyasztások fogyasztását hitelekből növeljük, aminek nincs fedezete , újabb hiteleket kell felvennünk , amit szintén nem tudunk visszafizetni! Mire jó ez ? Kinek jó ez ! Félek ezt nem értik az emberek és a hitelfelvevők sokasága miatt a többiek is rosszul járnak , 5 10, 15 év mulva! Ezért is nem kellene eröltettni a hitelfelvételeket, csak azokat amelyek fix kamatozásuak a futamidő alatt és törvény garantálja a bank piaci részesedését a szerződővel szemben !!
  Légy a változás, amit látni szertnél a világban !
  egy 72 éves repszerelő

 13. Andor Edit

  A számolás már ott téves, hogy 1 millió forint nyugdíjat említ egy évre. Tehát havi 83.000.- Ft. Mit lehet ebből csinálni? Lakbér, gáz-villany, telefon, közlekedés, gyógyszerek, ennivaló, fogak rendbehozatala, orvosi költségek, egy egyedülálló embernek Budapesten ez nem elég. És akkor hol vagyunk attól, hogy esetleg a ruházat, bútorzat, a műszaki berendezések karbantartása-cseréje, a gyerekek, unokák támogatása, ha már egy kis nyaralásra nem is gondolunk. Az öregeknek drágább az élet, mert már segítségre szorulnak a takarításnál, bevásárlásnál is, esetleg a sérült mozgás miatt taxival kell közlekedni néha. Tehát szerintem min. 150.000.- Ft/hó lenne egy tisztességes alap nyugdíj. Ehhez mennyit kellene félretenni?

 14. Ásvány Attila

  Andor Editnek !!
  A bankmonitor által emlegetett– nyugdijazáskori számlán lévő 20 milliót —– ma Magyarországon semmiféle módon nem lehet megcsinálni. 1990 óta a hatalmon levő kormányok szinte minden módon , pénzelvonásokkal teszik ezt lehetettlenné , annak aki dolgozik. A Fidesz kormány erre még rátesz egy lapáttal, a felelötlen hitelek eröszakos hirdetéseivel, a megtakaritások nagyszerüségével, amiből SEMMI SEM IGAZ !!!! Ráadásul még a nyugdijalapba befolyt gigantikus összegű munkavállalalói és munkaadói adókat is saját kénye kedve szerint veszi ki onnan ! Egyáltalán nem érdekli őt a nyugdijasok mai és holnapi helyzete, pedig meg tudná csinálni pénzügyileg is hogy a keményen ledolgozott 40-45 évek után , élhető és emberi nyugdijat folyósitson , mint azt Europában számtalan ország meg tudta csinálni már ! Lázár például 560 MILLIÓÉRT képeket vásárolt , hogy a Várba való költözéskor legyen mivel dicsekedni !! SIC ! A mai közgazdasági adatok szerint, összhangban az europai államokkal, a minimum nyugdijnak
  360 000 forintnak kell lennie. Attol a 2, 1 millió nyugdijastól azt a 275 000 forintot a Fidesz simán ellopja a saját zsebébe rakva, ugyse szól senki érte, nem ?? Azt javaslom Önnek, hogy havonta , otthon annyit tegyen félre amennyit nélkülözni tud a rengeteg kényszerü kiadás mellett , és amikor összejön egy .két millió akkor nézzen körül , mihez elég az a pénz !! Addig felejtse el az álmait, ne vegyen fel hitelt és semmilyen takarékpénztárba ne tegye be azt a pénzt, mert CSAK VESZITENI FOG !!
  üdvözlettel
  egy 72 éves repszerelő

 15. Istvan

  Atyaég, ezek a kommmentek…

 16. Ásvány Attila

  Istvánnak ! Üdvözletem !! Amilyen a parancs , olyan a végrehajtás ! mondta volt kiképzőnk a hadseregben! IGAZA volt !! Olyanok a kommentek , amilyenek a blogok !! A kommentek valamivel reálisabbak, mert ..nem erőszakosak, nem akarnak semmi lehetettlent, szabad véleményformálásra és gondolkodásra adnak lehetőséget, önnálló döntésre késztetnek felellőséggel, segiti az embereket a jó és helyes magatartásra. Vélemény ??

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne felejtsd el a gyermeked 6000 Ft-os állami támogatását!

2018. 12. 21.

A Babakötvény talán a legjobb pénzügyi termék arra, hogy gyermekünk jövőjéről pénzügyileg gondoskodjunk: a 6 000 Ft éves állami támogatás és az inflációt 3%-kal meghaladó kamatnál nehéz jobb alternatívát találni....

Már nem divat szerelemből házasodni?

2018. 12. 12.

Általános jelenség a tehetősebb társadalmakban, hogy az emberek mind idősebb korban köteleződnek el, úgymond szerint szeretik „kitombolni” magukat, így persze a házasság és a gyerekvállalás is mind későbbre tolódik. Magyarországon...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.